Χρονιά επιβίωσης για τα ξενοδοχεία το 2012

Τη δυσκολότερη τουριστική σαιζόν διανύει ο ξενοδοχειακός κλάδος καθώς, όπως αναφέρουν επαγγελματίες του χώρου στο Tourism Press, αφίξεις και έσοδα έχουν πάρει την κατιούσα.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα επίσημα στατιστικά στοιχεία αφίξεων που δημοσίευσε ο ΣΕΤΕ, η τουριστική κίνηση στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας, το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2012, παρουσιάζει μείωση της τάξης του 3,77% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011.

Ωστόσο, οι ξενοδόχοι παρουσιάζουν με μελανότερα χρώματα τη φετινή τουριστική σαιζόν αφού το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι τα μειωμένα έσοδα σε συνδυασμό με την αυξημένη φορολογία.

Μειωμένες είναι και οι πληρότητες σε σχέση με πέρσι. Οι επιχειρήσεις που θίγονται περισσότερο είναι κυρίως τα μικρά ξενοδοχεία εξαιτίας της πτώσης της Ελληνικής αγοράς.

Γρηγόρης Τάσιος,
Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής
Οι ξενοδόχοι εκφράζουν την επιφύλαξή τους και για το 2013 όπου όλα θα εξαρτηθούν από την πολιτικο-οικονομική κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μειωμένες πληρότητες και κρατήσεις

Από μείον 20-50% κυμαίνεται η πτώση στις πληρότητες των ξενοδοχείων σε όλη τη χώρα. Οι κύριες τουριστικές περιοχές εμφανίζονται περισσότερο ανθεκτικές σε σχέση με προορισμούς που απευθύνονται κατά κύριο λόγο στον εσωτερικό τουρισμό.

Στη Ρόδο, τα ξενοδοχεία εμφανίζουν πληρότητα 75-80%, η οποία όπως αναφέρεται για το συγκεκριμένο διάστημα είναι μειωμένη κατά 20% σε σχέση με το 2010.

Η Κρήτη φαίνεται να τα πάει κάπως καλύτερα καθώς οι πληρότητες σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζουν και το 90% το διάστημα αυτό.

Μειωμένες είναι οι πληρότητες στη Χαλκιδική για τα μικρά ξενοδοχεία, κάτω των 70 κλινών, (75-80%) ενώ οι μεγαλύτερες σε μέγεθος μονάδες έχουν καταφέρει να διατηρηθούν στα επίπεδα του 2011 (85-90%). Τα στοιχεία αυτά, όπως ανέφερε στο Tourism Press, ο κ. Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, αφορούν τις κρατήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου 2012.

Άσχημη είναι η εικόνα στη Λακωνία, όπου, η πτώση στις κρατήσεις φθάνει το 50% σε σχέση με πέρσι.

Στη Θεσσαλονίκη, κατά το α’ εξάμηνο του έτους, στα ξενοδοχεία της πόλης, οι Έλληνες εμφανίζονται μειωμένοι κατά 17,20% ενώ οι ξένοι κατά 6,28%.

Επίσης, κάτω είναι και οι πληρότητες στην πρωτεύουσα το μήνα Ιούνιο κατά 18,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ένωση Ξενοδοχείων Αθήνας – Αττικής.

Μειωμένα τουριστικά έσοδα

Μείον 20-25% κάτω είναι τα τουριστικά έσοδα στη Ρόδο αφού οι ξενοδόχοι αναγκάστηκαν να μειώσουν τις τιμές τους εξαιτίας του δύσκολου χειμώνα και των χαμηλών κρατήσεων το προηγούμενο διάστημα.

Δημήτρης Πολλάλης,
Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας
Παρόμοια είναι η κατάσταση και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Στη Χαλκιδική, ο τζίρος είναι 15-20% ενώ στη Λακωνία, φθάνει το 50%.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Δημήτρης Πολλάλης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας, οι τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής πλέον αδυνατούν να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα.

Χαμηλότερες οι τιμές φέτος

Με μείωση των τιμών των υπηρεσιών τους, της τάξης του 10-20% προσπαθούν οι ξενοδόχοι να αντιμετωπίσουν τις χαμηλές πληρότητες.

Ο κ. Τάσιος, ανέφερε ότι στη Χαλκιδική οι τιμές μειώθηκαν κατά 10% περισσότερο από τις ήδη μειωμένες κατά 15% περσινές τιμές. 

Μειωμένες είναι και οι τιμές στη Ζάκυνθο κατά 10%. Όπως αναφέρει η κα Χριστίνα Τετράδη, πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά, “δεδομένου ότι τα περισσότερα συμβόλαια υπογράφηκαν εν μέσω της κρίσης του 2011 και λόγω του φόβου και της πίεσης από τους Tour Operators, κυμαίνονται κατά μέσο όρο 10% χαμηλότερα, σε σχέση με το 2011. Είναι σημαντικό όμως να αναφερθεί ότι οι μέχρι στιγμής κρατήσεις έχουν γίνει με περαιτέρω εκπτώσεις της τάξεως του 10% – 20%, είτε με τη μορφή early booking, είτε με τη μορφή ειδικών προσφορών.”
Χριστίνα Τετράδη,
Πρόεδρος Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά
Ωστόσο, στις αιτίες για τα μειωμένα έσοδα των ξενοδοχείων αναφέρονται επίσης, η μείωση της διάρκειας παραμονής και οι χαμηλές καταναλώσεις στα τμήματα των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με την πτώση της Ελληνικής αγοράς.

Όπως τονίζει ο κ. Τάσσιος: “Το πρόβλημα δεν είναι οι τιμές, αλλά εξαιτίας της οικονομικής δυσχερούς κατάστασης που βιώνει η Ελληνική κοινωνία, ο κόσμος δεν ταξιδεύει και όσοι το κάνουν η διάρκεια παραμονής τους έχει μειωθεί στις 3-5 ημέρες.”

Ο εσωτερικός τουρισμός καταρρέει

Μείον 50% είναι η πτώση του εσωτερικού τουρισμού σε Χαλκιδική και Λακωνία, την υψηλή περίοδο ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, όσον αφορά τη Χαλκιδική, αγγίζει και το 70%. 

Πάνω από το 50% καταγράφεται η πτώση της Ελληνικής αγοράς στη Ζάκυνθο, παρά το γεγονός ότι ο Σύλλογος Ξενοδόχων έχει δημιουργήσει εκπτωτικά πακέτα για την προσέλκυση του εσωτερικού τουρισμού.

“Ο Έλληνας είναι ιδιαίτερα φοβισμένος καθώς περιμένει καινούριους φόρους και μειώσεις μισθών. Δεν υπάρχει σταθερότητα.”, τόνισε ο κ. Πολλάλης.

Άργησε ο κοινωνικός τουρισμός

“Το πρόγραμμα του Κοινωνικού τουρισμού που προκήρυξε ο ΕΟΤ είναι πολύ θετικό και μας κάνει αισιόδοξους κυρίως για την επόμενη σαιζόν του 2013”, ανέφερε ο κ. Τάσιος.

Ωστόσο, υπογραμμίζει, δεν αναμένεται να ανατραπεί σημαντικά η κατάσταση για την Ελληνική αγορά φέτος καθώς οι 86.000 δικαιούχοι για τη θερινή σαιζόν είναι λίγοι ενώ το πρόγραμμα ξεκινά αργά.

Στόχος είναι να συνεχιστεί το πρόγραμμα και να ενταχθούν σε αυτό και οι δικαιούχοι του πρώην Οργανισμού Εργατικής Εστίας.

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.