Αεροδρόμιο Αθηνών: Οι εντός & εκτός Σένγκεν περιοχές μετά την πλήρη αναβάθμιση τους

Άποψη από τις αναβαθμισμένες περιοχές του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών
Άποψη από τις αναβαθμισμένες περιοχές του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

Συντάκτες: 

Πλήρη αναβάθμιση των περιοχών Εντός & Εκτός Σένγκεν υλοποίησε πρόσφατα ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών με έμφαση στη λειτουργικότητα, στην άνεση και στο σύγχρονο σχεδιασμό.

 

Μια διαφορετική εικόνα παρουσιάζουν οι περιοχές εκτός Σένγκεν (9.000 τ.μ.) και εντός Σένγκεν (15.000 τ.μ.) με την ολοκλήρωση ενός έργου συνολικής αναβάθμισης της εμπειρίας του ταξιδιώτη στο αεροδρόμιο. Το έργο σχεδιάστηκε «παρακολουθώντας» τις σύγχρονες ανάγκες της ταξιδιωτικής διαδικασίας και εμπειρίας και προσφέρει στους επιβάτες ανανεωμένους χώρους, άνεση, και περισσότερες επιλογές.

Κεντρικός Έλεγχος Ασφαλείας

Η πρώτη σημαντική αλλαγή αφορά στη δημιουργία 2 κεντρικών σημείων ελέγχου ασφαλείας στις εισόδους των περιοχών εκτός Σένγκεν (διαβατήρια – ασφάλεια) και εντός Σένγκεν (κάρτες επιβίβασης – ασφάλεια).


Αναβαθμισμένο σημείο ελέγχου καρτών επιβίβασης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

Σε σχέση με τον αποκεντρωμένο έλεγχο που ίσχυε πριν από το έργο, η νέα διαρρύθμιση διαχωρίζει πλήρως τη λειτουργική δραστηριότητα από την αναψυχή στο αεροδρόμιο. Επιτρέποντας στους επιβάτες να «αφήνουν πίσω τους» εξαρχής τη διαδικασία του κεντρικού ελέγχου, τους δίνει πλέον την άνεση να περιηγηθούν στις νέες, αναβαθμισμένες διαδρομές  και χώρους των εντός και εκτός Σένγκεν περιοχών, χωρίς πίεση χρόνου. Με το νέο κεντρικό σύστημα, η απόδοση των σημείων ελέγχου έχει αυξηθεί κατά 20% σε σχέση με την προηγούμενη υποδομή, ενώ, παράλληλα, σημαντική είναι και η βελτίωση της διαδικασίας μετεπιβίβασης, καθώς οι transfer επιβάτες φθάνουν στην πύλη αναχώρησής τους 10 λεπτά ταχύτερα.

 

Μετά τον έλεγχο: «Αγορά – Στοά / Δρόμος – Πλατεία»

Με έμπνευση από την κλασσική Ελλάδα, στην περιοχή εκτός Σένγκεν δημιουργήθηκαν 3 διακριτές εμπορικές ζώνες, σε μια διαδρομή που ξεκινά από την «Αγορά», θυμίζει εμπορικά καταστήματα της Αθήνας καθώς διασχίζει την ενδιάμεση «Στοά» και, στο τέλος της «βόλτας στην πόλη», ολοκληρώνεται στην «Πλατεία» (κομβικό σημείο για τις πύλες αναχώρησης), που συνδυάζει αγορές, φαγητό και αίσθηση χαλάρωσης πριν από την πτήση.


Περιοχή Εκτός Σένγκεν: Αγορά – Στοά – Πλατεία

 

Αντίστοιχα, η περιοχή εντός Σένγκεν, η οποία μόλις ολοκληρώθηκε, χαρακτηρίζεται από μια ενδιαφέρουσα εναλλαγή ελκυστικών προτάσεων, εικόνων και εμπειριών.

Παραπέμποντας σε μια «βόλτα στη σύγχρονη πόλη», οι επιβάτες ξεκινούν από την «Αγορά», διασχίζουν τον πολυσύχναστο «Δρόμο», περιηγούνται στην «Ελληνική Γειτονιά» για να καταλήξουν στην  «Πλατεία», όπου έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν την γαστρονομική ποικιλία με έμφαση στις ελληνικές γεύσεις, απολαμβάνοντας και δίνοντας ξεχωριστό χρώμα στο χρόνο παραμονής τους!


Περιοχή Εντός Σένγκεν: Αγορά – Δρόμος – Πλατεία

Οι αλλαγές στο αεροδρόμιο της Αθήνας με μια ματιά

  • Λειτουργικές και αισθητικές αλλαγές στις 2 περιοχές, έκτασης 9.000 και 15.000 τ.μ.
  • Κεντρικός έλεγχος ασφάλειας
  • Τριπλασιασμός χωρητικότητας ελέγχου καρτών επιβίβασης
  • 20% καλύτερη απόδοση των σημείων ελέγχου ασφαλείας
  • Ταχύτερη μετεπιβίβαση
  • Νέες μονάδες και προϊόντα για τον επιβάτη
  • Ενιαίος χώρος αγορών, φαγητού και αναμονής
  • Εμπορική περιοχή έκτασης 11.000 τ.μ.
  • Επιπλέον καθιστικοί χώροι 2.000 τ.μ.
  • 126 καταστήματα (64 retail, 34 εστίαση, 28 υπηρεσίες)