Επίσημη παρουσίαση νεοσύστατης Μ.Κ.Ο. «ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ»

mousbe-ieronimos-ekdilosi-sinai

Η πρώτη επίσημη παρουσίαση των δράσεων της Μ.Κ.Ο. για την υποστήριξη και προστασία της Ιεράς Μονής Θεοβαδίστου Όρους Σινά Αγίας Αικατερίνης πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Σινά, Φαράν και Ραϊθώ κ. Δαμιανού, Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης Θεοβαδίστου Όρους Σινά και της Ιεράς Σύναξης των Πατέρων, στις 22 Νοεμβρίου 2017, στο Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών στην Αθήνα.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του και κήρυξε την έναρξή της προτρέποντας όλους τους παρευρισκόμενους να ψάλλουν το απολυτίκιο της Αγίας Αικατερίνης.

Σε μία κατάμεστη από κόσμο αίθουσα ο Αρχιεπίσκοπος Σινά, Φαράν και Ραϊθώ κ. Δαμιανός συγκίνησε με το λόγο του τους συμμετέχοντες, καθώς αναφέρθηκε στην προσφορά της Ιεράς Μονής μέσα στο πέρασμα των αιώνων, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος μοιράστηκε με το κοινό προσωπικές εμπειρίες από την εποχή που ο ίδιος ήταν μέλος της Σιναϊτικής αδελφότητας.

Το κεντρικό θέμα της εκδήλωσης «Ιερά Μονή Θεοβαδίστου Όρους Σινά: Μία ανεκτίμητη παγκόσμια κληρονομιά», ανέπτυξε ο Αρχιμανδρίτης κ. Συμεών Παπαδόπουλος (Σιναΐτης) παρουσιάζοντας με γλαφυρό τρόπο, αφενός την πνευματική και πολιτιστική παράδοση της Ιεράς Μονής, αφετέρου τη σπουδαιότητα της Σιναϊτικής Κληρονομιάς, η οποία προβάλλει και προωθεί επί 18 αιώνες το μήνυμα της ειρηνικής και ομαλής συνύπαρξης των λαών με διαφορετική εθνική και θρησκευτική ταυτότητα.

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος του Δ.Σ. της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ», κα Κατερίνα-Σούχα Μούσμπε, αναφέρθηκε στο γιατί το πρώτο της ταξίδι στο Σινά, πριν από 14 χρόνια, αποτέλεσε μία συγκλονιστική για αυτήν προσωπική εμπειρία και στη συνέχεια παρουσίασε το πρόγραμμα δράσεων της οργάνωσης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών μας στην Ιερά Μονή, αρκετοί προσκυνητές νοιώσαμε την ανάγκη να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε σε πρακτικά θέματα τους μοναχούς που καταθέτουν την ψυχή τους αφιερώνοντας τη ζωή τους στην Ιερά Μονή και παλεύουν μόνοι τους κάθε μέρα μέσα στην έρημο της Σιναϊτικής Χερσονήσου για να κρατήσουν ζωντανή αυτή την ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ μέσα στους αιώνες. Και έτσι, αποφασίσαμε να ιδρύσουμε τη Μ.Κ.Ο. «ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ» για να είμαστε – όσο αυτό είναι δυνατόν – η φωνή τους στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.» (….)

«Η αγάπη και η δύναμη της βούλησης κάνουν θαύματα! Θέλουμε αυτή η νέα Μ.Κ.Ο. να μπορεί να εκφράζει την αγάπη όλων μας και να σας δώσει την ευκαιρία να απολαύσετε και εσείς μαζί μας, τη χαρά της προσφοράς και της εθελοντικής βοήθειας, η οποία δε χρειάζεται να είναι πάντα υλική αλλά, κυρίως, ηθική. Είναι πολύ σπουδαίο το γεγονός ότι η Ορθοδοξία μας και ο Ελληνισμός μας ζουν μέσα στην έρημο της Σιναϊτικής Χερσονήσου στην Αίγυπτο για 18 ολόκληρους αιώνες. Ας τους δώσουμε, λοιπόν, όλοι ένα χέρι βοηθείας, όπως μπορεί ο καθένας μας και, πιστεύω ότι η Μεγάλη Αγία Αικατερίνη θα κάνει το θαύμα της και θα επιβραβεύσει την προσπάθειά μας.»

Η εκδήλωση επισφραγίσθηκε από το μέλος του Δ.Σ. της Μ.Κ.Ο. «ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ», κ. Λυκούργο Μαρκούδη, Επικοινωνιολόγο – Θεολόγο, ο οποίος έστειλε το μήνυμά του μέσω μαγνητοσκοπημένου βίντεο, τονίζοντας ότι η Ιερά Μονή Θεοβαδίστου Όρους Σινά αποτελεί μία αδιαμφισβήτητη παγκόσμια κληρονομιά η οποία πέρασε μέσα στους αιώνες ως παρακαταθήκη στη δική μας γενιά από τις παλαιότερες που, κυριολεκτικά, πάλεψαν αντιμετωπίζοντας απίστευτες αντιξοότητες και, συχνά, καταστροφικές επιδρομές.

Τέλος, στις 29 Νοεμβρίου 2017, σημαντικά θέματα όπως η ασφάλεια της Ιεράς Μονής και η προστασία της, συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια επίσημου δείπνου που παρατέθηκε από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο του Σινά, Φαράν και Ραιθώ κ. Δαμιανό μετά των Ιερομονάχων της Ιεράς Μονής και τα μέλη του Δ.Σ. της νεοσύστατης ΜΚΟ «ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ» προς τιμή του Διοικητή του Σινά, κ. Khalid Foda Sedeek Mohamed, που εκείνες τις ημέρες βρισκόταν σε επίσημη διήμερη επίσκεψη στη χώρα μας για το συνέδριο του Υπουργείου Εξωτερικών που αφορούσε τα Παλίμψηστα του Σινά. Στο δείπνο παρευρέθηκαν, επίσης, ο Πρέσβης της Αιγύπτου στην Ελλάδα κ. Mohamed Farid Monib, η κα Αγγελική Χονδροματίδου, Διευθύντρια του Γραφείου της Υπουργού Τουρισμού κας Κουντουρά, ο κ. Salah Tawfic, Γεν. Διευθυντής της EGYPTAIR στην Ελλάδα, η κα Κατερίνα Μούσμπε, Πρόεδρος της Μ.Κ.Ο. «ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ», η κα Νίκη Γκοτσοπούλου, Νομική Σύμβουλος της Ιεράς Μονής, τα μέλη της επιστημονικής ομάδας που πραγματοποίησαν την ψηφιοποίηση των παλιμψήστων της Βιβλιοθήκης, εκπρόσωποι της Πειραϊκής Εκκλησίας και στελέχη του Μετοχίου του Σινά στην Αθήνα.

Ήδη, με τις ενέργειες αυτές, πολλοί φίλοι της Ιεράς Μονής Θεοβαδίστου Όρους Σινά Αγίας Αικατερίνης έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να υποστηρίξουν τις δράσεις της Μ.Κ.Ο. ως μέλη, εθελοντές ή χορηγοί.

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.