“European Region of Gastronomy 2019” επίσημα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

perifereia-notiou-aigaiou-gastronomy-region-2017-xatzimarkos

Ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου. Πηγή φωτογραφίας: Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (pnai.gov.gr)


Απονεμήθηκε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο τίτλος “European Region of Gastronomy 2019”, από την IGCAT (Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού) σε επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Την τελετή απονομής τίμησαν με την παρουσία τους η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, η οποία, εκτός της υπουργικής ιδιότητάς της, παρέστη και ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Περιφερειών από Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Δανία,  Ολλανδία, Ρουμανία, Λετονία και Ιρλανδία, στις οποίες  έχει επίσης απονεμηθεί ο τίτλος της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης».

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος παρέλαβε την διάκριση από την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Silvia Draghi, δήλωσε μεταξύ άλλων:

“ Οι νησιώτες είναι σήμερα ιδιαιτέρως υπερήφανοι. Αποτελεί εξαιρετική τιμή για μας το γεγονός ότι η Περιφέρειά μας,  η μοναδική περιφέρεια της Ευρώπης όπου κάθε ένα από τα 52 νησιά της, έχει την δική του, ξεχωριστή, μοναδική πολιτιστική και γαστρονομική ταυτότητα, είναι εκείνη που φέρνει τον τίτλο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης, στη χώρα που γέννησε τον όρο “γαστρονομία”. Ένας ελληνικός όρος που υιοθετείται από όλες τις ευρωπαϊκές διαλέκτους, για να εισάγει μια νέα έννοια που ακόμη και στην εποχή μας δηλώνει την τέχνη και την επιστήμη της καλής διατροφής. Το Νότιο Αιγαίο συγκαταλέγεται πλέον μεταξύ των ευρωπαϊκών Περιφερειών με μεγάλη παράδοση στη γαστρονομία. Η διάκριση της Περιφέρειάς μας είναι η δική μας εξωστρεφής και αισιόδοξη απάντηση, σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας. Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, ως προμετωπίδα του ελληνικού τουρισμού, μπορούν με τον καλύτερο τρόπο  να υπηρετήσουν και να υποστηρίξουν τον τίτλο της  Ευρωπαϊκής Γαστρονομικής Περιφέρειας”.

Η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, στον εναρκτήριο χαιρετισμό της  τόνισε ότι είναι μία διάκριση που προβάλλει την Ελλάδα, το Αιγαίο και τον ελληνικό τουρισμό σε διεθνές επίπεδο. Αναφέρθηκε  στην εξαιρετική συνεργασία τα δύο τελευταία χρόνια με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και συνεχάρη τον Περιφερειάρχη κ. Γ. Χατζημάρκο και όλους όσοι συνετέλεσαν στην επιτυχία αυτή. 

«Στηρίζουμε την προώθηση των θεματικών τουριστικών προϊόντων, όπως η γαστρονομία, υλοποιώντας με συγκεκριμένο σχέδιο  στο εξωτερικό το   όραμά μας για τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο», είπε χαρακτηριστικά.

Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον τριών ετών, η γαστρονομία του Νοτίου Αιγαίου, θα βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, μέσα από μια σειρά οριζόντιων δράσεων, όπως αυτές έχουν κατατεθεί στο Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού (IGCAT), που θα κινητοποιήσουν ολόκληρη την τοπική κοινωνία και θα καλύψουν  ένα μεγάλο εύρος τομέων, που βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με τη διατροφή και τη γαστρονομία, όπως η εκπαίδευση, η υγεία, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο πρωτογενής τομέας.

Στρατηγικοί συνεργάτες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ως «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019» είναι  το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο  και το Rutgers University των ΗΠΑ,  που συνεργάζονται με στόχο τη ανάδειξη της αιγαιακής διατροφής. Πρέσβειρα η σεφ κα Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Μετά την τελετή απονομής του τίτλου στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που έγινε στην Αθήνα, οι εκπρόσωποι των Περιφερειών που είναι μέλη του IGCAT (Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού),  μετέβησαν στη  Ρόδο, όπου το διήμερο, Πέμπτη 26 και Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε η 11η Συνάντηση του Δικτύου, στη διάρκεια της οποίας θα λάβει  χώρα μια σειρά τεχνικών συσκέψεων.

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.