Βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων: Υποχρεωτική η εγγραφή στο Μητρώο

master-bedroom-2014865_640-pixabay

Υποχρεωτική θα είναι η εγγραφή στο “Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής” για όσους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων και σπιτιών νοικιάζουν σε τουρίστες μέσω ψηφιακής πλατφόρμας στο πλαίσιο της οικονομίας διαμοιρασμού. Υποχρεωτική θα είναι και η ανάρτηση του αριθμού μητρώου στο προφίλ τους και σε κάθε μέσο προβολής που χρησιμοποιούν.

Αυτά προβλέπει, μεταξύ άλλων, το Πολυνομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή με τίτλο: «ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ Ν. 4387/2016, ΜΕΤΡΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ, ΜΕΤΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ, ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ 2018-2021 ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ».

Απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορεί ο διαχειριστής ακινήτου να εκμισθώνει τα σπίτια ή/και τα διαμερίσματα μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας οικονομίας διαμοιρασμού είναι να έχει εγγραφεί στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» που τηρείται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε).

Αν διαθέτει Ειδικό Σήμα Λειτουργίας δεν χρειάζεται να εγγραφεί και στο Μητρώο Σε όποια περίπτωση, ωστόσο, θα πρέπει ο διαχειριστής ακινήτου να αναφέρει τον αριθμό μητρώου του ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας του στο προφίλ του στις ψηφιακές πλατφόρμες στο πλαίσιο της οικονομίας διαμοιρασμού καθώς και σε όποιο μέσο προβολής χρησιμοποιεί.

Πρόστιμα και έλεγχοι στους παρανομούντες και περίοδο συμμόρφωσης στους “αμελείς”

Η διενέργεια εντατικών ελέγχων από μικτά συνεργεία ελέγχου που αποτελούνται από υπαλλήλους της Α.Α.Δ.Ε. και του Υπουργείου Τουρισμού αναφέρεται στο Νομοσχέδιο και πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ σε όποιον δεν συμμορφωθεί με τις διατάξεις του. Ωστόσο, θα δίνεται η ευκαιρία 15 ημερολογιακών ημερών στο διαχειριστή ακινήτου για να συμμορφωθεί με τις διατάξεις του παρόντος Νόμου.

Σε περίπτωση μη υποβολής ή υποβολής ανακριβούς Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής επιβάλλεται στον διαχειριστή ακινήτου πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του μισθώματος όπως αυτό εμφανίζεται στην ψηφιακή πλατφόρμα κατά την ημέρα που πραγματοποιείται ο έλεγχος.

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους εκατό (100) ευρώ. 6.  

Παράλληλα, παραμένουν τα όσα προβλέπονταν στον Νόμο του 2016 και αφορούν τα εξής:

  • Να μην επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο (2) ακινήτων ανά Α.Φ.Μ. δικαιούχου εισοδήματος.
  • Η μίσθωση κάθε ακινήτου να μην υπερβαίνει τις ενενήντα (90) ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και για νησιά κάτω των δέκα χιλιάδων (10.000) κατοίκων τις εξήντα (60) ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. Υπέρβαση της διάρκειας του προηγούμενου εδαφίου επιτρέπεται, εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει για μίσθωση ή υπεκμίσθωση, δεν ξεπερνά τις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ κατά το οικείο φορολογικό έτος.
  • Απαλλαγή των διαχειριστών ακινήτων από την υποβολή ΦΠΑ.

Σ.Ε.Τ.Κ.Ε.: Όχι στην νομιμοποίηση των παράνομων μισθώσεων

«Γροθιά στο στομάχι», χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή της, η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (Σ.Ε.Τ.Κ.Ε)  το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών και ζητά από την κυβέρνηση να αποσύρει τις σχετικές διατάξεις που «νομιμοποιούν τις παράνομες μισθώσεις».

Η Σ.Ε.Τ.Κ.Ε αναφέρει ότι οι εν λόγω διατάξεις, στην ουσία απελευθερώνουν πλήρως την αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων και δίνουν τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες κατοικιών να μπορούν να «βαπτίζουν» τις ιδιοκτησίες τους «τουριστικά καταλύματα» και τους εαυτούς τους «τουριστικούς επιχειρηματίες», εύκολα και απλά, χωρίς να πληρούνται ούτε οι ελάχιστες, βασικές προϋποθέσεις.

Την ίδια στιγμή, οι επιχειρήσεις ενοικιαζομένων διαμερισμάτων και δωματίων καλούνται να πληρώσουν φόρους με συντελεστή υψηλότερο από ότι οι διαχειριστές ακινήτων, να καταβάλουν ΦΠΑ και επιπλέον από την καινούρια χρονιά θα υποχρεούνται να αποδίδουν το “ενιαίο τέλος διανυκτέρευσης”.

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.