Επαγγελματισμός εν μέσω κρίσης

Η κρίση που βιώνουμε αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, είναι γεγονός ότι έχει φέρει πολλές περικοπές και δυστυχώς αναμένονται περισσότερες. Μέσα σε όλα αυτά, οι περικοπές δεν αναφέρονται μόνο στο εργατικό δυναμικό αλλά και στην ποιότητα και στον επαγγελματισμό.

Κι αυτό είναι πολύ σοβαρό καθώς χωρίς αυτά τα δύο, μια επιχείρηση έχει υπογράψει το σίγουρο θάνατό της ενώ οι προσπάθειες ως επαγγελματίες να είμαστε αξιόπιστοι πέφτουν στο κενό.

Πρόσφατα, επισκέφθηκα μία από τις εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα και έκανα κάποιες πολύ δυσάρεστες διαπιστώσεις.

Είδα μάγειρες, οι οποίοι προφανώς αγνοώντας για ποιους λόγους ο μάγειρας πρέπει να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην ατομική του υγιεινή, κυκλοφορούσαν αξύριστοι, με μακριά μαλλιά και μυρίζοντας τσιγάρο και οινόπνευμα!

Διεπίστωσα, επίσης, ότι σε μεγάλο αριθμό περιπτέρων, οι εκθέτες ήταν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες, που πλαισιώνονταν από μέλη της οικογενείας τους ή στενούς συγγενείς. Αυτό δεν είναι καθόλου κακό, κυρίως αν λάβουμε υπόψη μας ότι οι οικογενειακές επιχειρήσεις αποτελούν τη “ραχοκοκκαλιά” της Ελληνικής Οικονομίας. Το κακό είναι ότι ο επιχειρηματίας - πάτερ φαμίλιας, σε κάποιες περιπτώσεις ήταν απρόσιτος, καθισμένος στο γραφείο του κοιτάζοντας τους επισκέπτες αφ’ υψηλού και θύμιζε τον δύστροπο ταβερνιάρη του παλιού Ελληνικού κινηματογράφου, που διαπληκτιζόταν με τους πελάτες και το προσωπικό του.

Πρέπει επιτέλους όλοι μας να καταλάβουμε ότι η δουλειά δεν είναι ντροπή κι ότι μεταξύ επιχείρησης και πελάτη υπάρχει μια ισότιμη σχέση. Ο πελάτης έχει μια ανάγκη και είναι διατεθειμένος να καταβάλλει το δέον αντίτιμο για να την ικανοποιήσει. Δεν υπάρχει λόγος να αισθάνεται ο επιχειρηματίας κατώτερος επειδή λαμβάνει το αντίτιμο αυτό. Τουναντίον θα πρέπει να αισθάνεται υπερήφανος, που ο πελάτης εμπιστεύτηκε την δική του επιχείρηση. Όπως φαίνεται, υπάρχει τεράστια ανάγκη “εκπαίδευσης” αυτού του είδους των επιχειρηματιών, που δυστυχώς είτε το δείχνουν είτε όχι, είναι αρκετοί στη χώρα μας.

Αναφέροντας τη λέξη εκπαίδευση, έρχεται στο μυαλό μου μια, όντως, ευχάριστη εικόνα από την έκθεση, η οποία με κάνει να ελπίζω για το καλύτερο. Είναι η εικόνα των μελλοντικών επαγγελματιών του κλάδου μας και νυν μαθητών των διαφόρων τουριστικών σχολών που επισκέφτηκαν την έκθεση. Πραγματικά ήταν χάρμα οφθαλμών η παρουσία τους, με τις στολές τους, τους καλούς κι ευγενικούς τρόπους τους, το χαμόγελό τους. Κοιτάζοντας τα νεαρά αυτά άτομα, σκέφτηκα ότι η χώρα μας παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, έχει μέλλον!

Η στήλη Οικοτουρίστας ενημερώνεται από ανώνυμες πληροφορίες και καταγγελίες αναγνωστών. Αν θέλετε να στείλετε μήνυμα στη στήλη πατήστε εδώ

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.