Τα προβλήματα στις αερομεταφορές καλά κρατούν!

Μετά τις απεργίες ήρθε και η διακοπή ρεύματος να προστεθεί στο ήδη επιβαρυμένο κλίμα των αερομεταφορών. Ξημερώματα της Πέμπτης 13 Οκτωβρίου 2011, επί 8 λεπτά ο εναέριος χώρος της Αθήνας βυθίστηκε στο σκοτάδι με αποτέλεσμα να χαθούν από το ραντάρ οι στόχοι όλων των αεροσκαφών. Από τύχη δεν υπήρξε κάποιο ατύχημα.

Σύμφωνα και ανακοίνωση της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, τα ξημερώματα της Πέμπτης 13/10/2011 και ώρα 0108, στο Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών (ΚΕΠΑΘ) καθώς και στην Προσέγγιση Αθηνών, σημειώθηκε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος με συνεπακόλουθη πτώση του συστήματος ραντάρ.

Η εφεδρική τροφοδοσία ρεύματος δεν λειτούργησε και επί οκτώ λεπτά βυθίστηκε ο χώρος στο απόλυτο σκοτάδι. Εκείνη την ώρα χάθηκαν από τις οθόνες των ραντάρ οι στόχοι όλων των αεροσκαφών. Το ίδιο συνέβη και στα ραντάρ της προσέγγισης και του πύργου του αεροδρομίου Ε. Βενιζέλος.

Το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε αμέσως από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, εφαρμόζοντας διαδικασιακό έλεγχο και τα αεροσκάφη κατευθύνθηκαν με ασφάλεια στον προορισμό τους.

Ταυτόχρονα, επιβλήθηκαν σοβαροί περιορισμοί στην εναέρια κυκλοφορία. Ο έλεγχος του ραντάρ επανήλθε σταδιακά σε λειτουργία από τις 5 η ώρα το πρωί, ενώ μέχρι τη στιγμή που εκδόθηκε η ενημέρωση δεν είχε αποκατασταθεί πλήρως η αξιόπιστη και συνεχής ηλεκτρική τροφοδοσία του συστήματος.

Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, όπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους, έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει με αίσθημα ευθύνης και χωρίς ίχνος κινδυνολογίας την Πολιτεία για τα συσσωρευμένα λειτουργικά προβλήματα της εναέριας κυκλοφορίας και αεροναυτιλίας, χωρίς έως τώρα να έχουν βρει την ανάλογη ανταπόκριση, επισημαίνοντας ότι δεν αρκεί η δική τους θέληση και επαγγελματική επάρκεια που είναι δεδομένα για να διατηρηθεί το επίπεδο ασφάλειας που απαιτείται.

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.