«Τονωτική ένεση» των Ρώσων στην τουριστική αγορά της Θεσσαλονίκης

Περισσότερο αισιόδοξοι επέστρεψαν από τη Μόσχα οι εκπρόσωποι της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης και του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, καθώς τα μηνύματα από τη συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού (ΜΙΤΤ 2012), η οποία διοργανώθηκε από τις 21 έως τις 24 Μαρτίου στη ρωσική πρωτεύουσα, είναι αρκετά ικανοποιητικά.

Στο περίπτερο του ΕΟΤ το ενδιαφέρον για την Ελλάδα ήταν μεγάλο. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ιδιωτικές εταιρείες που χορηγούν βίζα στους Ρώσους πολίτες έχουν μέχρι τώρα καταγράψει αύξηση 19% στη ζήτηση για ταξίδια σε όλη την Ελλάδα, σε σχέση με την περσινή χρονιά. 

Ιδιαιτέρως όμως για τη Θεσσαλονίκη, ήταν εμφανής η μεγάλη ανταπόκριση επαγγελματιών του τουριστικού κλάδου αλλά και μεμονωμένων επισκεπτών, οι οποίοι επιθυμούν να συνδυάσουν ταξίδια στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας με κοντινές αποδράσεις στη Χαλκιδική, τον Όλυμπο, τη Βεργίνα, την Καστοριά με τις περίφημες γούνες της, αλλά και με θρησκευτικό τουρισμό στο Άγιο Όρος και τα Μετέωρα. Ειδικά στο κομμάτι του city break, παρατηρείται εντονότερο ενδιαφέρον από τους Ρώσους για ολόκληρο το έτος, οι οποίοι και στοχεύουν να «χρησιμοποιήσουν» τη Θεσσαλονίκη ως ορμητήριο για εξορμήσεις στην περιφέρεια, αλλά και για αγορές, περιηγήσεις σε μνημεία, γαστρονομία και νυχτερινή διασκέδαση.  

Στην εισροή Ρώσων τουριστών στη Θεσσαλονίκη συμβάλλουν οι συνδέσεις του αεροδρομίου «Μακεδονία» με τη Μόσχα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, το 2011 καταγράφηκαν 39.486 διανυκτερεύσεις Ρώσων τουριστών στα ξενοδοχεία του νομού, αυξημένες κατά 62,83% σε σχέση με το 2010.

Τόσο ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όσο και ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης κ. Νίκος Σαπουντζής, είχαν σειρά επαφών με περίπου 70 tour operators και travel agents στους οποίους και παρουσίασαν τα πλεονεκτήματα της Θεσσαλονίκης στον τομέα του τουρισμού.

Το ελληνικό περίπτερο επισκέφθηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ κ. Γιώργος Κολέτσος, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το ενδιαφέρον των ρωσικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για την Ελλάδα. Άλλωστε είναι γνωστή η αγάπη των Ρώσων για τους Έλληνες και οι θρησκευτικοί δεσμοί που συνδέουν τους δύο λαούς. Οι Ρώσοι δημοσιογράφοι ζητούσαν πληροφορίες για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και μπορούν να μετατραπούν σε «πρεσβευτές» μας στο εξωτερικό για την τουριστική προβολή της χώρας μας. 

Αυτές τις κρίσιμες στιγμές που διανύουμε, η ρωσική αγορά παραμένει ελπιδοφόρα για την τουριστική κίνηση της Θεσσαλονίκης. Η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης θα συνεχίσει να αγωνίζεται για μεγαλύτερη εξωστρέφεια με στόχο την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. 

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.