Ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας της κας Όλγα Κεφαλογιάννη,εκπροσώπου της ΝΔ στην 20η Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ:
Αγαπητές κυρίες και κύριοι,
Αγαπητό Προεδρείο και μέλη του ΣΕΤΕ,
Σας ευχαριστώ εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας για την πρόσκληση να εκπροσωπηθεί το κόμμα μας στην ετήσια συνέλευσή σας. Μια συνέλευση, που βρίσκει τη χώρα σε κρίσιμο, κομβικό σημείο.
Μπροστά στην καθοριστική για το μέλλον επιλογή της παραμονής της ή όχι στην Ευρωζώνη.
Στο δίπολο «ανάπτυξη ή περαιτέρω, πιο βαθιά ύφεση». Στην προοπτική να υποβαθμιστεί ο ρόλος του τουρισμού στην παραγωγή εισοδήματος και θέσεων εργασίας ή να ενισχυθεί όσο χρειάζεται για να μπορέσει να αξιοποιηθεί σαν μοχλός εξόδου από την κρίση με πολλαπλά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη. Θέλω να επαναλάβω ότι για εμάς, δεν υπάρχει κανένα δίλημμα. Οι επιλογές και οι προτεραιότητές μας είναι σαφείς.
Παραμένουμε ξεκάθαρα…
– Υπέρ της Ελλάδας μέλους της Ευρωζώνης και συμμέτοχης στις ευρωπαϊκές εξελίξεις.
– Υπέρ της οικονομίας που βγαίνει από τις κλειστοφοβικές λογικές της λιτότητας και εμπλουτίζει τη συνταγή του Μνημονίου με πολιτικές για την ανάπτυξη.
– Υπέρ του τουρισμού ως ισχυρού, σύγχρονου και ανταγωνιστικού αναπτυξιακού πόλου, με ενισχυμένη συμμετοχή στο ΑΕΠ και την απασχόληση.
Δυστυχώς, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στα δύο χρόνια της καταστροφικής διακυβέρνησής του, δε συγχρονίστηκε με αυτούς τους στόχους. Δεν είχε ξεκάθαρες θέσεις και όραμα για τον τουρισμό.
Από νωρίς έδειξε τι εννοεί μιλώντας για ‘τουριστική πολιτική’.
Εννοούσε την κατάργηση του αυτόνομου Υπουργείου και την θεσμική υποβάθμιση ενός από τους πιο δυναμικούς κλάδους της οικονομίας.
Την αποδυνάμωση του ΕΟΤ στο εξωτερικό με το ατεκμηρίωτο κλείσιμο γραφείων, με κρίσιμες και μεγάλες για τη χώρα μας αγορές.
Την πλήρη αδιαφορία για την εικόνα της χώρας που επί δύο χρόνια δυσφημίζεται ακατάπαυστα από μεγάλη μερίδα του ξένου τύπου και την άρνηση επένδυσης στη διαφήμιση για την αποκατάσταση αυτής της εικόνας.
Τα αποτελέσματα είναι τώρα εμφανή. Οι κρατήσεις είναι μειωμένες σε όλη τη χώρα. Οι ναυλώσεις στον θαλάσσιο τουρισμό είναι καθηλωμένες. Η Αθήνα βιώνει μια πρωτόγνωρη κρίση αξιοπιστίας, ασφάλειας και κύρους προορισμού. Εμείς προειδοποιούσαμε για αυτή την εξέλιξη.
Λέγαμε επί μια διετία, ότι ο τουρισμός πρέπει να αποτελέσει εθνική αναπτυξιακή προτεραιότητα. Ότι επιβάλλεται να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των χρόνιων διαρθρωτικών αδυναμιών και για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητάς του. Μας έλεγαν ότι υπερβάλλουμε και μας έδειχναν επιδεικτικά τα νούμερα από τις περσινές αφιξεις.
Είναι ευνόητο ωστόσο, ότι αν είχαν κάνει όσα όφειλαν για τον τουρισμό, η περσινή πορεία θα μπορούσε να έχει συνέχεια.
