ΥΠΕΡΙΑ 2014: Συνέδριο για τον Τουρισμό & τον Πολιτισμό στην Αμοργό

Με 38 συμμετέχοντες από δέκα διαφορετικές χώρες πραγματοποιήθηκε το 12ο Διεθνές Συνέδριο για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό, από την Πέμπτη 10 έως την Τρίτη 15 Απριλίου 2014.

Το συνέδριο διοργάνωσαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Θολαρίων Αμοργού και το ξενοδοχείο Aegialis Hotel & Spa, υπό την αιγίδα του ΗΑΤΤΑ και του Δήμου Αμοργού.

Τριάντα οκτώ συμμετέχοντες από δέκα διαφορετικές χώρες (Καναδάς, Φινλανδία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες) επισκέφθηκαν την Αμοργό προκειμένου να ανακαλύψουν το νησί και να το προωθήσουν μέσα από εφημερίδες, ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικά προγράμματα, φεστιβάλ κινηματογράφου και ξεναγούς, αλλά και για να αναλάβουν πρωτοβουλία για νέα σχέδια και προγράμματα με βάση το νησί της Αμοργού.

Το ΥΠΕΡΙΑ 2014 είχε ως σκοπό να παρουσιάσει στους συμμετέχοντες τις φυσικές ομορφιές και τα ιστορικά μνημεία της Αμοργού, αλλά και διάφορες δραστηριότητες που εξακολουθούν να είναι ενεργές και να συνεχίζονται στο νησί. Είναι μία ευκαιρία να αναδειχθεί η σημασία που δίνουν οι κάτοικοι της Αμοργού στη φύση, να ζήσουν μαζί της και να την διατηρήσουν.

Υπό αυτή την οπτική, οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν την πολύ καλά διατηρημένη και αγροτική περιοχή της Κάτω Μεριάς, στο νότιο τμήμα του νησιού, όπου οδηγήθηκαν στο εντυπωσιακό σιδηρουργείο του κ. Κωβαίου, ο οποίος δουλεύει το μέταλλο όπως τον παλιό καιρό, και είχαν την ευκαιρία να το συγκρίνουν με το παλιό σιδηρουργείο του κου και της κας Πράσινου, που έχει μετατραπεί σε ένα μικρό μουσείο. Επίσης καλέστηκαν να δοκιμάσουν όλα τα είδη των τοπικών προϊόντων, όπως κατσικίσιο τυρί, κρασί, ψωμί, κατσίκι και λαχανικά. Τη δεύτερη μέρα, οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν το αποστακτήριο του κ. Βαγγέλη Βασσάλου στο χωριό Λαγκάδα και το κατάστημά του «Ιάματα», όπου μπόρεσαν να μάθουν για το μηχανισμό απόσταξης και τα οφέλη και της αρετές των αμοργιανών άγριων βοτάνων.

Επιπλέον οργανώθηκε μία επίσκεψη στο παραδοσιακό και πολύ καλά διατηρημένο λιοτρίβι και πατητήρι του κου Δημήτρη Νομικού.

Καθώς η γεωργία εξακολουθεί να είναι ζωντανή και σημαντική για τους κατοίκους της Αμοργού, οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν το Βιολογικό Κήπο του Νώντα στα Κατάπολα, καθώς και τον αγροτικό οικισμό του Ασφοντυλίτη, με τα πολυάριθμα ξερά πέτρινα πηγάδια και τα πέτρινα ανάγλυφα.

Το Συνέδριο Υπέρια κάλεσε επιπλέον το παιδικό παραδοσιακό χορευτικό συγκρότημα να κάνει μία επίδειξη στα Θολάρια, την κα Ποθητή Μενδρινού να παρουσιάσει τα παραδοσιακά υφαντά της έργα, τον κο Μάρκο Λουδάρο να εκθέσει το φωτογραφικό του έργο και τον κύριο Μανόλη Λουδάρο να παρουσιάσει τα παραδοσιακά κεραμικά του. Η κα Άννα Συνοδινού υποδέχτηκε τους συμμετέχοντες στο εργαστήριο κεραμικής της.

Η Αμοργός είναι επιπλέον ένα νησί πλούσιο σε πολιτισμό, με αρχαιολογικές θέσεις και βυζαντινές εκκλησίες. Κατά τη διαμονή τους, οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν τον ελληνιστικό πύργο της Αγίας Τριάδας, το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Βαλσαμίτη, χτισμένο στα ερείπια ενός αρχαίου υδρομαντείου, την εκκλησία της Επανωχωριανής, το ηλικίας 1000 χρόνων μοναστήρι της Παναγίας Χοζοβιώτισσας, το αρχαιολογικό μουσείο στη Χώρα, την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, και φυσικά όλα τα χωριά του νησιού.

