Πηγή φωτογραφίας: http://ec.europa.eu/
Η χώρα μας στην Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι επικείμενες Ευρωεκλογές 2014. Για μία φορά μετά από αρκετό καιρό δε θα είμαστε πρωταγωνιστές λόγω σκανδάλων, οικονομικής ανέχειας, συγκρούσεων, αλλά είμαστε στην επικαιρότητα λόγω της αρχηγίας στην Ε.Ε. Πόσο σημαντικό μπορεί να είναι για μια χώρα σαν την Ελλάδα να ηγηθεί ενός τόσο μεγάλου συνόλου και πόσο επικερδές μπορεί να βγει για τη χώρα;
Ας ρίξουμε μία ματιά στα γενικότερα πολιτικά στοιχεία της Ε.Ε. Ο πολιτικός κατάλογος των “χρωματικών” ομάδων στο Ευρωκοινοβούλιο, που απαρτίζεται από 751 βουλευτές και πάνω από το 1/3 γυναίκες, έχει στους κόλπους του οι παρακάτω ομάδες:
Στην 1η θέση βρίσκεται η ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΡΡ), ακολουθεί η Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και των Δημοκρατών (S&D), η ομάδα της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών (ALDE) ακολουθεί, 4η η ομάδα των Πρασίνων Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία (Greens/EFA), 5η η ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), 6η η Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς / Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών (GUE/NGL), 7η η ομάδα Ευρώπη Ελευθερίας και Δημοκρατίας(EFD), στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία, η Ευρωπαϊκή Συμμαχία για την Ελευθερία, η Συμμαχία Ευρωπαϊκών Εθνικών Κινημάτων, το Ευρωπαϊκό Χριστιανικό Πολιτικό Κίνημα, Δημοκράτες της Ε.Ε. κλπ .
Με τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές τον προσεχή Μάη ο καθένας από εμάς ξεχωρίζει τους κατάλληλους εκπροσώπους του, τους Ευρωβουλευτές δηλαδή που θα υπερασπιστούν όσο κανείς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις για τη μελλοντική του ζωή.
Από το 2012 πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου είναι ο κύριος Martin Schulz.
Αρκετές φορές το Ευρωκοινοβούλιο χρειάστηκε να συγκρουστεί σθεναρά με τα κράτη μέλη για έργα που οι πολίτες θεωρούσαν σημαντικά.
Από την άλλη μεριά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η εκάστοτε Προεδρία (που κάθε 6 μήνες ανατίθεται σε διαφορετική χώρα) έχει στην ευθύνη της τη λειτουργία του εν λόγω οργάνου με σκοπό να επηρεάσει την πολιτική της Ε.Ε. κατά τη διάρκεια της θητείας της. Η Ελλάδα είχε βρεθεί σε παρόμοια θέση το 1983, 1988, 1994 και το 2002.
Οι προτεραιότητες που έχει βάλει η δική μας αρχηγία για το 2014 είναι :
Ανάπτυξη – Απασχόληση – Συνοχή, Εμβάθυνση της Ε.Ε.- Ολοκλήρωση Ευρωζώνης, Μετανάστευση – Σύνορα – Κινητικότητα και τέλος Θαλάσσιες Πολιτικές της Ε.Ε.
Σήμερα η Ε.Ε. απαριθμεί πληθυσμό μεγαλύτερο των 503 εκατομμυρίων ανθρώπων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αυτήν τη στιγμή παίζει σημαντικό ρόλο στον παγκόσμιο χάρτη τόσο στο εμπόριο, όσο στη γεωργία, στον τουρισμό, στη ναυτιλία, και ανταγωνίζεται στα πλαίσια του δυνατού, χώρες όπως η Αμερική, η Κίνα, η Ινδία και άλλες.
Επιστρέφοντας στο θέμα με την Προεδρία της Ελλάδας και στο κέρδος που θα μπορούσε ν’ αποκομιστεί γι αυτήν θα μπορούσε να είναι αυτό που θα φανέρωνε ένα διαφορετικό πρόσωπο από αυτό που τα τελευταία χρόνια της έχουν δημιουργήσει. Μία χώρα που ενώ βιώνει την κρίση και οι πολίτες της μαστίζονται από οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες καταφέρνει να ορθοποδήσει. Μην ξεχνάμε ότι οι ΑΞΙΕΣ της Ε.Ε. όπως αυτές περιγράφονται στη Συνταγματική Συνθήκη είναι ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, η ελευθερία, η δημοκρατία, η ισότητα, το κράτος δικαίου, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.λπ. Θα πρέπει να παρουσιάσουμε όλα τα παραπάνω, αν και ίσως να μην τα αισθανόμαστε τόσο σε σχέση με τα άλλα μέλη της Ε.Ε., μπορούμε να τους τα υπενθυμίσουμε και να τους οδηγήσουμε στην συνειδητοποίηση της πραγματικότητας.
Επιπλέον, είναι μία καλή ευκαιρία να παρουσιάσουμε τη χώρα μας, την καλύτερη προώθηση χωρίς κόστος διαφήμισης, προβάλλοντας απλά διάφορα μέρη. Ιδιαίτερα προσοδοφόρα θα ήταν η προβολή της Αθήνας, που με τις προηγούμενες εξελίξεις έχει πληγωθεί αρκετά.
Σε κάθε περίπτωση υπάρχει η μαγιά για 6 μήνες επιτυχημένης προεδρίας και διαφήμισης της χώρας, έτσι ώστε εν όψη καλοκαιριού να είναι δυνατό ν’ αυξηθεί η επισκεψιμότητα.