Α.Ανδρεάδης: “Χρυσή” χρονιά το 2014

andreadis_andreas_landscape

Το ευχετήριο μήνυμα το προέδρου του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέα Ανδρεάδη, για το 2015.

Το 2014 υπήρξε αναμφίβολα η «χρυσή» χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό. Μία χρονιά κατά την οποία, ενώ η χώρα μας ύστερα από πέντε χρόνια βαθιάς ύφεσης, προσπάθησε να ξεπεράσει τη μεγαλύτερη μεταπολεμική της κρίση με συρρικνωμένη την οικονομία της κατά 25%, την ίδια χρονιά, η ίδια χώρα, για πρώτη φορά στην ιστορία της, εισήλθε στην παγκόσμια τουριστική δεκαπεντάδα. Για πρώτη φορά ξεπεράσαμε το όριο των 20 εκατομμυρίων αφίξεων (για την ακρίβεια 21,5 εκατ. χωρίς να προσμετρώνται οι αφίξεις κρουαζιέρας – επιπλέον 2,5 εκατ.). Για πρώτη φορά πετύχαμε υπέρ-τετραπλάσιο ρυθμό αύξησης 20% (μετά το 15% του 2013), σε σχέση με τους βασικούς ανταγωνιστές μας Τουρκία, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Κροατία, αποσπώντας νέα κρίσιμα μερίδια αγοράς. Αποτέλεσμα αυτών των εκπληκτικών επιδόσεων ήταν να δημιουργηθούν περισσότερες από 100.000 νέες θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας στην παράλληλη μείωση της ανεργίας και, για πρώτη φορά επίσης μετά έξι χρόνια, να επανέλθει το ΑΕΠ της χώρας σε θετικό πρόσημο.

Αυτό όμως που έκανε το 2014 πραγματικά «χρυσό» για τον ελληνικό τουρισμό, ήταν η πραγματικά συγκινητική προσπάθεια όλου του τουριστικού κόσμου, εργαζομένων και επιχειρηματιών, ενωμένων με κοινό όραμα, συγκεκριμένο πρόγραμμα και σκληρή δουλειά, να δημιουργήσουμε μαζί, στο καλύτερο οικόπεδο του πλανήτη, τον καλύτερο παγκόσμιο τουριστικό προορισμό. Βαδίζοντας με προσήλωση στο στρατηγικό μας σχέδιο του Οδικού Χάρτη 2021, υλοποιήσαμε τους πρώτους στόχους μας 3 χρόνια νωρίτερα του προβλεπόμενου. Η ελληνική κοινωνία και οι εγκυρότεροι αναλυτές αντιμετώπισαν με θαυμασμό την τεράστια αυτήν προσπάθεια. Μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι η αναγνώριση των επιδόσεων του τουρισμού μας υπήρξε καθολική. Και πως να μην ήταν καθολική, όταν πλέον η συμβολή του τομέα στο ΑΕΠ της χώρας ξεπερνάει το 20%, κατά το ΙΟΒΕ και φθάνει σχεδόν το 25%, κατά το ΚΕΠΕ.

Και όμως, μετά από μία χρονιά που η Ελλάδα και οι επιδόσεις του τουρισμού της, λειτουργώντας με καλή συνεργασία Υπουργείου Τουρισμού και ιδιωτικού τομέα, έχουν αποσπάσει θαυμασμό προσωπικοτήτων, όπως του Γ.Γ. του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, κ. Ταλέμπ Ριφάι, αντί να γιορτάζουμε, αγωνιούμε. Μαύρα σύννεφα συγκεντρώνονται για το 2015. Η αιτία μία: Σε είκοσι μέρες έχουμε εκλογές και το μόνο που ακούμε είναι κραυγές αγωνίας, φόβου και θυμού. Αναμένουμε να ακούσουμε ένα συγκεκριμένο, πειστικό, πρακτικά εφαρμόσιμο πρόγραμμα τετραετίας για ανάπτυξη, καλύτερη δημόσια διοίκηση, υγεία, παιδεία. Ένα πρόγραμμα που θα θωρακίζει τον ελληνικό τουρισμό και το θαύμα που έχει μέχρι σήμερα επιτελέσει.

Από την πλευρά μας δεν χάνουμε την αισιοδοξία και το όραμά μας. Με τον ΣΕΤΕ σύγχρονο κοινωνικό εταίρο, ομπρέλα του συνόλου των τουριστικών φορέων, να εκφράζει την εξαιρετική δυναμική, ομαδικότητα και αλληλοϋποστήριξη του τομέα, ενωμένοι σηκώνουμε τα μανίκια και κοιτάμε μπροστά. Ενεργοποιούμε πλήρως τα δύο βασικά μας εργαλεία, που αποδεικνύονται περισσότερο πολύτιμα από ποτέ, την Marketing Greece για την προώθηση των μικρών επιχειρήσεων και του συνόλου των εποχών και των προορισμών, ιδιαίτερα της άγνωστης Ελλάδας, και το ΙΝΣΕΤΕ για την παραγωγή και ανάλυση στοιχείων (SETE Intelligence), καθώς και τη δημιουργία προτύπων ποιότητας και μεγάλης κλίμακας εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Ανεξάρτητα από τις πολιτικές εξελίξεις, είμαστε έτοιμοι να ριχτούμε στη μάχη, ώστε να διαφυλάξουμε τις επιτυχίες του ελληνικού τουρισμού και να συνεχίσουμε απρόσκοπτα να δουλεύουμε για την επίτευξη των επόμενων στόχων μας.

Καλή Χρονιά,

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.