Άνοδο της ζήτησης παραδοσιακών αγορών για ελληνικούς προορισμούς το 2017

unsplash-alexandre-chambon

 

Οι παραδοσιακές, για την Ελλάδα, αγορές της Ευρώπης, κυρίως η Γερμανία και η Γαλλία φαίνεται πως επανέρχονται φέτος με αυξημένα ποσοστά αφίξεων, στα περιφερειακά αεροδρόμια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αρχής Συντονισμού Πτήσεων (ΕΑΣΠ), τα οποία περιλαμβάνονται σε πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου ΣΕΤΕ. 

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αποτελούν ένδειξη τάσεων και όχι βάση ακριβών προβλέψεων για τα Περιφερειακά αεροδρόμια, ιδιαίτερα καθώς αφορούν σε προγραμματισμό θέσεων και όχι σε κρατήσεις από κατοίκους αλλοδαπής, τα οποία υπόκεινται σε διαρκή προσαρμογή καθώς θα εξελίσσεται το πρόγραμμα πτήσεων των εταιρειών με αλλαγές, ακυρώσεις ή προσθήκες δρομολογίων. 

Πηγή: SETE Intelligence

Από την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου έως την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2017, παρατηρείται αύξηση κατά 19% των προγραμματισμένων πτήσεων από τις 15 μεγαλύτερες αγορές μας, οι οποίες καλύπτουν περισσότερο από το 90% των προγραμματισμένων θέσεων με τις 5 πρώτες (Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Ρωσία και Γαλλία) να καλύπτουν σχεδόν το 60%. 

Μεγάλες αυξήσεις Γερμανόφωνων και Γάλλων τουριστών

Πάνω από 1,9 εκ. θέσεις εχουν προγραμματιστεί από τις Γερμανόφωνες χώρες με πρώτη τη Γερμανία (+46% / +1,4 εκ. στις 4,4εκ.). Ακολουθούν η  Αυστρία (+84% / +403 χιλ στις 885 χιλ) και η  Ελβετία (+26% / +127 χιλ στις 609 χιλ) 

Επίσης, μεγάλες αυξήσεις προγραμματισμένων θέσεων από Γαλλία (+48% / + 412 χιλ στις 1,3 εκ), Δανία (+29% / +155 χιλ στις 684 χιλ), και Τσεχία (+28% / +145 χιλ στις 664 χιλ) 

Μείωση παρατηρείται μόνο στην Ιταλία (οριακή -3% ή -73 χιλιάδες) και στην Νορβηγία (-8% / -39 χιλ στις 451 χιλ)

Στην κορυφή Μύκονος και Σαντορίνη 

Οι προγραμματισμένες θέσεις φαίνονται αυξημένες φέτος κατά 55% στη Μύκονο και 36% στη Σαντορίνη σε σχέση με την περσινή χρονιά. Αυτό σημαίνει ότι για Μύκονο έχουν προγραμματισθεί 263 χιλιάδες θέσεις περισσότερες από πέρσι και στη Σαντορίνη 224 θέσεις.

Πηγή: SETE Intelligence

Στη Μύκονο, αυξημένες είναι οι προγραμματισμένες θέσεις από Γερμανία (161%), τη Γαλλία (210%) και το Βέλγιο (529%). Στη Σαντορίνη αυξημένη αναμένεται η κίνηση από Γερμανία (139%), Γαλλία (188%), Αυστρία (140%) και Ισραήλ (858%).

Ποιοί θα “κερδίσουν” και ποιοί θα “χάσουν”

Στα Ιόνια Νησιά, η Ζάκυνθος φαίνεται να κερδίζει σημαντικό μερίδιο των αφίξεων καθώς οι προγραμματισμένες θέσεις είναι αυξημένες κατά 32% (+285 περισσότερες θέσεις από πέρσι)

Η Καβάλα παρουσιάζει αύξηση +486 χιλ θέσεις που όμως οφείλεται στα προγραμματισμένα έργα στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης που έχουν οδηγήσει σε μείωση της δυναμικότητάς του. Με τον αναπρογραμματισμό των έργων για μετά το τέλος της θερινής σεζόν αναμένεται να επανέλθει η κανονική δυναμικότητα του αεροδρομίου στη Θεσσαλονίκη και οι θέσεις αυτές να επανέλθουν σε αυτό, οπότε αναμένεται αύξηση περί το 25-30%.

Η Κως είναι στα ίδια επίπεδα (+2%) με τον αντίστοιχο προγραμματισμό πέρυσι 

Μεγάλη πτώση παρουσιάζουν μόνο η Λήμνος και Μυτιλήνη (-52% και -37% αντίστοιχα)

 

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.