Πώς είναι οργανωμένη η τουριστική εκπαίδευση στο εξωτερικό; Το Tourism Press ξεκινά μία σειρά σχετικών άρθρων, τα οποία αποτελούν μέρος της επιστημονικής έρευνας της κας Έφης Δημοπούλου σε Μ.Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία.
της Έφης Δημοπούλου*
Το πρόγραμμα σπουδών διορθώνεται σε δύο κορμούς μαθημάτων. Στα τουριστικά / ξενοδοχειακά μαθήματα και στον κλασικό κορμό μαθημάτων ως ακολούθως:
- Ξενοδοχειακές υπηρεσίες: Μαγειρική, Εστιατόριο, Εστίαση-Υποδοχή
- Τουρισμός: Τουριστικά Γραφεία, Υποδοχή, Τουριστικές Υπηρεσίες
Οι δύο τομείς περιλαμβάνουν μαθήματα γενικής παιδείας και επαγγελματικής κατάρτισης για τα δύο πρώτα χρόνια, τα οποία σε γενικές γραμμές είναι κοινά (Ιταλικά, Ιστορία, Ξένη Γλώσσα, Δίκαιο, Μαθηματικά, Τεχνολογία της Πληροφορίας, Βιολογία, Αθλητισμός, Θρησκευτικά, δεύτερη Ξένη Γλώσσα, Εφαρμοσμένες Επιστήμες Διατροφής, Μαγειρική, Εστίαση, Υποδοχή).
Με αυτό το σύστημα έχει στοχοθετηθεί να εξασφαλίζεται μία βασική πολιτισμική κατάρτιση και να προσανατολίζονται οι μαθητές προς ένα επαγγελματικό κλάδο εξειδίκευσης.
Αφού ολοκληρώσουν τα δύο χρόνια γενικών και εξειδικευμένων μαθημάτων συνεχίζουν με ένα χρόνο εξειδίκευσης ο οποίος οδηγεί σε δίπλωμα και στην συνέχεια ακολουθούν άλλα δύο χρόνια εξειδίκευσης.
Στο τέλος του τρίτου έτους λαμβάνουν το “Πιστοποιητικό Επαγγελματικών Ικανοτήτων” και στο τέλος του πέμπτου έτους το “Επαγγελματικό Baccalaureat (εστίαση, ξενοδοχείων, τουρισμού και εμπορίου).
Στις τάξεις και σε σχολικά εργαστήρια πραγματοποιείται η εκπαίδευση για τριάντα ώρες την εβδομάδα περιλαμβάνοντας και τέσσερεις ώρες πρακτικής εξάσκησης σε επιχειρήσεις.
Στον τομέα Εστιατορίου στο τρίτο έτος ειδικότητας το πρόγραμμα σπουδών εμπλουτίζεται με τα επαγγελματικά μαθήματα Υγιεινή της Διατροφής, Διαχείριση και τα Λογιστικά, και η πρακτική εξάσκηση παραμένει τετράωρη.
Στον τομέα Εστίασης -Υποδοχής προστίθενται μαθήματα Γεωγραφίας, Οικονομικών και Διαχείρισης, Υπηρεσίες Εστίασης – Υποδοχής. Στον τομέα Τουρισμού προστίθενται μία τρίτη ξένη γλώσσα, Τουριστική γεωγραφία, Ιστορία της Τέχνης και Υπηρεσίες τουρισμού. Το πρόγραμμα σπουδών του τρίτου έτους στοχεύει στην εμβάθυνση της πολιτισμικής κατάρτισης καθώς και στην απόκτηση συγκεκριμένων επαγγελματικών δεξιοτήτων σε όλες τις ειδικεύσεις.
Οι σπουδές διαφοροποιούνται μετά το τρίτο έτος σπουδών ως εξής:
Τα μαθήματα του τομέα του εστιατορίου για το τέταρτο και πέμπτο έτος στοχεύουν στην απόκτηση και εφαρμογή επαγγελματικών τεχνικών.
Τα μαθήματα που περιλαμβάνονται σε αυτά τα έτη είναι: Οικονομία και Χειρισμός της Νομοθεσίας, Διατροφή, Διαχείριση Υπηρεσιών Εστιατορίου. Σημαντική συμβολή στην κατάρτιση έχουν οι τριακόσιες ώρες που αφιερώνονται για πρακτική άσκηση, σεμινάρια, συνέδρια και εργαστήρια υπό την επίβλεψη του υπεύθυνου καθηγητή. Η βεβαίωση που λαμβάνουν οι σπουδαστές μετά την ολοκλήρωση των σπουδών αντιστοιχεί στο ανώτερο επίπεδο.
Τα μαθήματα του τομέα του τουρισμού για τα δύο τελευταία έτη στοχεύουν στην απόκτηση και την εφαρμογή επαγγελματικών τεχνικών.
Τα μαθήματα που περιλαμβάνονται σε αυτά τα έτη για τον τουρισμό είναι: Οικονομία και Τουριστική Διαχείριση, Ιστορία της Τέχνης, Τουριστική Γεωγραφία, Τεχνικές Επικοινωνίας, Τεχνικές Τουρισμού. Οι τριακόσιες ώρες πρακτικής και σε αυτόν τον τομέα, δίνουν την δυνατότητα στους σπουδαστές να λάβουν βεβαίωση επαγγελματικής κατάρτισης ανωτέρου επιπέδου.
Όσο αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση σε διπλώματα οδηγούν οι πανεπιστημιακές σπουδές. Τα διπλώματα αυτά χορηγούνται από το Υπουργείο Πανεπιστημίων και Έρευνας. Οι πανεπιστημιακές σπουδές ακολουθούν την ίδια διόρθωση με αυτές της Γαλλίας, δίνοντας πτυχίο Licence μετά το τρίτο έτος και Maitrise μετά το τέταρτο έτος. Περί τα είκοσι πανεπιστήμια προσφέρουν προγράμματα τουρισμού σε επίπεδο Licence, με το οποίο οι απόφοιτοι μπορούν να αρχίσουν την επαγγελματική τους ζωή ή να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Τα θεματικά πεδία που προσφέρουν είναι Οργάνωση και Διοίκηση, Διαχείριση Πολιτιστικών Πόρων Επιστήμες Τουρισμού κ.α. Το πρόγραμμα Τουριστική Οικονομία που παρέχεται από τα πανεπιστήμια της Perugia Bologna στο επίπεδο Maitrise. Όσοι διαθέτουν Maitrise μπορούν να συνεχίσουν για την απόκτηση διδακτορικού.