Με ρυθμούς ταχύτερους του διεθνούς εμπορίου κινήθηκε το 2015 ο παγκόσμιος τουρισμός, φθάνοντας τα 1,4 τρις δολάρια έσοδα και τα 1,2 δις αφίξεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε o Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO). Κορυφαίοι προορισμοί Κίνα και ΗΠΑ.
Ισχυρή εξαγωγική δραστηριότητα παραμένει ο τουρισμός και το 2015 καθώς αναπτύχθηκε με ταχείς ρυθμούς, ξεπερνώντας το διεθνές εμπόριο και αυξάνοντας το μερίδιο του στον κλάδο των εξαγωγών στο 7% (από 6% που ήταν το 2014). Οι διεθνείς τουριστικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 3,6% (1,4 τρις δολάρια) και οι διεθνείς αφίξεις κατά 4,4% (1,2 δις).
Ως εξαγωγική δραστηριότητα, ο τουρισμός παγκοσμίως κατατάσσεται στην τρίτη θέση μετά τα καύσιμα και τα χημικά προϊόντα ενώ προηγείται του κλάδου των τροφίμων και της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Λαμβάνοντας υπόψη τις διακυμάνσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας και τον πληθωρισμό, η Αμερική, η Ασία, οι χώρες του Ειρηνικού και η Μέση Ανατολή εμφάνισε τη μεγαλύτερη αύξηση (4%). Ακολούθησε η Ευρώπη με 3% και τέλος η Αφρική με 2%.
Οι ΗΠΑ (τουριστικά έσοδα 178 δις δολάρια), η Κίνα (τουριστικά έσοδα 114 δις δολάρια), η Ισπανία (τουριστικά έσοδα 57 δις δολάρια) και η Γαλλία (τουριστικά έσοδα 46 δις δολάρια) παραμένουν κορυφαίοι τουριστικοί προορισμοί και το 2015 τόσο σε επίπεδο εσόδων όσο και αφίξεων.
Η Κίνα, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν οι κύριες αγορές εξερχόμενου τουρισμού παγκοσμίως το 2015.
Οι δαπάνες των κινέζων τουριστών αυξήθηκαν κατά 25% το 2015, προσεγγίζοντας τα 292 δις δολάρια καθώς τα συνολικά ταξίδια τους αυξήθηκαν κατά 10%, φθάνοντας τα 128 εκ.
Οι δαπάνες των αμερικανών τουριστών αυξήθηκαν κατά 9% (120 δις δολάρια) εώ ο αριθμός των ταξιδιών τους αυξήθηκε κατά 8% (73 εκ.).
Οι δαπάνες των βρετανών τουριστών αυξήθηκαν κατά 8% (63 δις δολάρια) με 65 εκ. των κατοίκων να ταξιδεύουν στο εξωτερικό (αύξηση της τάξης του 9%).
Αντιθέτως, οι Γερμανοί τουρίστες εμφάνισαν ελαφριά μείωση στις τουριστικές δαπάνες το 2015 (76 δις δολάρια) εξαιτίας του αδύναμου ευρώ. Οι δαπάνες των Γάλλων τουριστών έφθασαν τα 38 δις δολάρια, των Ρώσων τα 35 δις δολάρια και της Κορέας τα 25 δις δολάρια.
Πηγή φωτογραφίας: UNWTO (φωτογράφος: Kushal Gangopadhyay)