«Πληγή» για τον τουρισμό ο ΦΠΑ

cracked-ground600

Εκτός τουριστικού χάρτη κινδυνεύει να βρεθεί η Ελλάδα στην περίπτωση που αυξηθεί ο ΦΠΑ στον κλάδο. Σύσσωμος ο τουριστικός κόσμος προειδοποιεί για τις καταστροφικές συνέπειες ενός τέτοιου μέτρου. Δέσμευση του Υπουργού Οικονομικών ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στο ΦΠΑ την τρέχουσα τουριστική περίοδο.

Για άλλη μία φορά, η φημολογία για αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό έρχεται στο προσκήνιο, προκαλώντας  ανησυχία και σύγχυση στις τουριστικές επιχειρήσεις με άμεσες επιπτώσεις τόσο για τη φετινή όσο και για την επόμενη σαιζόν.

Οι τουριστικοί φορείς της χώρας (ΣΕΤΕ, ΞΕΕ, ΠΟΞ, Ενώσεις Ξενοδόχων) κάνουν εκκλήσεις να μην εφαρμοστεί κάποιο σχετικό μέτρο που θα βυθίσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κατά συνέπεια ένα τεράστιο μέρος της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας ενώ παράλληλα προτείνουν μέτρα που θα συμβάλλουν στη βιωσιμότητά της.

Η Ελλάδα, ωστόσο, δεν είναι η μόνη που «παλεύει» για τη μη αύξηση του ΦΠΑ. Στην υπόλοιπη Ευρώπη, αποτελεί ένα μείζον θέμα και παρά τις αυξητικές τάσεις που εμφανίζονται τον τελευταίο χρόνο, στην Πορτογαλία μειώθηκε ο ΦΠΑ στον τουρισμό στο 6% ενώ και η Μ.Βρετανία προσδοκεί αντίστοιχη μείωση.

Τρανό παράδειγμα για τις αρνητικές επιπτώσεις του υψηλού ΦΠΑ στον τουρισμό αποτελεί η Ιρλανδία, καθώς όταν τη δεκαετία του ’80, ο φόρος στη διαμονή αυξήθηκε από 10% σε 23%, πάνω από 10% του ξενοδοχειακού της δυναμικού χρεωκόπησε.


Οι συνέπειες από την αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό

  1. Η ΓΣΕΒΕΕ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι μία πιθανή αύξηση του ΦΠΑ θα οδηγήσει σε επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας εις βάρος του ΑΕΠ.
  2. Ο ΣΕΤΕ προειδοποιεί ότι ο τουρισμός θα βγει εκτός ανταγωνισμού. Το τουριστικό ρεύμα θα προωθείται σε άλλες ανταγωνιστικές και με χαμηλότερο ΦΠΑ χώρες ενώ…
  3. …θα οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις σε οικονομική κατάρρευση και κυρίως τις επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους που είναι έρμαιο των tour operators και τις μικρές επιχειρήσεις που ζουν από τη δευτερογενή τουριστική αλυσίδα του τουρισμού.
  4. Θα χαθούν περισσότερες από 200.000 θέσεις εργασίας από το 2016 και μετά ως συνέπεια της κατάρευσης των επιχειρήσεων που δεν θα μπορέσουν να απορροφήσουν το ΦΠΑ.

«Η αναπροσαμογή του ΦΠΑ για το ελληνικό τουριστικό πακέτο είναι ένα θέμα το οποίο θα έπρεπε να έχει λυθεί εδώ και πολλά χρόνια» υποστηρίζει ο Ανδρέας Στεφανής, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Γερμανοελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου (DHW) και Πρόεδρος της Επιτροπής «Τουρισμού». «Καμμία από τις κυβερνήσεις δεν κατάφερε να διαμορφώσει ένα ενιαίο ποσοστό ΦΠΑ, το οποίο από την μία να συμβαδίζει με τον μέσο όρο των ανταγωνιστικών μεσογειακών χωρών, και από την άλλη να μην διαφοροποιείται εντός της Ελλάδας από περιοχή σε περιοχή» αναφέρει ο κ. Στεφανής. Εδώ και δεκαετίες περιοχές όπως η Ρόδος, η Κώς, η Σαντορίνη, η Μύκονος ωφελούνται από έναν χαμηλότερο ΦΠΑ της τάξης του 5%, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας (από την Κρήτη, την Αττική μέχρι την Κέρκυρα και την Μακεδονία κλπ. ) οι επιχειρήσεις αποδίδουν 6,5% ΦΠΑ. Τα δυνατά λόμπυ στις προνομιακές περιοχές προστατεύουν μέχρι και σήμερα την πολιτική αυτή, παρόλο που ανήκουν στούς τοπ ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς.


…και οι προτάσεις

Την αντιμετώπιση του φαινομένου των παράνομων καταλυμάτων και τη διατήρηση του ΦΠΑ σε ποσοστά που να μην ξεφεύγουν από το μέσο όρο των ανταγωνιστριών χωρών είναι οι βασικές προτάσεις των φορέων του τουρισμού.

Πάγια πρόταση του ΣΕΤΕ και όχι μόνο είναι ο ΦΠΑ που αφορά στο εξαγόμενο πακέτο, το οποίο περιλαμβάνει κατά 75% διαμονή και 25% εστίαση, θα πρέπει να κινείται στο μέσο όρο των βασικών ανταγωνιστριών χωρών, δηλαδή, της Ισπανίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας και Κύπρου.

Το σύνολο του τουριστικού κόσμου ζητά να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τα παράνομα καταλύματα. Όπως αναφέρει ο ΣΕΤΕ “Θα εντοπίσουμε και θα καταγγείλουμε κάθε παράνομο κατάλυμα και θα εισπράξουμε στο 100% το ΦΠΑ μέσω των καρτών.»

Στο ίδιο μήκος,  το ΞΕΕ προτείνει τη λήψη άμεσης μέριμνας για την άρση των πάσης φύσεως γραφειοκρατικών και άλλων αγκυλώσεων που εμποδίζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο της φιλοξενίας, τον εξορθολογισμό των πολυάριθμων τελών (πνευματικά δικαιώματα, τέλη χρήσης αιγιαλού κ.ά.) που επιβαρύνουν τα ελληνικά καταλύματα, όπως και την άμεση αποκατάσταση του πλαισίου του υγιούς ανταγωνισμού, το οποίο έχει καίρια πληγεί τα τελευταία χρόνια από την ασύδοτη γιγάντωση μιας παράλληλης, «σκιώδους» οικονομίας παράνομων μισθώσεων, η οποία -μεταξύ άλλων- αποστερεί σε ετήσια βάση έσοδα άνω των 2 δις ευρώ από την εθνική οικονομία και πόρους ύψους πλέον των 500 εκατ. ευρώ από τα κρατικά ταμεία.


Δέσμευση Βαρουφάκη για ΦΠΑ

Ο Υπουργός Οικονομικών κος Γιάνης Βαρουφάκης δεσμεύθηκε στην Υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά,  «ότι για την τρέχουσα τουριστική σαιζόν δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στο ΦΠΑ. Όποια αλλαγή προκύψει στο τουριστικό πακέτο στο μέλλον θα σχεδιαστεί ώστε η Ελλάδα να παραμείνει τουριστικά ανταγωνιστική.»

 

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.