Αν και το ζήτημα της κατάταξης των ξενοδοχείων σε αστέρια απασχολεί για περισσότερο από 10 χρόνια τον ελληνικό κλάδο, η πρωτοβουλία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος ήρθε να αλλάξει τον τρόπο που η Πολιτεία αντιμετώπιζε το εν λόγω θέμα.
Η παρουσίαση από το ΞΕΕ της πρώτης πιλοτικής εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Συστήματος Hotelstars Union στα ελληνικά ξενοδοχεία, στέφθηκε με πολύ θετικά σχόλια καθώς τοποθετεί τον εγχώριο κλάδο σε ένα πανευρωπαϊκά αποδεκτό σύστημα κατάταξης και αποβλέπει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του.
Το εν λόγω σύστημα εφαρμόζεται σε 13 χώρες και αφορά πάνω από 180 εκ. Ευρωπαίους πολίτες, πολλοί εκ των οποίων προέρχονται από σημαντικές χώρες- αποστολής τουριστών για την Ελλάδα.
![]() |
Χρονοδιάγραμμα 1. Προς ένα ενιαίο σύστημα κατάταξης ξενοδοχείων |
Σύμφωνα, με τη μελέτη που διεξήχθη από το ΞΕΕ, τονίστηκε ότι τα κριτήρια του Hotelstars Union είναι κατά 76% συμβατά με την Ελληνική νομοθεσία, γεγονός που, όπως προέκυψε και από τα πορίσματα της έρευνας, σημαίνει ότι τα ελληνικά ξενοδοχεία δεν παρουσιάζουν πρόβλημα στο να εναρμονιστούν με το εν λόγω σύστημα.
Παρόλα αυτά, η εφαρμογή του συστήματος αυτού δεν θα είναι υποχρεωτική από τα ξενοδοχεία ενώ η Πολιτεία, δια στόματος Υπουργού Τουρισμού κας Όλγας Κεφαλογιάννη, βρίσκεται στη διαδικασία αναθεώρησης του υφιστάμενου συστήματος που ισχύει στη χώρα μας.
Τι νέο προσφέρει το Hotelstars Union
Το Hotelstars Union εμφανίζει αρκετές ομοιότητες με το υφιστάμενο σύστημα κατάταξης των ξενοδοχειακών καταλυμάτων σε κατηγορίες αστέρων που ισχύει στην Ελλάδα, βάσει του ΠΔ 43/02 αλλά και ουσιαστικές διαφορές καθώς:
από το σύνολο των 270 κριτηρίων του συστήματος, τα 205 εμφανίζονται και στο ελληνικό σύστημα ενώ τα υπόλοιπα 65 αφορούν κυρίως παροχές υγιεινής, ανέσεις ύπνου, συστήματα διοίκησης ποιότητας, ανθρωπογενείς υπηρεσίες υποδοχής και εστίασης, υπηρεσίες ευεξίας, κ.λπ.
Ωστόσο, το ευρωπαϊκό σύστημα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις παρεχόμενες υπηρεσίες του καταλύματος και στον εξοπλισμό του και λιγότερο στα τεχνικά κριτήρια όπως οι κτιριοδομικές προδιαγραφές στα οποία εστιάζει κυρίως το αντίστοιχο ελληνικό.
Τα κύρια σημεία διαφοροποίησης του συστήματος Hotelstars Union με το Ελληνικό σύστημα κατάταξης των ξενοδοχείων είναι:
- μικρότερη έμφαση σε τεχνικά κριτήρια, ειδικότερα στο σύστημα Hotelstars οι κτιριοδομικές προδιαγραφές αποτελούν προαιρετικά βαθμολογούμενα κριτήρια για όλες τις κατηγορίες. Έτσι λοιπόν, οι μονάδες που δεν συμπληρώνουν την ελάχιστη βαθμολογία της επιθυμητής κατηγορίας, μπορούν να θεραπεύσουν την αδυναμία τους, επενδύοντας στην προσφορά περισσότερων υπηρεσιών.
- τα κριτήρια καθαριότητας – υγιεινής και ορθής συντήρησης αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την ένταξη των ξενοδοχειακών μονάδων στο σύστημα Hotelstars Union.
- τα ξενοδοχειακά καταλύματα με πρόσθετες παρεχόμενες ανέσεις και εξυπηρετήσεις ανά κατηγορία μπορούν να λάβουν τον χαρακτηρισμό“Superior”, με απώτερο στόχο μια πιο ιεραρχικά ορθολογική κατάταξη των Ξενοδοχείων.
- μεγαλύτερη έμφαση σε ανέσεις ύπνου και υποδομές αναψυχής εντός των κτιριοδομικών εγκαταστάσεων των ξενοδοχείων (indoor activities) και μικρότερη σε υποδομές υπαίθριας διασκέδασης (outdoor activities).
- μεγαλύτερη έμφαση στην παροχή ανθρωπογενών υπηρεσιών και ιδίως σε υπηρεσίες εξυπηρέτησης που παρέχονται επί 24ωρού βάσεως ή για μεγαλύτερη από τη συνήθη χρονική διάρκεια (όπως η μεγαλύτερη διάρκεια προσφοράς πρωινού, η πολύωρη λειτουργία των θεματικών εστιατορίων και μπαρ).
- έμφαση σε συστήματα διοίκησης ποιότητας υπηρεσιών (τακτικό σύστημα διαχείρισης παραπόνων, mystery guesting, quality management system, κλπ.)
- ιδιαίτερη σημασία δίνεται στη χρήση ψηφιακών μέσων και της κοινωνίας της πληροφορίας (homepage, booking tools, hotel review sites, κ.λπ.) για την περαιτέρω ανάπτυξη και προώθηση του ξενοδοχειακού κλάδου. Αφενός για τη διευκόλυνση της προσβασιμότητας των πελατών σε αξιόπιστες πληροφορίες αναφορικά με το ξενοδοχειακό δυναμικό και αφετέρου για τη καλύτερη προώθηση και προβολή των καταλυμάτων μέσω του διαδικτύου.
Η μη ύπαρξη κοινού συστήματος κατάταξης ξενοδοχείων σε κατηγορίες αστεριών σε διεθνές επίπεδο δημιουργεί ερωτηματικά στους καταναλωτές για το ποιο θεωρείται τελικά 5στερο ή 3αστερο ξενοδοχείο.
Στην Ευρώπη η Ένωση HOTREC με το σύστημα Hotelstars Union προσπαθεί να εισάγει ένα ενιαίο σύστημα κατάταξης των ξενοδοχείων σε αστέρια με κοινά κριτήρια.