Κίνα & Ινδία: Οι νέες τουριστικές αγορές στόχοι για την Ελλάδα

  • Περίπου 200 χιλιάδες Κινέζοι τουρίστες αναμένεται ότι θα έρθουν στη χώρα μας μέχρι το 2015.
  • Οι Κινέζοι δαπανούν πολλά χρήματα στα ταξίδια τους αλλά είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί πελάτες 
  • Ενδιαφέρον των Ινδών να επισκεφθούν την Ελλάδα αλλά υπάρχει έλλειψη απευθείας αεροπορικής σύνδεσης
  • Κινέζοι και Ινδοί τουρίστες θα επηρεάσουν σημαντικά τη μορφή του τουριστικού προϊόντος τόσο της Ελλάδος όσο και παγκοσμίως.

Η Κίνα και η Ινδία αναδεικνύονται στις νέες τουριστικές αγορές στόχους, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για την πλειονότητα των προορισμών παγκοσμίως, επιφέροντας, παράλληλα, σαρωτικές αλλαγές στη δομή του τουριστικού προϊόντος.

Με 65 εκ. Κινέζους να έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό το 2011 (50.000 εκ των οποίων στην Ελλάδα) και την πολλά υποσχόμενη αγορά της Ινδίας να βαίνει ανοδικά κάθε χρόνο (12 εκ. Ινδοί τουρίστες το 2011), δεν είναι τυχαίο ότι χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, αλλά και πολλές Ευρωπαϊκές χώρες έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους προς την προσέλκυση των τουριστών αυτών.

Στο πλαίσιο αυτό, τι πιθανότητες έχει η Ελλάδα να λάβει σημαντικό μερίδιο της πίτας και πώς οι νέοι πελάτες αναμένεται να αλλάξουν το τουριστικό προϊόν όπως έχει δομηθεί μέχρι σήμερα στη χώρα μας;

Ελλάδα: Δημοφιλής προορισμός για τους Ασιάτες αλλά…

Ακούγεται συχνά και από διάφορα χείλη ότι η Ελλάδα είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός για σχεδόν όλες τις εθνικότητες τουριστών που υπάρχουν στον πλανήτη. Ωστόσο, πάντοτε υπάρχει ένα “αλλά”, καθώς η πρόθεση όλων των υποψηφίων τουριστών να επισκεφθούν τη χώρα μας κρούει στις αγκυλώσεις και στις ελλείψεις που έχουμε ως τουριστικός προορισμός.

Το ίδιο συμβαίνει και για τους Ινδούς και Κινέζους τουρίστες, οι οποίοι ενώ γνωρίζουν τη χώρα μας και θέλουν να την επισκεφθούν, δυσκολεύονται καθώς:

  • Απαιτείται η απόκτηση βίζα για την είσοδό τους στη χώρα
  • Δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από τον τόπο διαμονής τους προς τη χώρα μας.

Όπως ακούστηκε και στη συνάντηση ενημέρωσης για την προσέλκυση Κινέζων τουριστών που πραγματοποιήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2012 και διοργανώθηκε από το περιοδικό “Τουριστική Αγορά” και το ΕλληνοΚινεζικό Επιμελητήριο, η Ελλάδα είναι αναγνωρίσιμη στην Κίνα καθώς ο Ελληνικός πολιτισμός είναι γνωστός ως η μήτρα του Δυτικού Πολιτισμού όπως η Κίνα είναι του ανατολικού. 

Παρόμοιο είναι το ενδιαφέρον και των Ινδών που θέλουν μεν να γνωρίσουν τον τόπο που κάποτε άνθιζε ο Αρχαίος Ελληνικός πολιτισμός αλλά δεν υπάρχει καμία απευθείας πτήση προς την Ελλάδα την παρούσα στιγμή.

Έκδοση βίζα διαφορετικών ταχυτήτων

Τα προβλήματα έκδοσης βίζα είναι γνωστά: Μεγάλα χρονικά διαστήματα μέχρι την έκδοσή της, ελλείψεις σε στελέχωση των προξενείων και πολλά άλλα ενώ από πλευράς αρμόδιων υπουργείων διαβεβαιώνεται ότι γίνονται προσπάθειες για την επίλυσή τους.

Προσπάθειες διευκόλυνσης των διαδικασιών χορήγησης βίζα, γίνεται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει θέσει ήδη σε εφαρμογή σχετικό πρόγραμμα. Ωστόσο, το σύστημα Σένγκεν δεν εμποδίζει άλλες χώρες όπως η Γαλλία ή η Ισπανία να εκδίδουν γρηγορότερα βίζα σε Κινέζους και Ινδούς τουρίστες.

Η Γαλλία εγκρίνει σχετικές αιτήσεις σε 10 ημέρες ενώ σε άλλες χώρες όπως η Τουρκία οι Κινέζοι τουρίστες μπορούν να επισκέπτονται τη χώρα μόνο με το διαβατήριό τους, χωρίς να χρειάζεται η απόκτηση βίζα.

Η Ελλάδα διαθέτει τρία προξενεία στην Κίνα, τα οποία είναι ικανοποιητικά στελεχωμένα, σύμφωνα με τον κ.Άγγελο Βλάχο, πρώην προϊστάμενο του Γραφείου του ΕΟΤ στη χώρα. Ωστόσο, για κάποιο διάστημα η χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων ήταν ιδιαίτερα περιορισμένη.