Επίσης, οργανώθηκαν περίπατοι στα αρχαία μονοπάτια από τη Λαγκάδα στα Θολάρια, από τη Χώρα στο Μοναστήρι, από τον Ασφοντυλίτη στον Ποταμό, με τον κο Lonaïs Jaillais, και αποτέλεσαν την ευκαιρία να ανακαλυφθούν τα αρωματικά βότανα της Αμοργού.

Το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Μικρού Μήκους Αμοργού εγκαινιάστηκε στην Κινηματογραφική Λέσχη Αμοργού στο Βρούτση, από την κα Ewa Kotus, διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογραφικής Τέχνης και Τουρισμού “FilmAT” στη Βαρσοβία – Πολωνία, η οποία απένειμε ένα δίπλωμα στη Λέσχη, με την ευκαιρία της 25ης επετείου της Νίκης της Ευρωπαϊκής Ελευθερίας, για την εξαιρετική δραστηριότητά της στη διεθνή συνεργασία.

Συνολικά έγιναν τέσσερις προβολές, με πενήντα τρεις ταινίες από είκοσι τρεις διαφορετικές χώρες. Απονεμήθηκαν τρία βραβεία, βασισμένα σε ψήφο κοινού και κριτικής επιτροπής, καθώς και τρία Ειδικά Βραβεία Κριτικής Επιτροπής. Οι τρεις νικητές βραβείων έλαβαν από ένα κυκλαδικό μαρμάρινο ειδώλιο, έργο του γλύπτη κ. Νίκου Καρπούζη. Το 1ο Βραβείο απονεμήθηκε στο «Definitely Dubaï» από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σε σκηνοθεσία Babak Amini, για την ποιητική διαχείριση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και για την παρουσίαση της ζωντανής πόλης του Dubaï. Το 2ο Βραβείο απονεμήθηκε στο “Into the cave of wonders” από την Ισπανία, σε σκηνοθεσία Manuel Benito de Valle, για την εντυπωσιακή εικαστική του ποιότητα και την πρόσκληση να θεωρήσει κανείς την ομορφιά της εσωτερικής φύσης. Το 3ο Βραβείο απονεμήθηκε στο «Crete: All the world on one island» από την Ελλάδα, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Παπαδουλάκη, για τον έξυπνο και χιουμοριστικό τρόπο που προωθεί την Κρήτη.

Τα Ειδικά Βραβεία Κριτικής Επιτροπής απονεμήθηκαν: “Serbia: one Journey, Million Impressions” από τη Σερβία, σε σκηνοθεσία Bosco Savkovic. “Cieszyn Cieszy” από την Πολωνία, από την πόλη του Cieszyn. “Altaï Miracle. The good will surely happen!” από τη Ρωσία, σε σκηνοθεσία Nikolai Makarov. Μία εκτέλεση του θέματος της ταινίας του Nikolai Makarov, από τρεις Ρωσίδες τραγουδίστριες, τη Marina Vialkova, την Alena Vialkova και την Daria Belova, πραγματοποιήθηκε στο εστιατόριο Ambrosia Gallery Restaurant, μία απρόσμενη και όμορφη επίδειξη, με παραδοσιακά κοστούμια, ακορντεόν, μπαλαλάικα και χορό.

Οι ομιλίες που παρουσιάζονταν κάθε βραδιά κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου έδωσαν ώθηση για όσα γίνονται στην Ελλάδα με ευρωπαϊκή υποστήριξη και εμπεριέχονται στις τοπικές προσπάθειες για βιώσιμη ανάπτυξη του πολιτιστικού πλούτου του νησιού.

Η φύση, οι παραδόσεις και η πολιτιστική κληρονομιά θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη λύση φέρνοντας οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη με ανέξοδες επενδύσεις στον τουρισμό.

Τα αποτελέσματα του 12ου Συνεδρίου ΥΠΕΡΙΑ επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά τα οφέλη που φέρνει στο νησί και την Ελλάδα, μέσω όλων των σημαντικών ανθρώπων που παρευρίσκονται. Με τη συμμετοχή και τη γνωριμία τους με τον πολιτισμό και τις φυσικές ομορφιές του νησιού, οι συμμετέχοντες διαδίδουν τη γνώση και την εμπειρία τους στον κόσμο, προς όφελος της Αμοργού και της Ελλάδας.

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.