Τη στιγμή που το Υπουργείο Τουρισμού ανακοινώνει τη διεξαγωγή ταχύρρυθμων προγραμμάτων κατάρτισης στο επάγγελμα του ξεναγού στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, οι διπλωματούχοι ξεναγοί αντιδρούν προσφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας καταγγέλοντας τη διαδικασία ως παράνομη.
Κι ενώ όλοι περίμεναν, όπως είχε ανακοινωθεί, ότι από αρχές Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους θα επαναλειτουργούσαν οι Σχολές Ξεναγών, οι οποίες τα τελευταία χρόνια παραμένουν ανενεργές, απόφαση του Υπουργείου Τουρισμού ανατρέπει τα δεδομένα.
Στο πλαίσιο της απελευθέρωσης του επαγγέλματος του ξεναγού, το Υπουργείο Τουρισμού ανακοινώνει τη διεξαγωγή του 1ου ταχύρρυθμου σεμιναρίου κατάρτισης για πτυχιούχους πανεπιστημιακών τμημάτων ιστορίας και αρχαιολογίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Παράλληλα, οι Σχολές Ξεναγών που υπάγονται στο Υπουργείο παραμένουν κλειστές, παρά το γεγονός ότι υπήρξε τεράστιο ενδιαφέρον από υποψήφιους να εισαχθούν στην εν λόγω Σχολή.
Κάποιοι αναφέρουν ότι η έλλειψη χρημάτων και κυρίως η μη ένταξη της λειτουργίας της σχολής στον προϋπολογισμό του Υπουργείου οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα.
Οι αντιδράσεις των ξεναγών
Οι διπλωματούχοι ξεναγοί μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Τουρισμού για τα προγράμματα κατάρτισης από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας καταγγέλοντας μία σειρά από μη έγκυρες διαδικασίες και συγκεκριμένα:
• τα σεμινάρια ανατέθηκαν απευθείας, χωρίς σύναψη σύμβασης όπως απαιτεί ο νόμος,
• επιβλήθηκαν, κατά παράβαση του νόμου, υψηλότατα δίδακτρα, μέχρι και 934 ευρώ κατ’ άτομο, πλέον εξόδων για πρακτική άσκηση,
• δεν ορίστηκαν τα προσόντα και οι ειδικότητες των εκπαιδευτών,
• δεν προβλέφθηκε οποιοσδήποτε έλεγχος των σεμιναρίων, ούτε συγκροτήθηκε η τριμελής επιτροπή που απαιτεί ο νόμος
• η επιλογή υποψηφίων γίνεται από το ίδιο το Υπουργείο και όχι από τα συνεργαζόμενα ΑΕΙ.
Τι γίνεται με τα σεμινάρια