ΣΕΤΕ: Νέα δεδομένα για τον ελληνικό τουρισμό μετά την απόφαση για Brexit

sete_logo

Να επειδείξουν ψυχραιμία και επαγγελματισμό, καλεί τους τουριστικούς επιχειρηματίες ο ΣΕΤΕ, καθώς η ρευστότητα δοκιμάζεται από αλλεπάλληλες προκλήσεις, εκ των οποίων και το Brexit.

Σύμφωνα με το Σύνδεσμο, η πρόσφατη απόφαση του Βρετανικού λαού, υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναμφίβολα δημιουργεί νέες συνθήκες και δεδομένα και για τον τομέα του ελληνικού τουρισμού, σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα. 

Καταλυτικό ρόλο, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, θα διαδραματίσει η ισοτιμία Λίρας/Ευρώ αλλά και η τυχόν αρνητική εξέλιξη στο ΑΕΠ της Μεγ. Βρετανίας. Ενδεχόμενα μεγάλη διολίσθηση του βρετανικού νομίσματος ή/και πτώση του ΑΕΠ, θα επιδράσει αρνητικά τόσο στις αφίξεις, όσο και στην μέση κατά κεφαλή δαπάνη σε ευρώ, άρα, πολλαπλασιαστικά και στα συνολικά έσοδα του ελληνικού τουρισμού από τη Βρετανική αγορά, η οποία, σημειωτέον, καθίσταται ανταγωνιστικότερη για ταξίδια Ευρωπαίων προς αυτήν.

Με δεδομένο ότι λόγω του κλίματος που διαμορφώνεται στη Μεγ. Βρετανία και της νέας ισοτιμίας, αναμένονται άμεσες μεταβολές στην ταξιδιωτική και καταναλωτική συμπεριφορά των Βρετανών τουριστών, ενδέχεται να επηρεαστούν αρνητικά οι αφίξεις και τα έσοδα, πρωτίστως στο προϊόν Ήλιος & Θάλασσα, αφού σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του ΣΕΤΕ, σημαντικό μερίδιο των κρατήσεων γίνονται τελευταία στιγμή (έως και έναν μήνα προ της αναχώρησης), δηλαδή εντός Ιουνίου και Ιουλίου / Αυγούστου. Ωστόσο, εάν συμβεί αυτό, τότε ενδέχεται να επηρεαστούν αρνητικά και οι κρατήσεις τελευταίας στιγμής και για άλλες μορφές ταξιδιών αναψυχής, όπως ο τουρισμός πόλεων και ο πολιτιστικός τουρισμός, αλλά και η αγορά συνεδρίων, εταιρικών συναντήσεων και ταξιδιών κινήτρων.

Παράλληλα, όσο θα εξελίσσεται η διαδικασία αποχώρησης της χώρας από την Ε.Ε. και θα προχωρούν οι αναμενόμενες διαπραγματεύσεις για τη σχετική συμφωνία μεταξύ των δύο μερών, θα προκύπτουν νέα δεδομένα για τις αλλαγές που θα επέλθουν στη δομή και στον τρόπο λειτουργίας της βρετανικής τουριστικής αγοράς, μίας εκ των μεγαλύτερων και σημαντικότερων για την παγκόσμια αγορά Τουρισμού και Ταξιδιών. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο ενδεχόμενο αλλαγής των ισχυόντων δεδομένων (δρομολογήσεις, ναύλα) στις αερομεταφορές με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το βασικό πακέτο (κατάλυμα – μεταφορά) που έχει κυρίαρχο ρόλο στη διαδικασία επιλογής προορισμού από τον επισκέπτη.

Κλείνοντας, ο ΣΕΤΕ επισημαίνει ότι είναι αναγκαίο όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να επιδείξουν ψυχραιμία και επαγγελματισμό, προωθώντας, με όσα μέσα διαθέτουν, τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας στη σημαντική αγορά της Μεγ. Βρετανίας και τους περίπου 2,5 εκατ. Βρετανούς που επιλέγουν τους ελληνικούς προορισμούς για τις διακοπές τους. 

 

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.