ΕΞΘ: Προσπάθεια ανάκαμψης το 2013 με περισσότερους τουρίστες από το Ισραήλ

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από τη συμμετοχή της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση «International Mediterranean Tourism Market 2013», η οποία πραγματοποιήθηκε στις 5 και 6 Φεβρουαρίου στο Τελ Αβίβ.

Όπως φάνηκε από το αυξημένο ενδιαφέρον μεγάλων τουριστικών οργανισμών και ταξιδιωτικών πρακτορείων του Ισραήλ, η Θεσσαλονίκη είναι πολύ κοντά στο να ανακάμψει φέτος, μετά τη μεγάλη «βουτιά» που παρατηρήθηκε το 2012 στις διανυκτερεύσεις των Ισραηλινών στα ξενοδοχεία της πόλης (-33,31% σε σχέση με το 2011). 

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα πρώτα γκρουπ των Ισραηλινών τουριστών έχουν ήδη ξεκινήσει, καθώς εδώ και λίγες μέρες έχουν δρομολογηθεί πτήσεις τσάρτερ της Aegean Airlines από Τελ Αβίβ προς Θεσσαλονίκη, ενώ από τον Απρίλιο η αεροπορική εταιρεία προγραμματίζει τακτικές πτήσεις που θα συνδέουν τις δύο πόλεις.

Έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι το 2011 η Θεσσαλονίκη κατάφερε να αυξήσει εντυπωσιακά τον αριθμό των Ισραηλινών ταξιδιωτών που την επισκέφθηκαν, σε συνέχεια του πολύ καλού κλίματος που είχε καλλιεργηθεί την τριετία 2008 – 2010, χάρις στη φιλοξενία τουριστικών πρακτόρων και δημοσιογράφων (fam & press trips) από την Ένωση Ξενοδόχων. Τη συγκεκριμένη χρονιά, η άνοδος στις διανυκτερεύσεις εκτοξεύτηκε στο 335,86% ή αλλιώς με απλούς αριθμούς, οι διανυκτερεύσεις Ισραηλινών το 2011 ανήλθαν στις 59.064 από 13.551 που ήταν το 2010, οι οποίες όμως το 2012 «κατρακύλησαν» στις 39.387 διανυκτερεύσεις.

Φέτος, για πρώτη φορά και μάλιστα πιλοτικά, σημαντικός αριθμός Ισραηλινών τουριστών αναμένεται να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη και κατά τη διάρκεια του Εβραϊκού Πάσχα (25 Μαρτίου – 2 Απριλίου 2013). Για το σκοπό αυτό, έχει ζητηθεί από ξενοδοχειακές μονάδες της πόλης συγκεκριμένο διατροφικό μενού με ξεχωριστό τρόπο παρασκευής και διαχωρισμό πρώτων υλών, στα πρότυπα της διατροφικής συνήθειας των Ισραηλινών που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις λατρευτικές τους παραδόσεις (kosher). Αυτό, αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για προσέλκυση ειδικών κατηγοριών ταξιδιωτών στο μέλλον. 

Η παρουσίαση της Θεσσαλονίκης στους επιχειρηματίες του τουρισμού του Ισραήλ έγινε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης κ. Αριστοτέλης Θωμόπουλος και ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης κ. Νίκος Σαπουντζής τόνισαν ότι η Θεσσαλονίκη αποτελεί μια ιδιαίτερα ελκυστική πόλη για τους Ισραηλινούς, γιατί συνδυάζει έντονα το εβραϊκό στοιχείο (μνημεία, Ισραηλιτική κοινότητα κλπ) με τα χαρακτηριστικά μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης του νότου, γι αυτό και προσφέρει ποιοτικές και ποικίλες ευκαιρίες για διασκέδαση, περιηγήσεις, πολιτισμό, αγορές και αναψυχή. 

Η ΕΞΘ συμμετείχε για τρίτη συνεχή χρονιά με δικό της σταντ στο περίπτερο του ΕΟΤ, το οποίο μάλιστα επισκέφθηκε και η υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη για να εκφράσει τη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου στις προσπάθειες που καταβάλλει η Θεσσαλονίκη, ώστε να ανακάμψει τουριστικά μέσω της εξωστρέφειας. 

Η Θεσσαλονίκη παρουσιάστηκε ως προορισμός και στους δημοσιογράφους του Ισραήλ, με δηλώσεις των εκπροσώπων της στα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ της χώρας, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που συνδιοργάνωσαν η ελληνική Πρεσβεία και ο ΕΟΤ. 

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.