Από τον οικείο Δήμο ή Περιφέρεια θα χορηγούνται πλέον οι άδειες εμπορικών εκθέσεων καθώς και άδειες καταλληλότητας εκθεσιακών χώρων, όπως ορίζει η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Η ΚΥΑ Κ1-3508, δημοσιεύθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2011 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και προβλέπει τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας των εμπορικών εκθέσεων και εκθεσιακών κέντρων στο εσωτερικό της χώρας.
Σύμφωνα με αυτήν λοιπόν, κάθε έκθεση (ειδική,κλαδική, γενική εμπορική, κ.λπ.) για να λάβει την απαραίτητη άδεια θα πρέπει να έχει ανακοινωθεί/γνωστοποιηθεί στον οικείο δήμο και στην περίπτωση διεθνών εκθέσεων στην οικεία Περιφέρεια. Από τη διαδικασία αυτή εξαιρούνται οι εικαστικές εκθέσεις. Η ανακοίνωση θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον έναν μήνα πριν τη διεξαγωγή της έκθεσης και ο διοργανωτής θα πρέπει να καταθέσει τα εξής δικαιολογητικά:
- Πλήρη στοιχεία του διοργανωτή (ΑΦΜ,αστυνομική ταυτότητα, αριθμό ΓΕΜΗ ή Αρ.Μ.Α.Ε.)
- Αριθμό πρωτοκόλλου άδειας καταλληλότητας εκθεσιακού χώρου
- Υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/1986 όπου ο διοργανωτής, αν πρόκειται για φυσικό πρόσωπο, ή νόμιμος εκπρόσωπός του, αν πρόκειται για νομικό πρόσωπο, δεν έχει καταδικαστεί, ότι κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα παρευρίσκεται γενικός γιατρός ή διπλωματούχος νοσοκόμος και ότι συνεργάζεται με κατάλληλα αδειοδοτημένο συλλέκτη για τα απόβλητα που θα προκύψουν από τη διοργάνωση.
Οι δήμοι και οι περιφέρειες υποχρεούνται να διενεργούν δειγματοληπτικό έλεγχο εξετάζοντας τον χαρακτήρα της έκθεσης, το ωράριο λειτουργίας και τον κανονισμό συμμετοχής των εκθετών.
Η ίδια διαδικασία ισχύει και για τους διοργανωτές εκθέσεων που προέρχονται από άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε.και είναι ήδη αναγνωρισμένοι στη χώρα τους, οι οποίοι μπορούν να διοργανώνουν περιστασιακά εκθέσεις και στην Ελλάδα.
Όσον αφορά στην άδεια καταλληλότητας εκθεσιακών κέντρων, χορηγείται από τους Δήμους ή τις υπηρεσίες που υπάγονται οι χώροι αυτοί (στην περίπτωση που πρόκειται για εν ενεργεία λιμάνια, μαρίνες, πολιτικά και στρατιωτικά αεροδρόμια).
Για τους μόνιμα στεγασμένους εκθεσιακούς χώρους κάτω των 1.000 τ.μ.δεν απαιτείται άδεια καταλληλότητας.
Η άδεια καταλλήλοτητας χορηγείται σε αποκλειστική προθεσμία 50 ημερών και ισχύει για πέντε χρόνια. Αν μέσω στο διάστημα των 50 ημερών οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν προβεί σε καμία ενέργεια, τότε λογίζεται ότι η αίτηση έχει γίνει δεκτή. Μετά τα πέντε χρόνια, η άδεια ανανεώνεται με υπεύθυνη δήλωση του διοργανωτή ότι δεν έχει μεταβληθεί καμία από τις προϋποθέσεις που ίσχυαν κατά την αρχική της έκδοση.
Οι εκθεσιακοί χώροι με προσωρινές κατασκευές και οι ημιυπαίθριοι, παίρνουν άδεια καταλληλότητας μόνο για όσο διαρκεί η έκθεση.
Επίσης, η Κοινή Υπουργική Απόφαση απαγορεύει τη λιανική πώληση εκθεμάτων κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της έκθεσης εκτός των ανθοκομικών εκθέσεων που διοργανώνονται από συνεταιρισμούς, παραγωγούς ή ΟΤΑ.