Ξεκίνησε η λειτουργία του Κέντρου Στήριξης Επιχειρηματικότητας στο Δήμο Αθηναίων

«Το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας του δήμου Αθηναίων, το οποίο σήμερα αρχίζει να λειτουργεί, αποτελεί μια πολύ σημαντική δομή στο σύνθετο πλέγμα στήριξης της επιχειρηματικότητας και προώθησης της καινοτομίας του δήμου Αθηναίων» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης κατά την εναρκτήρια εκδήλωση που πραγματοποίησε η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (ΕΤΑΑ) για την παρουσίαση του Κέντρου Στήριξης Επιχειρηματικότητας του δήμου Αθηναίων.
Ο κ. Καμίνης υπογράμμισε ότι «με ρεαλιστικούς στόχους, μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και διασφαλισμένους πόρους, με διαφάνεια και χρηστή διαχείριση προχωράμε στην αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας σε συνεργασία και συνέργεια με όλους τους επιχειρηματικούς και τοπικούς φορείς της Αθήνας», ενώ αναφερόμενος στον ρόλο του Κέντρου επεσήμανε ότι «είναι ένα ολοκληρωμένο εργαλείο one stop shop,όπου ο επιχειρηματίας, νέος ή παλιός, μικρός ή μεγάλος, έλληνας ή ξένος, μπορεί να αντλεί, αξιόπιστη πληροφόρηση για τον σχεδιασμό και τις ανάγκες του».

Ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε αναλυτικά στο «Έργο Αθήνα» που αποτελεί το αναπτυξιακό εργαλείο της πόλης, σημειώνοντας: «Μπροστά στην κρίσιμη καμπή, ο δήμος Αθηναίων δημιουργεί τις προϋποθέσεις, ώστε η Αθήνα από μια πόλη παραδομένη στην ύφεση και στα προβλήματα της κρίσης να μετεξελιχτεί σε πρωτεύουσα πρότυπο ανασυγκρότησης και ανάκαμψης, αποδεικνύοντας έμπρακτα, το σημαντικό, μεταρρυθμιστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στη χώρα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Τι είναι το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας
Το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα κεντρικό μηχανισμό προώθησης της επιχειρηματικότητας στην Αθήνα, ο οποίος θα προσφέρει ουσιαστική βοήθεια και υποστήριξη στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πρωτεύουσα, καθώς και στους υποψήφιους επενδυτές, με την παροχή αξιόπιστης πληροφόρησης για το επιχειρηματικό περιβάλλον σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Επιπλέον, θα υποστηρίξει τον δήμο τόσο στη χάραξη στρατηγικής όσο και στον συντονισμό του συνόλου των ενεργειών και δράσεων του στον τομέα της επιχειρηματικότητας.

Το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σύνολο έργων και δράσεων που υλοποιεί ο δήμος-το αναπτυξιακό πρόγραμμα «Έργο Αθήνα»-το οποίο έχει ως στόχο την ανάδειξη της πρωτεύουσας ως πόλο προσέλκυσης επιχειρηματικότητας και γι’ αυτό χρηματοδοτεί δομές ανάπτυξης μέσω σημαντικών φορέων όπως, ο ΣΕΒ, το Οικονομικό και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, με πάνω από 27 εκ. ευρώ.

Το έργο του Κέντρου Στήριξης Επιχειρηματικότητας –το οποίο πραγματοποιείται υπό την άμεση επίβλεψη και για λογαριασμό της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών, δομείται σε τρεις βασικούς άξονες:

(α) παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών υποστήριξης σε επιχειρήσεις της Αθήνας σε μια σειρά θεμάτων τα οποία περιλαμβάνουν: υποστήριξη στην ανάπτυξη, αξιολόγηση, βελτίωση και εφαρμογή του επιχειρηματικού τους σχεδίου, παροχή πληροφόρησης σχετικά με της συνθήκες και εξελίξεις της αγοράς, και καθοδήγηση για την αξιοποίηση των σχετικών δεδομένων, ευέλικτη κατάρτιση σε θέματα επιχειρηματικού ενδιαφέροντος και διάχυσης καλών πρακτικών, υποστήριξη ενεργειών εξωστρέφειας με έμφαση στις εξαγωγές, μέσω της παροχής ενημέρωσης και πληροφόρησης για το οικονομικό, επιχειρηματικό και γενικότερο περιβάλλον στις συγκεκριμένες αγορές-στόχους, αλλά και την βοήθεια στην αποτελεσματικότερη διείσδυση στις αγορές αυτές υποστήριξη στην ανάπτυξη συνεργασιών και δράσεων δικτύωσης.

Η επιλογή των επιχειρήσεων θα γίνεται κατόπιν διαδικασίας αξιολόγησης στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιείται και προσδιορισμός των αναγκών.

(β) υποστήριξη επενδυτών εξωτερικού προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στο δήμο Αθηναίων, με στόχευση σε σημαντικές αγορές. Στους υποψήφιους επενδυτές θα παρέχεται: ενημέρωση σε θέματα διαδικασιών, αρμοδιοτήτων, θεσμικού και κανονιστικού περιβάλλοντος και υποστήριξη σε μορφή συγκέντρωσης της πληροφορίας, πληροφόρηση για τις συνθήκες της τοπικής αγοράς και τις δυνατότητες που παρέχονται, διασύνδεση με άλλους συναρμόδιους φορείς για την προσέκλυση διεθνών επενδύσεων,

(γ) υποστήριξη του δήμου στην κατάρτιση, τεκμηρίωση και εφαρμογή της στρατηγικής του για την Επιχειρηματικότητα. Στο πλαίσιο αυτό θα εκπονείται μια σειρά μελετών-ερευνών προκειμένου να αποτυπώνονται οι εξελίξεις, οι συνθήκες και οι τάσεις στο δήμο της Αθήνας. Παράλληλα, θα λειτουργήσει Συμβούλιο Επιχειρηματικότητας το οποίο θα συμβουλεύει τον δήμο στη χάραξη στρατηγικής με την συμμετοχή εκπροσώπων του ιδιωτικού τομέα.

Όλες δραστηριότητες του Κέντρου θα υποστηρίζονται από μια βάση επικαιροποιημένων πρωτογενών και δευτερογενών επιχειρηματικών δεδομένων, η οποία θα παρέχει υλικό για την παρακολούθηση των εξελίξεων της επιχειρηματικότητας στην περιοχή του δήμου Αθηναίων. Υποστηρίζεται με 15 εξειδικευμένους συμβούλους σε επιχειρηματική ανάπτυξη, ανάπτυξη εξωστρέφειας και προσέλκυση επενδύσεων.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αττική 2007-2013 του ΕΣΠΑ. Ανάδοχος εταιρεία για την δημιουργία του Κέντρου Στήριξης Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων είναι η ICAP Group of Companies.

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.