Uncategorized

Ανησυχητικά τα μηνύματα από τη Γερμανική Αγορά για την Αθήνα

Απογοητευτικά είναι τα πρώτα συμπεράσματα από τη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού ITB για την Αθήνα, όπως επισημαίνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους, η Εταιρεία Ανάπτυξης & Τουριστικής Προβολής (ΕΑΤΑ) και η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττική (ΕΞΑΑ).


Μολονότι, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το ενδιαφέρον ικανού αριθμού Γερμανών να επισκεφθούν την πόλη παραμένει έντονο, οι κρατήσεις παραμένουν χαμηλά. Όπως εξήγησαν τουριστικοί πράκτορες στα στελέχη της Αθήνας, υπάρχει ενδιαφέρον ενημέρωσης για City Breaks, πολιτιστικό τουρισμό, επισκέψεις σχολείων και άλλες μορφές τουρισμού, αλλά όσο υπάρχει η αίσθηση ότι ο προορισμός βρίσκεται σε κλίμα “αναστάτωσης”, αναταραχών και πιθανών επεισοδίων, το ενδιαφέρον αυτό δεν μετουσιώνεται σε κρατήσεις.

Οι Γερμανοί θεωρούν ότι είναι ανεπιθυμήτοι στην Ελλάδα

Από την πρώτη μέρα της Έκθεσης ήταν ορατές γενικότερα στην Ελληνική Αποστολή οι επιπτώσεις του αρνητικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί για την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα. Νέο στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι μερίδα του γερμανικής κοινής γνώμης θεωρεί ότι οι Γερμανοί είναι “ανεπιθύμητοι” στην Ελλάδα, καθώς και η υστέρηση στον ρυθμό κρατήσεων για τους ελληνικούς προορισμούς που καταγράφεται το τελευταίο τρίμηνο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία των γερμανικών tour operators και των Ελλήνων τουριστικών παραγόντων, μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, οι κρατήσεις εμφάνιζαν συνολικά και κατά μέσο όρο μείωση της τάξης του 27%-30%. Το ποσοστό μείωσης ποικίλει ανάλογα με τον προορισμό και τον tour operator.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία για τη Γερμανική αγορά:

• Ο εξερχόμενος γερμανικός τουρισμός θα κινηθεί αυξητικά το 2012 κατά περίπου 2% με 3%, παρά την ανασφάλεια για την εξέλιξη της οικονομίας.

• Τον Ιανουάριο οι πωλήσεις των γερμανικών τουριστικών γραφείων εμφάνισαν αύξηση της τάξης του 6%, αλλά τον Φεβρουάριο, αντίστοιχη μείωση. Συνολικά οι κρατήσεις από τον περασμένο Νοέμβριο είναι αυξημένες κατά 11%.

• Αύξηση κατά 10% εμφανίζουν οι κρατήσεις που γίνονται ηλεκτρονικά.

Ως προς τη διεθνή τουριστική αγορά:

• Το 2012 η συνεισφορά του τομέα Τουρισμού και Ταξιδιών στο παγκόσμιο ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 2 τρισ. δολάρια και οι άμεσες θέσεις απασχόλησης τις 100 εκατομμύρια.

• Η συνολική ευρύτερη συμμετοχή της τουριστικής οικονομίας υπολογίζεται ότι φέτος θα ξεπεράσει τα 6,5, τρισ. δολάρια και τις 260 εκατ. θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΞΑΑ κ. Γιάννη Ρέτσο: «Η ανάγκη σύμπραξης του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την ανάκαμψη (και) του αθηναϊκού Τουρισμού κρίνεται επιβεβλημένη. Η Αθήνα έχει δεχτεί τρομακτικές πιέσεις τα τελευταία χρόνια, έχει δυσφημιστεί κατ’ επανάληψη και προσπαθεί να αντισταθεί και να εξηγήσει διεθνώς, ότι το προϊόν υπάρχει, έχει ισχυρά θεμέλια και άπειρες δυνατότητες. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι θεσμικές παρεμβάσεις και ουσιαστική στήριξη. Από πλευράς μας οφείλουμε να είμαστε ενεργοί στη διεθνή κοινότητα και με τις πρωτοβουλίες μας να βρισκόμαστε μπροστά από τις εξελίξεις – όχι να τις ακολουθούμε».

«Ποια εικόνα της Αθήνας μας ενδιαφέρει να προβάλουμε;» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΑΤΑ κ. Γιώργος Μπρούλιας προσθέτοντας : «Ειδικά αυτή την περίοδο που η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας δημοσιότητας, παρέχεται στην Αθήνα η μοναδική ευκαιρία να προβάλει ότι είναι ο ενδεδειγμένος τουριστικός προορισμός για όλες τις κατηγορίες, όλες τις εποχές του χρόνου. Γι’αυτό, η οργάνωση κοινών δράσεων όπως είναι αυτός της ΕΞΑΑ με την ΕΑΤΑ που αφορούν την προώθηση και προβολή της Αθήνας έχει ως αποτέλεσμα ότι όλοι μαζί μπορούμε να προχωρήσουμε δυναμικά, και ότι η ανάπτυξη τελικά, δεν είναι μια θεωρητική έννοια αλλά έχει ουσιαστική υπόσταση και μετρήσιμα αποτελέσματα για την οικονομία της πόλης, και κυρίως των πολιτών».

Η φετινή 46η διοργάνωση της ΙΤΒ χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ, με πλήρη εξάντληση του διαθέσιμου εκθεσιακού χώρου των 160.000 τ.μ. ενώ οι συμμετέχοντες ξεπέρασαν τις 14.000 και οι εκθέτες τις 11.000 από 180 χώρες.

Η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής (ΕΞΑΑ) και η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ) συμμετείχαν με κοινό περίπτερο στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού ΙΤΒ (από 7 έως 11 Μαρτίου 2012) στο Βερολίνο.

Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που οι δύο φορείς συμμετείχαν από κοινού στην ITB, ως συνεκθέτες του ΕΟΤ, προβάλλοντας το τουριστικό προϊόν και τις ξενοδοχειακές υποδομές της πόλης. 
Μοιραστείτε τα νέα

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.