Δεν θα ήταν οι επιδόσεις του κλάδου, τόσο εξαρτημένες από τον τυχαίο, συγκυριακό παράγοντα.
Επιτρέψτε μου, στα λάθη και τις παραλείψεις της διακυβέρνησης ΠΑ.ΣΟ.Κ., να προσθέσω σαν επιπρόσθετο επιβαρυντικό παράγοντα για τον τουρισμό την πολιτική και οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα…
Σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, κατόπιν της βούλησης ορισμένων που δε φοβήθηκαν την ακυβερνησία προκειμένου να αυξήσουν τα εκλογικά ποσοστά τους.
Σε οξεία πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, με τα σενάρια εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη να μεταδίδονται καθημερινά από δεκάδες ξένα μέσα.
Με το φόβο της κοινωνικής έκρηξης από μια ξαφνική χρεωκοπία να αποτρέπει όσους ήθελαν να επισκεφτούν τη χώρα και βεβαίως, με το φόβο της επιστροφής στη δραχμή να δίνει αφορμή στον μεγαλύτερο τουριστικό οργανισμό της Ιταλίας (Vivatour) για να μην προχωρήσει στην εκτέλεση πληρωμών προς τις ελληνικές συνεργαζόμενες τουριστικές επιχειρήσεις.
Από αυτή την κατάσταση πρέπει να βγούμε άμεσα. Η χώρα δεν αντέχει άλλες απώλειες ούτε στο Εθνικό Εισόδημα, ούτε στις θέσεις εργασίας.
Χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση, που να αναγνωρίζει στον τουρισμό την τεράστια συμβολή του στο ΑΕΠ και την απασχόληση. Μια κυβέρνηση που να τον αντιμετωπίζει σαν εθνική αναπτυξιακή προτεραιότητα. Μόνο έτσι μπορούμε να μιλάμε για σοβαρές και αξιόπιστες ευκαιρίες αξιοποίησης των παραγωγικών μας πλεονεκτημάτων. Αν θέλουμε γενικότερα να μιλάμε για ανάπτυξη. Διότι ανάπτυξη δε μπορεί να υπάρξει μέσα σε κλίμα τρόμου και ανασφάλειας. Το έχουμε πει επανειλημμένα και πλέον, είναι εμφανές και στα πολύ χαμηλά νούμερα των κρατήσεων…
Κυρίες και κύριοι,
Για τη Νέα Δημοκρατία ο τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης.
Όποιος δε νοιάζεται για τον τουρισμό, αδιαφορεί για το αν θα βγει ποτέ η χώρα από την κρίση. Αυτή την αντίληψη πρεσβεύουμε. Γι’ αυτό το λόγο, έχουμε καταθέσει ένα εφαρμόσιμο και ρεαλιστικό σχέδιο που μπορεί να κάνει τον τουρισμό μας πιο ισχυρό και ανταγωνιστικό. Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού προτείνουμε…
Να ανασυσταθεί το αυτόνομο Υπουργείο Τουρισμού, ώστε να πάψει ένας τόσο καθοριστικός κλάδος για την ανάπτυξη να υποβαθμίζεται θεσμικά. Να μειωθεί το ΦΠΑ σε ολόκληρο το τουριστικό πακέτο. Να καταρτιστεί Στρατηγική Αερομεταφορών, που θα βελτιώνει την προσβασιμότητα των κατά τόπους προορισμών και θα επανεξετάζει τα τέλη των αεροδρομίων. Είναι ανεπίτρεπτο σε μια συγκυρία που η τουριστική επιχείρηση ‘θυσιάζει’ το κέρδος της για γίνει πιο ανταγωνιστική, το ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ να είναι από τα ακριβότερα αεροδρόμια της Ευρώπης.
