Οι προγραμματικές θέσεις για τον τουρισμό

eot-logo

Στήριξη της μικρομεσαίας τουριστικής επιχείρησης, μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, ένταξη του τουρισμού σε εθνικό χωροταξικό πλαίσιο, ενδυνάμωση του ΕΟΤ και αποκατάσταση του θεσμικού πλαισίου των εργασιακών σχέσεων συμπεριλαμβάνονται στις προγραμματικές δηλώσεις για τον τουρισμό που παρουσίασε η Αν. Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά. 

Με βασική φιλοσοφία: “Τουρισμός για όλους”, η κυβερνητική πολιτική που θα εφαρμοστεί για τον τουρισμό κατευθύνεται προς:

  • τη στήριξη της Μικρομεσαίας Τουριστικής Επιχειρηματικότητας και ενθάρρυνση  των τοπικών συμφώνων και αναπτυξιακών συνεργειών σε περιφερειακό επίπεδο. 
  • την ώθηση στην ανάπτυξη Ειδικών και Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού που εμπλουτίζουν το τουριστικό προϊόν και δίνουν προστιθέμενη αξία στην Περιφέρεια. 
  • την επιδίωξη επίλυσης χρονίζοντων προβλημάτων στον Τουρισμό.
  • την επανεξέταση των συμβάσεων παραχώρησης χρήσης και ιδιοκτησίας, που συνήφθησαν στην περίοδο των Μνημονίων, με έμφαση στις περιπτώσεις όπου εντοπίζονται αδιαφανείς διαδικασίες, συνθήκες ξεπουλήματος και γενικότερα ζημίες σε βάρος του Δημοσίου, της Κοινωνίας και του Περιβάλλοντος. 
  • την οργανική ένταξη του Τουρισμού σε ένα Εθνικό Χωροταξικό και Συνολικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της παραγωγικής βάσης της χώρας.
  • την εφαρμογή ενός σταθερού,  δίκαιου και προοδευτικού φορολογικού συστήματος, με  μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ , αντίστοιχα με τους ανταγωνιστικούς προς εμάς προορισμούς. Παράλληλα, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της διαφθοράς, σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας.
  • την αποκατάσταση του θεσμικού πλαισίου των εργασιακών σχέσεων ώστε να εξασφαλισθεί η εργασιακή αξιοπρέπεια και η σταθερότητα.

Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ και πάταξη της φοροδιαφυγής

Η κα Κουντουρά κατά την ομιλία της στη Βουλή, τόνισε ότι, από κοινού με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, συζητούνται τα ζητήματα χωροταξικού σχεδιασμού, εξορθολογισμό της φορολογίας και φορολογικών συντελεστών, ρύθμιση δανείων των βιώσιμων επιχειρήσεων και άλλες ελαφρύνσεις, όπως βεβαίως και τη διαμόρφωση ενός νέου Αναπτυξιακού Νόμου με σαφή κριτήρια, χρονοδιαγράμματα και προϋποθέσεις χρηματοδότησης.

Πρόθεση είναι η μείωση του ΦΠΑ σε επίπεδα αντίστοιχα με τους ανταγωνιστικούς προς την Ελλάδα προορισμούς και παράλληλα η καταπόλεμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας.

Εκσυγχρονισμός τουριστικών επιχειρήσεων

Αναφέρεται ότι θα αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα από Κοινοτικούς Πόρους και το νέο ΕΣΠΑ, το Σύμφωνο Εταιρικής Συνεργασίας της περιόδου 2015 – 2020, για τον εκσυγχρονισμό των τουριστικών επιχειρήσεων.

Σύστημα Κατάταξης τουριστικών καταλυμάτων

Η νέα πολιτική ηγεσία στηρίζει και ενθαρρύνει την υλοποίηση του νέου πλαισίου κατάταξης τουριστικών καταλυμάτων,από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος. “Προχωράμε αποφασιστικά στο νέο Σύστημα Κατηγοριοποίησης και Πιστοποίησης των υπηρεσιών και υποδομών των Ελληνικών Ξενοδοχείων και καταλυμάτων με βάση υψηλά στάνταρ, έργο που υλοποιεί το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και  συνδυάζεται με έναν νέο Κώδικα Ποιότητας των Ελληνικών Καταλυμάτων.” δήλωσε η κα Κουντουρά στην ομιλία της στη Βουλή. 

Ενδυνάμωση του ΕΟΤ

Την οργανωτική συγκρότηση του Τομέα Τουρισμού προανήγγειλε η κα υπουργός, με κατεύθυνση την ενδυνάμωση του ΕΟΤ με την επιστροφή των υπαλλήλων που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα  και την ανάκτηση θεσμικών του αρμοδιοτήτων. Παράλληλα, στόχος της νέας ηγεσίας είναι το άνοιγμα νέων αγορών με ταυτόχρονη ίδρυση γραφείων του ΕΟΤ, καθώς επίσης και την επίτευξη συμφωνιών για απευθείας πτήσεις  σε αυτούς τους νέους προορισμούς.  

Νέα πολιτική αερομεταφορών

Επιδιώξη αποτελεί μια νέα πολιτική αερομεταφορών,  με απευθείας συνεννοήσεις και μείωση των φόρων που επεβλήθησαν για τη χρήση των ελληνικών συγκοινωνιακών υποδομών. Η κα Κουντουρά αναφέρει ως ακραίο παράδειγμα, τις υψηλές επιβαρύνσεις του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, που είναι από τους ακριβότερους σε Ευρώπη και Μεσόγειο.      

Νέο ευέλικτο σύστημα χορήγησης βίζα

Στόχος είναι ένα νέο πιο ευέλικτο και απλοποιημένο σύστημα χορήγησης βίζας σε τουρίστες τρίτων χωρών (εκτός Σένγκεν), σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ. 

Κοινωνικός Τουρισμός

Επίσης, η κα Κουντουρά τόνισε ότι θα δοθεί έμφαση στην τόνωση της εσωτερικής  ζήτησης και στη βιώσιμη ανάπτυξη του Εσωτερικού Τουρισμού, θα ενισχυθούν και θα διευρυνθούν τα Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού για Άτομα με Αναπηρίες και Τρίτης Ηλικίας.

Τουριστική Εκπαίδευση & Κατάρτιση

Έμφαση θα δοθεί και στον ανθρώπινο παράγοντα με την συνεχή ποιοτική αναβάθμιση και ολοκληρωμένη Τουριστική Εκπαίδευση και Κατάρτιση του δυναμικού του Τουρισμού, ώστε να δημιουργηθούν και να διατηρηθούν νέες θέσεις εργασίας σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Προβολή μεγάλων ελληνικών πόλεων

Τέλος, θα προωθηθεί το μοντέλο της υποστήριξης και προβολής μεγάλων ελληνικών πόλεων όπως η Αθήνα , η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα και άλλες πόλεις, ως City Break τουριστικούς προορισμούς. 

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.