Ένα πρωτότυπο όσο και εντυπωσιακό έργο ολοκλήρωσε πρόσφατα ο Δήμος Χερσονήσου επιμελούμενος την οπτική απεικόνιση σε τεχνολογία εικονικής περιήγησης – virtual tour (360 μοίρες) – των κυριότερων σημείων ενδιαφέροντος του Δήμου (αρχαιολογικά σημεία, χωριά, εκκλησίες κτλ).
Η εικονική περιήγηση είναι μια σύνθεση πολλών φωτογραφιών οι οποίες με την κατάλληλη επεξεργασία και λογισμικό δημιουργούν μια εικόνα 360° x 360°. Οι φιλοξενούμενοι αποκτούν την δυνατότητα να κινούν τον κέρσορα του ποντικιού προς όποια κατεύθυνση επιθυμούν να δουν καθώς επίσης να μετακινηθούν σε έναν γειτονικό χώρο, να κάνουν zoom σε κάποιο σημείο ενδιαφέροντος και γενικότερα να επισκέπτονται τους χώρους εικονικά όσες φορές επιθυμούν. Έρευνες έχουν δείξει ότι, προορισμοί οι οποίοι προσφέρουν εικονική περιήγηση δέχονται μεγαλύτερο αριθμό διαδικτυακών επισκεπτών και αναδεικνύουν καλύτερα τα σημεία ενδιαφέροντος τους.
Ο Δήμος Χερσονήσου έχει υλοποιήσει μέχρι στιγμής 73 διαφορετικές εικονικές περιηγήσεις που καλύπτουν όλες τις δημοτικές ενότητες του Δήμου, όπως επίσης και όλες τις εμπειρίες που θα μπορούσε ένα φιλοξενούμενος να γευτεί (σπήλαια, παραλίες, εκκλησίες, αρχαιολογικά μέρη, ενυδρείο, φύση κτλ). Όλες οι εικονικές περιηγήσεις έχουν υλοποιηθεί πάνω σε χάρτες, ώστε να είναι εύκολο για τους χρήστες να βρίσκουν την κάθε περιήγηση.
Η συγκεκριμένη ενέργεια πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία 360cities.net (το μεγαλύτερο portal φιλοξενίας virtual tours) με πάνω από 10.000 εικονικές περιηγήσεις σε όλο τον κόσμο και μόνο 500 στη Κρήτη.
Μέσα από το 360cities.net οποιαδήποτε επιχείρηση δραστηριοποιείται στο Δήμο Χερσονήσου έχει την δυνατότητα κάνοντας αντιγραφή ενός συγκεκριμένου κώδικα να βάλει μια ή όλες τις εικονικές περιηγήσεις στο εταιρικό της δικτυακό χώρο χωρίς κανένα κόστος.
Ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης δήλωσε: «Η συνεργασία αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΒΙ.Τ.Α.) μέσα από το οποίο με πρωτοποριακές και καινοτόμες δράσεις επιδιώκεται η αναμόρφωση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, ώστε να αξιοποιηθούν και να αναδειχθούν στοιχεία του οικοπολιτιστικού αποθέματος τα οποία θα προσελκύσουν νέους επισκέπτες, επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.»