Συμβουλές

Πόσο κοστίζει πραγματικά μία λανθασμένη πρόσληψη στην επιχειρήσή σας;

του Σέργιου Μαζαράκη*

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας επιχειρηματίας στην προσπάθειά του να διοικήσει αποτελεσματικά την επιχείρησή του και να δημιουργήσει μια επιτυχημένη ομάδα, αποτελεί η πρόσληψη ικανού και παραγωγικού προσωπικού.

Πολλές φορές ένας επιχειρηματίας προσλαμβάνει ένα άτομο το οποίο αρχικά φαινόταν ότι ήταν το ιδανικό για την θέση που ήταν κενή, ενώ στην πραγματικότητα δεν ήταν, και έπειτα από 1- 2 μήνες αναγκάζεται να το απολύσει γιατί διαπίστωσε ότι τελικά αυτά που έλεγε αρχικά στην συνέντευξη, με αυτά που έκανε τις επόμενες ημέρες στη δουλειά, ήταν διαφορετικά. Κι αυτό, στην καλύτερη περίπτωση, γιατί αν δεν το αντιληφθεί και παραμείνει για πολλά χρόνια στην δουλειά, τότε μπορούμε να φανταστούμε τι πραγματικά κοστίζει μια λανθασμένη πρόσληψη για την εταιρεία.

Το κόστος της είναι τεράστιο. Δεν είναι μόνο οι χαμένοι μισθοί. Ούτε η έλλειψη ψυχικής ηρεμίας του επιχειρηματία, τα προβλήματα ή τα «λάθη» που καλείται να αντιμετωπίσει από το συγκεκριμένο άτομο. Οι «φωτιές» που θα πρέπει να σβήσει δίχως να γνωρίζει ή να μπορεί να εντοπίσει ποιο άτομο στην επιχείρησή του τις προκαλεί! Ακόμη πιο σημαντικό είναι το κόστος ευκαιρίας. Αν είχε επιλέξει σωστά και είχε προσλάβει ένα παραγωγικό άτομο, τότε αντί να δημιουργηθούν απώλειες θα είχε κερδίσει πολλά περισσότερα! Τα λάθη στην πρόσληψη είναι όντως τα πιο ακριβά! Χάνονται χρήματα ενώ θα είχε αποφευχθεί, όχι μόνο αυτή η απώλεια, αλλά θα είχε κερδίσει ακόμη περισσότερα με την επιλογή του κατάλληλου προσωπικού!

Μια από τις βασικές δυσκολίες που έχουν τα υψηλόβαθμα στελέχη καθώς και οι ιδιοκτήτες μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων είναι η διαχείριση και διοίκηση του προσωπικού τους. Δεν γνωρίζουν πως να προσλάβουν τον κατάλληλο άνθρωπο για την κατάλληλη θέση. Πολλές φορές δεν γνωρίζουν, πως να ξεχωρίσουν ένα παραγωγικό άτομο από κάποιο που προσποιείται ότι είναι παραγωγικό και ισχυρίζεται στην πρώτη συνέντευξη ότι θα τους βοηθήσει με όλη του την δύναμη, γνώση, εμπειρία κ.λπ. να πάνε καλύτερα και να αναπτυχθούν!

Είναι πέρα για πέρα αληθινό ότι αν έχετε κάποιο πρόβλημα σε ένα τμήμα της επιχείρησής σας τότε έχετε σίγουρα και ένα με τις προσλήψεις σας! Κάθε πρόβλημα ή αναστάτωση που αντιμετωπίζει ένας επιχειρηματίας στην επιχείρησή του, ανάγεται σε ένα παλιότερο που δημιουργήθηκε με την πρόσληψη του συγκεκριμένου ατόμου.

Είστε σίγουροι ότι το άτομο αυτό ήταν το κατάλληλο για την συγκεκριμένη θέση; Μπορεί η αρχική εντύπωση να σας είχε πείσει. Η παρατήρησή σας τώρα επιβεβαιώνει αυτήν την εντύπωση που είχατε όταν το πρωτοείδατε;

Διαβάστε ακόμα:

Πώς θα επιλέξετε τον κατάλληλο άνθρωπο για την επιχείρησή σας;

*Ο κος Μαζαράκης Σέργιος είναι ιδιοκτήτης της συμβουλευτικής εταιρείας Business Coaching Lab. Οι σύμβουλοι επιχειρήσεων της εταιρείας Business Coaching Lab παρέχουν συγκεκριμένα προγράμματα συμβουλευτικής καθοδήγησης και βοηθούν αποτελεσματικά τους ιδιοκτήτες μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην βελτίωση του marketing, στην αύξηση πωλήσεων, στην οργάνωση και διοίκησή τους. Εξειδικεύονται στο business coaching, family business coaching, marketing and sales coaching. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το www.businesscoachinglab.gr και συμπληρώστε το Τεστ Αξιολόγησης της Επιχείρησης
Σέργιος Μαζαράκης
Μοιραστείτε τα νέα

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.