Ποιες ανταγωνίστριες χώρες επιστρέφουν δυναμικά τη χειμερινή σαιζόν

egypt-pixabay_640

Η Αίγυπτος, η Τουρκία και τα Κανάρια Νησιά αναμένεται ν’ ανέβουν δυναμικά το φετινό χειμώνα με κρατήσεις από Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία να αυξάνονται σημαντικά.

Αν και το προηγούμενο διάστημα, η Αίγυπτος και η Τουρκία έζησαν την κατακόρυφη πτώση των τουριστικών αφίξεων και εσόδων εξαιτίας των τρομοκρατικών επιθέσεων και των πολιτικών συγκυριών, από τη φετινή χρονιά ξαναμπαίνουν στο παιχνίδι, κυρίως όσον αφορά τις δύο βασικές Ευρωπαϊκές αγορές: τη Μ. Βρετανία και τη Γερμανία.

Τα οικονομικά πακέτα διακοπών που προσφέρουν, πλέον, οι προορισμοί αυτοί σε συνδυασμό με τη σχέση ποιότητας – τιμής είναι ένας από τους λόγους που Βρετανοί και Γερμανοί επιστρέφουν στις δύο ανταγωνιστικούς για την Ελλάδα προορισμούς.

Ανάκαμψη το φετινό χειμώνα αναμένεται να σημειώσουν και τα Κανάρια νησιά, ενώ η Βαρκελώνη βρίσκεται σε αναμονή για την εξέλιξη των κρατήσεων, που αυτοί τη στιγμή έχουν “παγώσει”.

Αίγυπτος: Η πτώση των τιμών αυξάνει τη ζήτηση

Δημοφιλής προορισμός για το φετινό χειμώνα αναδεικνύεται η Αίγυπτος και συγκεκριμένα η Ακτογραμμή της Κόκκινης Θάλασσας (Red Sea Coast), που βλέπει τις αφίξεις της να ανεβαίνουν από Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Βρετανικό τουριστικό γραφείο A1 Travel, που προσφέρει οικονομικές διακοπές, καταγράφει 22% επάνω στις κρατήσεις των Βρετανών για Αίγυπτο το φετινό χειμώνα. Ωστόσο, η πρόσφατη χρεωκοπία (20/10/2017) του γραφείου αναμένεται να αφήσει ένα κενό στο τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα των πυραμίδων και των φαραώ. 

Δημοφιλής και για τους Γερμανούς τουρίστες αναδείχθηκε η χώρα το φετινό Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει το γερμανικό περιοδικό FwV.

Συγκεκριμένα, οι προορισμοί Χουργκάντα και Μάρσα Αλάμ σημείωσαν αύξηση στις κρατήσεις του Σεπτεμβρίου της τάξης του 86% και 121% αντίστοιχα (σύμφωνα με στοιχεία του Traveltainment που δημοσιεύει το FwV).

Ο Thomas Cook, επίσης, αναφέρει θετικά πρόσημα στις κρατήσεις για Αίγυπτο το φετινό καλοκαίρι ενώ ανακοίνωσε πρόσφατα την ένταξη στα χειμερινά του προγράμματα του Μάρσα Αλάμ, από 19 Οκτωβρίου με πακέτα που θα ξεκινούν από 480 ευρώ/άτομο. 

Ισπανία: Ανεβαίνουν τα Κανάρια νησιά για το χειμώνα-Στάσιμη η Βαρκελώνη

Η κρίση του τελευταίου διαστήματος που ξέσπασε με το δημοψήφισμα για την αυτονόμηση της Καταλονίας, επηρέασε και τις κρατήσεις στη Βαρκελώνη, που φαίνεται να εμφανίζουν πτώση.

Όπως αναφέρουν η Ένωση Ξενοδοχείων Βαρκελώνης και κρατικοί αξιωματούχοι, αν και δεν έχει ακυρωθεί καμία κράτηση μέχρι στιγμής, η πολιτική αστάθεια δεν βοηθά.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι η TUI άλλαξε το πρόγραμμα των κρουαζιέρων της από τις αρχές Οκτωβρίου ώστε να μην προσεγγίζουν την Βαρκελώνη υπό το φόβο νέων ταραχών στην πόλη.

Σύμφωνα με τον Ισπανό Υπουργό Τουρισμό, υπάρχει μία πτώση του τουρισμού στη Βαρκελώνη, η οποία σημείωνε τα προηγούμενα χρόνια ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 10%. Πλέον, με τα διαθέσιμα επίσημα στοιχεία, έως και τον Σεπτέμβριο ο ρυθμός ανάπτυξης κυμαίνεται στο 2% για τη φετινή χρονιά.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, τα Κανάρια νησιά και συγκεκριμένα η Φουερτεβεντούρα (Fuerteventura) φαίνεται να ανακάμπτει το φετινό χειμώνα με +9% στις κρατήσεις από Γερμανία.

Όσον αφορά τον Thomas Cook, δήλωσε πως η Ισπανία στο σύνολό της παραμένει στους κορυφαίους προορισμούς από πλευράς κρατήσεων, ωστόσο βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.

Οι Τουρ Οπερέιτορς του Ομίλου TUI στη Βρετανία, επίσης, αυξάνουν τις κρατήσεις αεροπορικών θέσεων και βάζουν νέα δρομολόγια προς τα Κανάρια νησιά, τόσο για το φετινό Οκτώβριο όσο και για την περίοδο των Χριστουγέννων.

Τουρκία: Άνοδο βλέπουν Βρετανοί Tour Operators

Στην Τουρκία υπάρχουν διττά μηνύματα. Από τη μία πλευρά, η Γερμανική αγορά σημείωσε πτώση το Σεπτέμβριο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το αεροδρόμιο της Αττάλεια, το δεύτερο μεγαλύτερο στη χώρα, εμφάνισε διψήφιο ποσοστό πτώσης (36%).

Από την άλλη πλευρά, η ζήτηση από τη Βρετανική αγορά και από Βόρεια Ευρώπη ανεβαίνει δυναμικά για το φετινό χειμώνα.

Ο τουρ οπερέιτορ Thomas Cook, βλέπει τις κρατήσεις του να αυξάνονται κατά 3% συνολικά από Ευρώπη για Τουρκία το φετινό χειμώνα.

Συγκεκριμένα η αύξηση στις κρατήσεις από Ηνωμένο Βασίλειο είναι της τάξης του 5% ενώ από Βόρεια και ηπειρωτική Ευρώπη κυμαίνεται στο 6% και 4% αντίστοιχα.

Οι Τουρ Οπερέιτορς του Ομίλου TUI στη Βρετανία, επίσης, ανακοίνωσαν ότι θα αυξήσουν τις πτήσεις τους προς Τουρκία με κρατήσεις ταξιδιωτικών πακέτων άνω των 10-11 διανυκτερεύσεων.

Αν και τα σημάδια είναι θετικά και παρά την αισιοδοξία της τουρκικής πλευράς ότι οι τουρίστες επιστρέφουν στη χώρα τους, η κόντρα με τις ΗΠΑ αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο καθώς, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, την προηγούμενη εβδομάδα, το τουρκικό κράτος απαγόρευσε τη διαδικασία έκδοσης βίζα στους Αμερικανούς πολίτες.

Όπως κι αν έχει η άνοδος προορισμών ανταγωνιστικών προς την Ελλάδα, θα πρέπει να προβληματίσει και να ληφθεί σοβαρά υπόψη για την επόμενη σαιζόν.

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.