Ρώσοι τουρίστες: Ποιοί είναι και τι θέλουν

Τους αρέσει να ταξιδεύουν στο εξωτερικό, ξοδεύουν αρκετά και αγαπούν την Ελλάδα. Ποιοί είναι;

Είναι οι Ρώσοι τουρίστες που πέρσι κατέφθασαν στη χώρα μας 600 χιλιάδες ενώ φέτος αναμένεται να φθάσουν το 1 εκ. τη στιγμή που στη γειτονική Τουρκία τα επίσημα στοιχεία κατέγραψαν το 2011, 3,5 εκ. επισκέπτες ενώ οι ίδιοι οι Ρώσοι κάνουν λόγο για 6 εκ. τουρίστες.

Οι Ρώσοι ομιλητές στο 2ο ΕλληνοΡωσικό Συνέδριο Επενδύσεων συμφώνησαν στο εξής:

Οι Ρώσοι αγαπούν την Ελλάδα και θέλουν να έρθουν για διακοπές. Βοηθήστε τους!

Η “βοήθεια” που ζητούν είναι:

  • Διευκόλυνση των θεωρήσων βίζα 
  • Καλύτερες αεροπορικές συνδέσεις 
  • Αντιστοιχία ποιότητας – τιμής στις τουριστικές υπηρεσίες 

Η κα Σβετλάνα Σιριόγκενα, ομιλήτρια στο ΕλληνοΡωσικό Συνέδριο Επενδύσεων στην Ερέτρια, τόνισε ότι το θέμα με τη βίζα διορθώνεται σταδιακά καθώς πλέον τα Ελληνικά προξενεία χορηγούν βίζα για 1-5 χρόνια. Υπάρχουν, ωστόσο, περιθώρια βελτίωσης ως προς την ταχύτητα θεώρησης. Ωστόσο, την παρούσα στιγμή μόνο η Φιλανδία καταφέρνει να εκδίδει βίζα Σένγκεν σε Ρώσους εντός δύο ημερών.

Επίσης, αναφέρθηκε ότι η βελτίωση των τακτικών αεροπορικών συνδέσεων προς τα περιφερειακά αεροδρόμια θα λειτουργήσει θετικά ως προς την αύξηση του τουριστικού ρεύματος από Ρωσία καθώς αποφεύγουν τα αστικά κέντρα για τις διακοπές τους και προτιμούν τα νησιά και ήσυχα παραθεριστικά μέρη.

Οι Ρώσοι, όπως ανέφερε ο κ. Evgeny Mashkantsev νομικός σύμβουλος, προστατεύονται από Νόμο για τα δικαιώματα των καταναλωτών και για τις υπηρεσίες τουρισμού είτε αυτές παρέχονται από εγχώριες εταιρείες είτε από εταιρείες του εξωτερικού. Ανέφερε, μάλιστα, το παράδειγμα Ελληνικής αεροπορικής εταιρείας, η οποία αποφάσισε να πραγματοποιήσει το προγραμματισμένο της δρομολόγιο δύο ώρες νωρίτερα χωρίς να έχει ενημερώσει εγκαίρως τους επιβάτες. Το αποτελέσμα ήταν να αποζημιωθούν στο ακέραιο, βάσει του εν λόγω νόμου, οι επιβάτες της πτήσης.

9η θέση στον κόσμο στις τουριστικές δαπάνες

Η Σβετλάνα Σιριόγκενα, ομιλήτρια στo 2ο Ελληνο-Ρωσικό Συνέδριο Επενδύσεων, τόνισε ότι οι Ρώσοι τουρίστες δαπανούν ετησίως 30 δις εκ. δολάρια. Η χώρα βρίσκεται στην 9η θέση με τις μεγαλύτερες τουριστικές δαπάνες στον κόσμο.

Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνες, η μεσαία εισοδηματική τάξη είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη ως προς το κόστος των διακοπών τους και για το λόγο αυτόν επιλέγουν κοντινούς και οικονομικούς προορισμούς.

Από την άλλη πλευρά, η υψηλή εισοδηματική τάξη επιλέγει πολυτελείς υπηρεσίες και είναι αυτή που δαπανά σημαντικά κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Οι πιο σημαντικοί παράγοντες για την επιλογή ταξιδίων είναι:

  • Το κόστος (αντιστοιχία ποιότητας – τιμής). Η μεσαία εισοδηματική τάξη είναι περισσοτερο ευαίσθητη ως προς τον παράγοντα αυτόν. 
  • Η κατηγορία του ξενοδοχείου και αν διαθέτει Ρωσόφωνο προσωπικό 
  • Η τοπική φιλοξενία 
  • Ελευθερία στις επιλογές για περιηγήσεις 
  • Καλή παρέα 
  • Προορισμό για χαλάρωση και ξεκούραση

Διακοπές= Προορισμοί εξωτερικού

Σύμφωνα με έρευνες , οι διακοπές στην αντίληψη των Ρώσων συνδέονται με τη διαμονή σε παραθεριστικά κέντρα στο εξωτερικό καθώς και με περιηγήσεις σε αξιοθέατα εντός και εκτός Ρωσίας. Ωστόσο, αν είχαν να επιλέξουν μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού τουρισμού, το 44% των Ρώσων θα επέλεγαν ένα ταξίδι στο εξωτερικό και το 31% εντός της Ρωσίας.

Τα ταξίδια στο εξωτερικό προσδίδουν κοινωνικό κύρος στη Ρωσική κοινωνία σε όσους τα πραγματοποιούν καθώς υπάρχει η ιδέα ότι όποιος ταξιδεύει στο εξωτερικό του δίνεται η ευκαιρία να δει τον κόσμο.

Επίσης, η τάση για αγορά διαφόρων αναμνηστικών και δώρων για συγγενείς και φίλους είναι ιδιαίτερα εδραιωμένη στη Ρωσική κοινωνία και κυρίως στο γυναικείο πληθυσμό.

Προτιμούν ήσυχα μέρη με πλούσια φυσικά κάλλη ενώ αποφεύγουν τα αστικά κέντρα και τις οχλαγωγίες. Σκοπός τους είναι όταν ταξιδεύουν για διακοπές να ξεφύγουν από την καθημερινότητά τους και να χαλαρώνουν.

Προτιμήσεις και συνήθειες

  • Τους αρέσει η περιπέτεια: Είναι δραστήριοι, κοινωνικοί και αναζητούν νέες εμπειρίες 
  • Προορισμοί με σπα, αθλητικές εγκαταστάσεις και γαστρονομικές λιχουδιές παρουσιάζουν αυξανόμενη ζήτηση 
  • Τους αρέσει να επισκέπτονται νέα και διαφορετικά μέρη 
  • Προτιμούν επώνυμα ξενοδοχεία και all inclusive πακέτα 
  • Κάνουν τις κρατήσεις τους τη τελευταία στιγμή: το 80% των ταξιδιών κλείνονται 4 εβδομάδες πριν την αναχώρηση 
  • 72% των Ρώσων τουριστών πληρώνουν με μετρητά στις διακοπές τους 
  • Οι Ρωσικές επιχειρήσεις επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους στο εξωτερικό 
  • Προτιμούν τα ζεστά κλίματα με εντυπωσιακές παραλίες που όμως προσφέρουν πολύ περισσότερα όπως σπα, εστιατόρια, ιστορία και πολιτισμό. 
  • Ένας σημαντικός αριθμός Ρώσων τουριστών ταξιδεύει στο εξωτερικό για να μάθει ξένες γλώσσες ή να αποκτήσει άλλες γνώσεις
Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.