Ακόμα, προτείνουμε να καταρτιστεί νέος επενδυτικός νόμος με σταθερή και ελκυστική φορολογία, για να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, όπως επίσης, να λειτουργήσει η νομοθετημένη εταιρεία μάρκετινγκ για τον τουρισμό με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, να καταρτιστεί ένας στρατηγικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, να ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο για όλες τις ειδικές μορφές τουρισμού, ώστε να έρθουν επενδύσεις, και να δημιουργηθούν σημαντικές για την ανάπτυξη νέων μορφών υποδομές, όπως το Μητροπολιτικό Συνεδριακό Κέντρο, χωρίς το οποίο η Αθήνα δεν θα μπορέσει να μπει δυναμικά στο χάρτη των ανταγωνιστικών συνεδριακών προορισμών.
Παράλληλα, προτείνουμε ως απολύτως αναγκαία…
Την απαλλαγή του Μουσειακού και Μνημειακού μας κεφαλαίου από λογικές του Δημοσίου που επιβάλλουν περιορισμένο ωράριο και ανεπαρκείς υπηρεσίες, λ.χ. φύλαξης ή λειτουργίας πωλητηρίων, την επένδυση στην επικοινωνία, με προτεραιότητα την ανανέωση της ταυτότητας του ελληνικού τουρισμού, τον αυτόνομο στρατηγικό σχεδιασμό για την Αθήνα, που από φιλόξενη και ελκυστική για τους τουρίστες, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έγινε η πόλη των επεισοδιακών διαδηλώσεων, της υποβάθμισης, της εγκληματικότητας, των κλειστών ξενοδοχείων, των επαιτών και των λαθρομεταναστών.
Τέλος, το σχέδιό μας για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας, περιλαμβάνει:
Απλούστευση της διαδικασίας χορήγησης Βίζα για πολίτες χωρών που αποτελούν μεγάλες ή δυνητικά μεγάλες αγορές για την Ελλάδα, πάταξη της γραφειοκρατίας που ‘αναχαιτίζει’ την ελεύθερη επιχειρηματικότητα και αποθαρρύνει τις επενδύσεις και καταπολέμηση της έντονης εποχικότητας, έτσι ώστε να μπορέσει να ενισχυθεί η βιωσιμότητα της ελληνικής τουριστικής επιχείρησης.
Κυρίες και κύριοι,
Το κρίσιμο για τον τουρισμό, και μαζί για την οικονομία, είναι να πούμε, τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα, προκειμένου να αντιστρέψουμε τα σημερινά δεδομένα και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ανάπτυξης.
Ακόμα πιο κρίσιμο είναι να επιμείνουμε, ότι καμία μάχη δεν έχει χαθεί.
Μπορούμε ακόμα να κάνουμε και να πετύχουμε πολλά. Μπορούμε να αποκαταστήσουμε την εικόνα και τη φήμη της χώρας στη διεθνή τουριστική αγορά. Μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα της Αθήνας που βγαίνει από τα αδιέξοδά της και αναπτύσσεται τουριστικά.
Μπορούμε, γιατί υπάρχει η βάση για μια νέα, αποτελεσματική προσπάθεια:
Το έμπειρο δυναμικό, η ποιότητα των υπηρεσιών, τα φυσικά πλεονεκτήματα της χώρας, οι υποδομές των Ολυμπιακών αγώνων και βέβαια, η δική σας ενεργοποίηση, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, που καίρια παρεμβαίνετε για να επισημάνετε προβλήματα και να δώσετε λύσεις σε έκτακτες καταστάσεις. Όλα αυτά είναι σημαντικά πλεονεκτήματα. Μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε, αρκεί να υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός και η αναγκαία πολιτική βούληση ώστε να μη μείνει στα λόγια, αλλά να γίνει πράξη.
Ο στόχος είναι εθνικός.
Τα οφέλη πολλαπλά, για τον τουρισμό, την οικονομία, την κοινωνία.
Δεν πρέπει να τα αφήσουμε να πάνε χαμένα.
Η μάχη για τον ελληνικό τουρισμό είναι μπροστά μας και μπορεί να κερδηθεί!
Σας ευχαριστώ