Τα ενοικιαζόμενα καταλύματα βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητά τους

all-free-download-room-with-wiew

Ένα νέο ρόλο, περισσότερο δυναμικό, καλούνται να διαδραματίσουν τα περίπου 30.000 ενοικιαζόμενα καταλύματα στην ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, τα επόμενα χρόνια, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τα χρόνια προβλήματα του επιχειρείν στην Ελλάδα.

Μιλώντας στο Tourism Press, ο κ. Παναγιώτης Τοκούζης, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ) ανέφερε τις δράσεις που υλοποιεί ο φορέας για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου και τη στάση του απέναντι στα παράνομα καταλύματα.

Ο όρος ενοικιαζόμενα δωμάτια και καταλύματα, αναφέρει ο κ. Τοκούζης, υιοθετήθηκε πριν 30 χρόνια και αντιπροσώπευε τα καταλύματα εκείνης της εποχής. Πλέον, τα ενοικιαζόμενα καταλύματα αποτελούν μικρά ξενοδοχεία με σύγχρονες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες.

Η ΣΕΤΚΕ προσπαθεί να αναδείξει την πραγματική αξία και ρόλο των ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων στην ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού και τη συμβολή του στο ΑΕΠ, τόνισε ο κ. Τοκούζης.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε από τη Συνομοσπονδία το Καλάθι πρωϊνού που στοχεύει να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες προς τους πελάτες και τη στήριξη των τοπικών πιστοποιημένων παραγωγών ενώ σύντομα αναμένεται το πρόγραμμα “τουρισμός εμπειρίας”.

Τουρισμός Εμπειρίας

Το πρόγραμμα “τουρισμός εμπειρίας” αποτελεί ένα νέο προϊόν που σύντομα θα εφαρμόσουν τα ενοικιαζόμενα τουριστικά καταλύματα της χώρας. Στο πλαίσιο του προγράμματος, τα καταλύματα θα εξειδικευθούν σε συγκεκριμένες μορφές τουρισμού, όπως για παράδειγμα ο αλιευτικός. Οι τουρίστες που έρχονται για να ζήσουν την εμπειρία του ψαρέματος στις ελληνικές θάλασσες, θα μπορούν να μένουν σε εξειδικευμένα καταλύματα και να τρώνε τα ψάρια που αλίευσαν στα εξειδικευμένα εστιατόρια.  “Έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας στο Υπουργείο και προχωράμε.”, δήλωσε ο κ. Τοκούζης.

Προβλήματα και προκλήσεις

Από την άλλη πλευρά, ο κλάδος έρχεται αντιμέτωπος με μικρές και μεγάλες προκλήσεις, αβεβαιότητα και σε κάποιες περιπτώσεις γραφειοκρατία.

Η χαμηλή εποχικότητα, η υπερφορόλογηση των επιχειρήσεων, η δραστική μείωση του εσωτερικού τουρισμού τα τελευταία χρόνια και τα παράνομα καταλύματα, δυσκολεύουν το έργο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων διαμονής, που προσπαθούν να επιβιώσουν.

Μιλώντας στο Tourism Press, ο κ. Λευτέρης Τράκος, ιδιοκτήτης των ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων  Pegasus στη Σκύρο, αναφέρθηκε στο θέμα του ΕΦΚΑ και της αβεβαιότητας που υπάρχει καθώς δεν γνωρίζουν οι επιχειρηματίες πόσα θα πληρώνουν. Επίσης, οι συχνές αλλαγές στη Νομοθεσία είναι ένα ζήτημα που μπερδεύει τους επιχειρηματίες καθώς δεν είναι σίγουροι τι ισχύει κάθε φορά.

Ακόμη και τα προγράμματα ΕΣΠΑ, τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν μία ανάσα στους επιχειρηματίες που θέλουν να αναβαθμίσουν, ανακαινίσουν και να εμπλουτίσουν τις υπηρεσίες τους, δεν επιλέγονται από πολλούς εξαιτίας της δυσβάσταχτης γραφειοκρατίας που αυτά συνεπάγονται.

Όσον αφορά τις βραχυχρόνιες τουριστικές μισθώσεις σπιτιών από ιδιώτες, ο κ. Παναγιώτης Τοκούζης, πρόεδρος του ΣΕΤΚΕ, είναι κατηγορηματικός. “Υπάρχουν νόμιμα και παράνομα καταλύματα”, σημειώνει χαρακτηριστικά και συνεχίζει “Εμείς ζητάμε από το κράτος να αποσύρει το Νομοσχέδιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σπιτιών. Όποιος θέλει να ασχοληθεί με την ενοικίαση δωματίων και σπιτιών σε τουρίστες, θα πρέπει να το κάνει ως επιχειρηματίας και αν το κράτος δεν αποσύρει τον συγκεκριμένο Νόμο, τότε όλοι θα καταθέσουμε τις άδειές μας και θα δουλεύουμε όπως όλοι οι άλλοι”.

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.