Μείωση έως -1,4% αναμένεται να επιφέρει στο ΑΕΠ η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση ενώ θα χαθούν έως και 30 χιλιάδες θέσεις εργασίας τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του μέτρου αύξησης του ΦΠΑ στη διαμονή, όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) επικαλούμενος έρευνα της Ernst & Young.
Μεγάλοι “χαμένοι” θα είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν και την πλειονότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στην Ελλάδα καθώς και όσες επιχειρήσεις διαμονής βρίσκονται σε περιοχές χαμηλής τουριστικής ζήτησης.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο ΣΕΤΕ σε ανακοίνωσή του, η ανεξάρτητη μελέτη, που εκπόνησε η εταιρεία Ernst & Young, εκτιμά ότι η συνολική αύξηση εσόδων ΦΠΑ θα ανέλθει έως τα 200 εκατ. Ευρώ το 2015 και σε βάθος πενταετίας έως κατά μέγιστο τα 70 εκατ. Ευρώ. Όμως, η συνολική επίπτωση στην εθνική οικονομία και την απασχόληση θα είναι καταστροφική.
Συγκεκριμένα, οι απώλειες του τουριστικού τομέα για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του μέτρου υπολογίζεται από 415 εκατ. Ευρώ έως 680 εκατ. Ευρώ, ενώ μακροπρόθεσμα, η απώλεια φθάνει από 1 έως 1,7 δισ. Ευρώ, επιφέροντας συνολική επίπτωση έως -1,4% του ΑΕΠ ή έως -3 δισ. Ευρώ. Όσον αφορά στις θέσεις απασχόλησης (μετρημένες σε ισοδύναμες θέσεις πλήρους απασχόλησης), οι απώλειες που θα προκύψουν είναι εξαιρετικά σημαντικές και υπολογίζονται από 18.500 έως 30.000 για το πρώτο χρόνο εφαρμογής του μέτρου, ενώ σε βάθος πενταετίας, από 44.000 έως 73.000 θέσεις.