2014 – 2020 ΕΣΠΑ: Στρατηγικής σημασίας ενέργειες

espa-cover

Ο σχεδιασμός του ΕΣΠΑ και οι- στρατηγικής σημασίας- ενέργειες των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων 2014-2020 βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης με τις αρμόδιες εθνικές, περιφερειακές και τοπικές υπηρεσίες καθώς και με τους κοινωνικούς, οικονομικούς και περιβαλλοντικούς εταίρους, έχει αποσταλεί η Πρώτη, η Δεύτερη και η Τρίτη Εγκύκλιος(http://www.espa.gr/elibrary/3rd_Egkyklios_sxediasmou_2014-2020.pdf)  και έχει πραγματοποιηθεί η οργάνωση του Πρώτου Εθνικού Αναπτυξιακού Συνεδρίου, στις 4 Απριλίου 2013 και των αντίστοιχων Τομεακών και Περιφερειακών που ακολούθησαν.

Παράλληλα η Ελλάδα καταλαμβάνει την 1η θέση στις απορροφήσεις των προ­γραμμάτων στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και δίνεται έτσι μία ανάσα στην Ελληνική Οικονομία, που ίσως να συμπαρασύρει την άνοδο του βιο­τικού επιπέδου και της καθημερινότητας των Ελλήνων.

Είναι καλή ευκαιρία να γίνει σωστός προγραμματισμός όλων των φορέων που μπορεί να ενδιαφέρονται για την μελλοντική επιχορήγηση και συμμετοχή στα προγράμματα.

Από τη μια πλευρά χρειάζεται να λαμβάνονται υπόψη τα λάθη του παρελ­θόντος, δηλαδή όσο γίνεται να διδαχτούμε από αυτά και να μη τα επαναλάβου­με. Ν’ αναλύσουμε τι έφταιξε, πώς το αντιμετωπίσαμε, πώς θα μπορούσαμε να το είχαμε αποφύγει και πόσο επιζήμιο υπήρξε.

Επιπροσθέτως, οι καλές πρακτικές και οι επιτυχίες δύναται να γίνουν οδηγός μας.

Ο τουρισμός θα έχει για μία ακόμα φορά την τιμητική του αναμφισβήτητα, διότι ετοιμάζεται να καταρρίψει ένα ακόμα ρεκόρ επισκεψιμότητας για το 2014 και οι συντονισμένες προσπάθειες όλων μπορούν να βγάλουν τις προβλέψεις αληθινές.

Τα λόγια του υπουργού Ανάπτυξης αναφέρουν ότι το νέο ΕΣΠΑ ή όπως αλλιώς ονομαστεί θα έχει τέσσερα εθνικά επιχειρησιακά προγράμματα…

«….έτσι ώστε να έχουμε τη μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα .

Ποια θα είναι τα προγράμματα αυτά; Θα είναι το Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότη­τα – Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα, μακράν μεγαλύτερο του σημερινού προγράμματος «Επιχειρηματι­κότητα και Ανταγωνιστικότητα», το οποίο και θα απορροφήσει το 25% του προ­ϋπολογισμού του ΕΣΠΑ.

Τουρισμός γενικά, αλλά φυσικά θα ενισχυθούν και ειδικότερες μορφές τουρι­σμού. Σε αυτό θα υπάρξει εξειδίκευση με βάση τις συνεννοήσεις που θα γίνουν και με το ΣΕΤΕ και φυσικά με το Υπουργείο Τουρισμού.

– Τουρισμός υγείας, υπηρεσίες υγείας θα είναι προτεραιότητα…..»

Η στρατηγική των ενδιαφερομένων να ενταχθούν σε κάποιο μελλοντικό πρόγραμμα δύναται να είναι ξεκάθαρη στοχευμένη και με χρονο­διάγραμμα.

Από τη μία μεριά, γίνεται καταγραφή των δυνατών σημείων, όπως το ανθρώπινο δυναμικό, οι κτιριακές εγκαταστάσεις, οι καλές συνεργασίες, η ανταγωνιστικότητα στις τιμές και τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Γνωρίζοντας τα μειονεκτήματα , γίνεται ανεύρεσης δυνατοτήτων βελτίω­σης είτε με ίδιες επενδύσεις, είτε με συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα που παρέχεται η δυνατότητα βελτίωσης αυτών. Απαραίτητο εργαλείο υλοποίησης των στόχων είναι ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που πρόκειται να πραγματοποιηθούν, για να μην είναι επισφαλής ο σκοπός μας και η ίδια η επιχορήγηση με τις γνωστές συνέπειες.

Όπως αναφέρεται και στην εισήγηση του υπουργού υπάρχει δυνατότητα εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως υγείας. Συνεργασίες με θε­ραπευτήρια, μονάδες υγείας, μπορούν να αποδώσουν σημαντικά στο χώρο, όταν παγκοσμίως υπάρχουν άνθρωποι που αναζητούν τις διακοπές σε συνδυα­σμό με την αδιάκοπη θεραπεία της πάθησής τους.

Η δημιουργία ενός πλάνου ή μιας μελέτης δεν είναι κάτι αρνητικό. Σε περίπτωση που θεωρούμε ότι μπορεί να επιφέρει μεγάλο όφελος στο κοινωνικό σύνολο και στην οικονομία θα ήταν συνετό να συζητηθεί με τους αρμόδιους φορείς ακόμα και η δυνατότητα επιχορήγησης του μέσω συνεργασιών και συμπράξεων. Η χρηματοδότηση συγκεκριμένων δράσε­ων έτσι ώστε άμεσα ν’ ανακουφιστεί η οικονομία της χώρας και η ικανοποίηση του συνόλου, είναι προτεραιότητα των καινούργιων προγραμμάτων.

Τέλος, οι προσωπικοί στόχοι του καθενός εργαζόμενου σε όποιον τομέα και αν ανήκει θα ήταν εποικοδομητικό να μπουν σε σειρά. Οι μικροί προσωπικοί στόχοι της μονάδας οδηγούν και το σύνο­λο στην επίτευξη του επιθυμητού σκοπού, δηλαδή της προόδου και της επιτυχί­ας.

(πηγή www.espa.gr)

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.