Για τους Ινδούς τουρίστες υπολογίζεται ότι η Ελλάδα εγκρίνει σχετικές αιτήσεις μέσα σε 3-14 ημέρες, διατηρώντας ένα καλό μέσο όρο σε σχέση με την Ουγγαρία που χορηγεί μετά την παρέλευση ενός μήνα και τη Δανία που εγκρίνει την ίδια μέρα.

Στο “παιχνίδι” για την απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης βίζα μπαίνουν και οι ΗΠΑ, καθώς, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ο πρόεδρος τους, Μπάρακ Ομπάμα, ζητά με Προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε στα μέσα του προηγούμενου μήνα, να κατατεθεί πρόταση από το Υπουργείο Εσωτερικής ασφάλειας για τη μείωση του χρόνου έγκρισης χορήγησης βίζα στους κατοίκους της Κίνας και της Βραζιλίας. Οι ΗΠΑ χορηγούν αυτή τη στιγμή βίζα σε Κινέζους τουρίστες μετά την παρέλευση 4 μηνών και στόχος είναι να μειωθεί στις 3 εβδομάδες.

“Βραχνάς” η έλλεψη απευθείας πτήσεων

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας κατά καιρούς αλλά και τα όσα ακούστηκαν στη συνάντηση ενημέρωσης για την προσέλκυση των κινέζων τουριστών, η έλλειψη πραγματικής απευθείας πτήσης μεταξύ Κίνας και Ελλάδας καθώς και τα αραιά δρομολόγια αποτελούν σημαντικό πρόβλημα.

Μέχρι στιγμής, η Air China, πραγματοποιεί ένα δρομολόγιο από Πεκίνο για Αθήνα μέσω Μονάχου ενώ δεν υπάρχει καμία πτήση από Ινδία προς Ελλάδα.

Πόσο έτοιμο είναι το Ελληνικό τουριστικό προϊόν να αλλάξει;

Ανάπτυξη νέων υπηρεσιών που να ταιριάζουν στις ανάγκες των Κινέζων και Ινδών τουριστών καθώς και συνέργειες με γείτονες χώρες για την παροχή κοινών πακέτων, είναι οι κυριότερες αλλαγές που θα επιφέρει η ανάπτυξη των νέων τουριστικών αγορών εξ ανατολής.

Καταρχήν, οι Ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα πρέπει να στραφούν προς Κινεζόφωνο προσωπικό και να παρέχουν εξτρά υπηρεσίες όπως βραστήρα νερού, ποικιλίες τσαγιού, noodles και παντόφλες στα δωμάτια των επισκεπτών, κινέζικα και ινδικά μενού στα εστιατόρια τους και διάφορα άλλα. 

Παράλληλα, στις ξεναγήσεις τους σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους θα πρέπει είτε να υπάρχει Κινεζόφωνος ξεναγός είτε ηχητικό σύστημα ξενάγησης στη γλώσσα τους.

Επιπλέον, οι κρουαζιέρες, τα καζίνο και τα ψώνια είναι από τις δημοφιλέστερες επιλογές των Κινέζων κατά τη διάρκεια των διακοπών τους.

Όπως τόνισε,ο ιδιοκτήτης του Athens Silk Road International Travel, κ. Λαν Σιάο Τσενγκ, περίπου 200 χιλιάδες Κινέζοι τουρίστες προβλέπεται ότι θα επισκεφθούν την Ελλάδα μέχρι το 2015. Οι Κινέζοι, τόνισε ο κ. Τσενγκ, είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί πελάτες και θα πρέπει η χώρα μας να είναι έτοιμη να τους εξυπηρετήσει.

Από την άλλη πλευρά, οι Ινδοί είναι λιγότερο απαιτητικοί, ωστόσο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι είναι στην πλειονότητά τους χορτοφάγοι. 

Η ανάπτυξη της Κινεζικής εξερχόμενης τουριστικής αγοράς, θα επιφέρει και μία διαφορετικού είδους προσέγγιση στον τρόπο που προορισμοί ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Οι συνέργιες μεταξύ γειτονικών τουριστικών προορισμών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλκυση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους Κινέζων τουριστών. Από έρευνες, έχει αποδειχθεί ότι οι Κινέζοι όταν ταξιδεύουν δεν περιορίζονται σε έναν προορισμό τη φορά. Τους αρέσει να επισκέπτονται δύο και τρεις χώρες ανά ταξίδι για να μπορέσουν να αποκομίσουν όσες περισσότερες εμπειρίες.

Στο πλαίσιο αυτό, η χώρα μας θα πρέπει να συμπράξει με τις έως τώρα ανταγωνίστριες χώρες της καθώς μόνο μέσω τέτοιων ενεργειών θα μπορεί να έχει αποτέλεσμα. Ήδη, ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος, έχει συζητήσει με την Αίγυπτο ενώ το 2010 ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου υπέγραψε με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνο κοινής τουριστικής προβολής των δύο χωρών στην Κίνα.

Παρόλα αυτά, πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιοι από τον εγχώριο τουριστικό κλάδο είναι δυσαρεστημένοι από τις επιλογές αυτές και θεωρούν ότι οι ιδανικές συνεργασίες θα ήταν με χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, οι οποίες όμως,όπως οι ίδιες πηγές αναφέρουν, δεν θέλουν να συνεργαστούν με τη χώρα μας στον τομέα αυτόν.

Ξεφυλλίστε το άρθρο

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.