ΞΕΕ: Ίδρυση Κέντρου Τεκμηρίωσης Ελληνικού Τουρισμού

Ο πρόεδρος του ΞΕΕ, κ. Γιώργος Τσακίρης στην εκδήλωση ανακοίνωσης της ίδρυσης του
 Κέντρου Τεκμηρίωσης Ελληνικού Τουρισμού

Με τη συμμετοχή 15 σημαντικών φορέων της οικονομίας, της πανεπιστημιακής και ερευνητικής κοινότητας, ιδρύεται το Κέντρο Τεκμηρίωσης του Ελληνικού Τουρισμού.
Η ανάπτυξη του Κέντρου, που αποτελεί πρωτοβουλία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας και του ΙΤΕΠ, έχει ως στόχο την παροχή άμεσης πρόσβασης σε ασφαλείς πληροφορίες και στατιστικά στοιχεία για τις ποικίλες εκφάνσεις της ανάπτυξης και της εξέλιξης του ελληνικού τουρισμού.

Η πρώτη αναφορά του υπό ίδρυση Κέντρου Τεκμηρίωσης πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της παρουσίασης της ετήσιας έρευνας του ΙΤΕΠ : «Εξελίξεις στον Τουρισμό και στα Βασικά Μεγέθη της Ελληνικής Ξενοδοχίας το 2012» σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας σε πανεπιστημιακούς και διπλωματικούς φορείς της χώρας, καθώς και στους ξένους ανταποκριτές. 

Για τη συμβολή του ελληνικού τουρισμού στην ανέλιξη της ελληνικής οικονομίας μίλησαν στην εκδήλωση η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και ο υφυπουργός Εργασίας της Γερμανίας Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ που εξέφρασε την στήριξη του στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάταξη της οικονομίας της χώρας.   

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Τσακίρης απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση σε κύριους φορείς του τουρισμού για τη συμμετοχή τους στο Κέντρο Τεκμηρίωσης του Ελληνικού Τουρισμού, σημειώνοντας την ανάγκη ρεαλιστικής αποτύπωσης των στατιστικών στοιχείων του κλάδου,τα οποία θα οδηγούν σε ασφαλή συμπεράσματα-εργαλεία για την μελέτη των τουριστικών δρώμενων.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Τσακίρης, πρόκειται για αποτελέσματα που αποδίδουν την ορθή διάσταση του τουρισμού στην πραγματική οικονομία, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν παρακαταθήκη για τον στρατηγικό σχεδιασμό όχι μόνο της χώρας αλλά και των τουριστικών επιχειρήσεων. Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΤΕΠ, ομότιμος καθηγητής Γεράσιμος Ζαχαράτος ,αναφερόμενος στους στόχους του Κέντρου Τεκμηρίωσης του Ελληνικού Τουρισμού, τόνισε ότι αυτοί εδράζονται στο συσχετισμό και τη σύζευξη των πολυεπίπεδων πληροφοριών που συγκεντρώνουν ή και επεξεργάζονται οι 15 αρμόδιοι φορείς, με τρόπο που να επιτρέπει:

•Την επίτευξη ομοιογένειας και συγκριτικής γνώσης των στατιστικών στοιχείων και πληροφοριών για τον ελληνικό τουρισμό.

•Την αποσαφήνιση και το συγκριτικό αποκαθαρισμό στοιχείων, μεθόδων και τεχνικών που αφορούν το συνεχώς διευρυνόμενο απόθεμα πληροφοριών

•Τη συγκρότηση αξιόπιστων σειρών κάθε είδους στοιχείων και πληροφοριών στο χρόνο και το χώρο, από τα πρώτα στάδια ανάπτυξης του τουρισμού, και τη διαρκή τους επικαιροποίηση.

Ο κ. Ζαχαράτος επισημαίνει ότι σε πρώτη φάση το πλέγμα των συνεργασιών για τη συγκρότηση ενός Κέντρου Τεκμηρίωσης του Ελληνικού Τουρισμού στο Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων περιλαμβάνει τους ακόλουθους φορείς και αρχές που είτε άμεσα είτε εν μέρει ερευνούν το τουριστικό φαινόμενο :

1. Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας, 2. ΙΤΕΠ, 3. ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ – ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ, 4. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ (ΕΛ. ΣΤΑΤ.) – Δ/ΝΣΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, 5. ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ (ΚΕΠΕ) ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Δ΄: ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΛΑΔΟΙ, 6. ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ (ΕΚΚΕ), 7. ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΣΕΕ – (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ) 8. ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ-ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ 9. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ-ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ- ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΩΝ (ΕΤΕΜ) 10. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ-ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ- ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΟΣΟΤΙΚΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ, 11. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ(ΕΤΟΥΣΕΠ),12. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΤΜΧΠΠΑ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ(ΕΠΧΣ), 13. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ -ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ -ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ (ΕΠΣΔΕΝ), 14. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ -ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ -ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΔΟΡΥΦΟΡΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ (Ερ.Ε.Δο.Λο.Τ.) 15. ΑΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ- ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΗΓΜΕΝΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΓΝΩΣΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ (ΠΡΟ.ΣΥ.Γ.Ε.Π.).

Επισημαίνεται τέλος, ότι στην εκδήλωση του Ξ.Ε.Ε. μίλησαν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθηγητής Πάρις Τσάρτας, ο Γενικός Διευθυντής Στατιστικών Ερευνών της Τραπέζης της Ελλάδος Νίκος Τσαβέας, η Διευθύντρια της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Βασιλική Μπενάκη,ο πρόεδρος και Επιστημονικός Διευθυντής του ΚΕΠΕ καθηγητής Παναγιώτης Κορλίρας, ο πρόεδρος και Επιστημονικός Διευθυντής ΕΚΚΕ καθηγητής Θωμάς Μαλούτας, ο Επιστημονικός Διευθυντής ΙΝΕ/ΓΣΕΕ καθηγητής Σάββας Ρομπόλης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Quantos S.A. Αντώνης Σπινάκης.

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.