Πώς ένας επιχειρηματίας καταλήγει υπάλληλος στην επιχείρησή του

του Σέργιου Μαζαράκη*

Ένας επιχειρηματίας μέσα σε όλα τα καθήκοντά του, συνήθως τις περισσότερες φορές αν όχι όλες, είναι και υπεύθυνος για την εύρεση προσωπικού και την αξιολόγησή τους.

Επιδιώκοντας να καλύψει τις κενές θέσεις στην επιχείρησή του στο σημερινό ανταγωνιστικό περιβάλλον, καλείται να επιλέξει και να προσλάβει τα πιο ικανά και παραγωγικά άτομα από αυτά που θα τον προσεγγίσουν για δουλειά.

Η αποτυχία της επιλογής του πιο παραγωγικού ατόμου στοιχίζει στην επιχείρηση χρόνο, ενέργεια, χρήμα και τελικά πολύ περισσότερο από όσο αν προσλάμβανε ένα κατάλληλο άτομο για να εργαστεί εκεί.

Υπολογίζοντας το κόστος από την παραμονή του συγκεκριμένου εργαζομένου για χρόνια στην επιχείρηση, αντιλαμβανόμαστε τις συνέπειες που στοιχίζει μια λανθασμένη πρόσληψη.

Λόγω της άγνοιας των παραμέτρων για τη σωστή επιλογή και αξιολόγηση προσωπικού σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έχει αποτύχει αρκετές φορές να επιλέξει ικανό προσωπικό, ο επιχειρηματίας παίρνει τη «μεγάλη» απόφαση να κάνει τα πάντα μόνος του, αναλαμβάνει όλο και περισσότερα καθήκοντα, σταματά να εμπιστεύεται τους ανθρώπους, δεν θέλει να προσλάβει νέο προσωπικό γιατί «αυτό μόνο προβλήματα και αναστατώσεις προκαλεί», χρειάζεται πολύ χρόνο να εκπαιδευτεί κ.λπ.

Ιδιαίτερα στην κρίση, έρχεται και κολλάει το γεγονός ότι με αυτόν τον τρόπο κάνει και οικονομία. Δίνει έτσι τη χαριστική βολή στην επιχείρησή του. Εγκλωβίζεται σε αυτήν, καταλήγει να έχει ελάχιστο -στην καλύτερη περίπτωση- έως καθόλου χρόνο για να διαθέσει στην οικογένεια και τους φίλους του. Στο τέλος, καταλήγει από ιδιοκτήτης και επιχειρηματίας να γίνει υπάλληλος, αφήνοντας, δυστυχώς, το μέλλον της επιχείρησής του στη μοίρα, καθώς απουσιάζει ουσιαστικά αυτός που θα σχεδιάσει και προγραμματίσει τα επόμενα βήματά της.

Έχετε αναλογισθεί πόσο ακριβά κοστολογείται ο δικός σας πολύτιμος χρόνος στην επιχείρηση; Αν το καλοσκεφθείτε, με το να μην κάνετε αυτά που θα έπρεπε να κάνετε ως ιδιοκτήτης, κοστίζετε πραγματικά σε αυτήν πολύ περισσότερο από το να προσλαμβάνατε κάποιον άλλο.

Εκτός του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού της επιχείρησής σας, θα πρέπει να προβλέπετε με όσο το δυνατόν περισσότερη ακρίβεια την έκβαση των επόμενων κινήσεών σας, να είστε σε ετοιμότητα για να αρπάξετε αμέσως τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, να εξετάζετε πιθανές νέες συνεργασίες, νέα προϊόντα ή υπηρεσίες για να πουλήσετε στους πελάτες σας. Όχι να παγιδεύεστε στα καθημερινά προβλήματα και να σβήνετε «φωτιές» στην επιχείρησή σας.

Η διαδικασία της πρόσληψης δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η αιτία της δυσκολίας αυτής έγκειται στο ότι δεν είναι απλή η κατανόηση των ανθρώπων όπως και η έλλειψη μεθόδων πρόβλεψης της συμπεριφοράς και της παραγωγικότητάς τους.

Πολλές φορές, νιώθετε σίγουρος για έναν υποψήφιο, τον προσλαμβάνετε και στη συνέχεια, δυστυχώς ανακαλύπτετε ότι δεν ήταν ο κατάλληλος. Πώς συμβαίνει αυτό; Τα έλεγε πολύ καλά στην συνέντευξη, είχε ένα πλούσιο βιογραφικό με πολλές σπουδές και φαινόταν ότι ήταν «διαβασμένος». Στην πράξη όμως αποδείχθηκε το αντίθετο. Ήταν σαν να φόραγε μια «μάσκα» στη συνέντευξη.

Το μεγαλύτερο «πρόβλημα» των επιχειρηματιών είναι η αξιολόγηση των ανθρώπων. Δεν ξέρουν πώς να τους αξιολογήσουν με ακρίβεια και με αντικειμενικά κριτήρια. Άλλες φορές θεωρούν ότι δεν μπορούν να σταματήσουν μια συνεργασία μαζί τους, έχοντας την πεποίθηση ότι δεν θα βρουν άλλους σαν κι αυτούς. Έχουν δυσκολίες γιατί δεν μπορούν να τους διαχειριστούν σωστά, να τους διοικήσουν και να τους καθοδηγήσουν να πετύχουν τους στόχους που έχουν θέσει.

Μια επιχείρηση μπορεί να ξεπεράσει την κρίση, έχοντας ικανά και παραγωγικά άτομα στη διάθεσή της τα οποία θα αγωνιστούν μεθοδικά, σαν ομάδα για να εκπληρώνουν τους στόχους.

Για να χτιστεί μία ομάδα και να δημιουργηθεί κάτι χρειάζονται πολλοί άνθρωποι ενώ αρκεί μόνο ένας για να καταστρέψει αυτό που οι άλλοι δημιούργησαν με κόπο και αφοσίωση.

Δείτε λοιπόν σε ποιους τομείς της επιχείρησής σας χρειάζεστε πραγματικά βοήθεια και ξεκινήστε να βρείτε τον κατάλληλο που θα σας βοηθήσει ουσιαστικά.

Καλή σας επιτυχία!

*Ο κος Μαζαράκης Σέργιος είναι ιδιοκτήτης της συμβουλευτικής εταιρείας Business Coaching Lab. Οι σύμβουλοι επιχειρήσεων της εταιρείας Business Coaching Lab παρέχουν συγκεκριμένα προγράμματα συμβουλευτικής καθοδήγησης και βοηθούν αποτελεσματικά τους ιδιοκτήτες μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην βελτίωση του marketing, στην αύξηση πωλήσεων, στην οργάνωση και διοίκησή τους. Εξειδικεύονται στο business coaching, family business coaching, marketing and sales coaching. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το www.businesscoachinglab.gr και συμπληρώστε το Τεστ Αξιολόγησης της Επιχείρησης
Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.