Με τη σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) θα αναβιώσει το μοντέλο “ξενοδοχείο – εκπαιδευτήριο” στις σχολές τουριστικών επαγγελμάτων του υπουργείου τουρισμού. Το σχέδιο του υπουργείου παρουσίασε η Υπουργός Τουρισμού, κα Όλγα Κεφαλογιάννη σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου.
Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης η οποία θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την ανάθεση των κτιρίων του υπουργείου που έχουν άδεια δόμησης ξενοδοχείου σε ιδιώτες και παράλληλα θέτει αυστηρούς όρους για την απρόσκοπτη και ομαλή λειτουργία των σχολών, οι οποίες παραμένουν δημόσιες και δωρεάν.
Συγκεκριμένα, τα τρία κτίρια που στεγάζουν τις Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) στην Ανάβυσσο Αττικής, στην Περαία Θεσσαλονίκης και στο Κοκκίνη Χάνι του Ηρακλείου Κρήτης, τα οποία λειτουργούσαν έως και το 2002 ως Xenia – Helios θα αξιοποιηθούν μέσω ΣΔΙΤ. Η αξιοποίηση των ακινήτων των σχολών θα γίνει με μακροχρόνιες συμβάσεις μισθώσεως που θα προκύψουν μετά από διαγωνιστική διαδικασία, με υποχρέωση των μισθωτών για αναβάθμιση των κτιρίων ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία των μονάδων εκπαίδευσης και κατάρτισης, που θα λειτουργούν στις εγκαταστάσεις αυτές κατά την διάρκεια της σύμβασης.
Η προσπάθεια αναβάθμισης της λειτουργίας των λοιπών εκπαιδευτηρίων του Υπουργείου θα συντελεστεί και με χρήση άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων μέσω του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων και ΕΣΠΑ αλλά και συμπράξεων με ιδιώτες . Προγραμματίζεται ήδη η ενεργειακή αναβάθμιση σε μονάδες όπως η ΣΑΕΚ Γαλαξιδίου και σχεδιάζεται νέα εκπαιδευτική μονάδα στον Άγιο Νικόλαο, μέσω της υπογραφής συμφωνίας με τον οικείο Δήμο, για την ανέγερση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων που θα στεγάσουν την Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης.
Η κυρία Κεφαλογιάννη χαρακτήρισε το σχέδιο του υπουργείου ως σχέδιο για την αναβάθμιση των σχολών τουρισμού, τονίζοντας τη σημασία του ανθρώπινου δυναμικού για την ποιοτική ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού.
Δέσμευση για διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της τουριστικής εκπαίδευσης του υπουργείου
Η Υπουργός Τουρισμού επεσήμανε ότι κατά την υλοποίηση των παρεμβάσεων το εκπαιδευτικό σκέλος των σχολών παραμένει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Τουρισμού. Παράλληλα, ανέφερε ότι υπάρχουν σαφείς και δεσμευτικοί όροι για τους μισθωτές των κτιρίων που αφορούν στην λειτουργία της σχολής, στην εξασφάλιση στέγασης στους καταρτιζόμενους και την πραγματοποίηση της πρακτικής τους άσκησης εντός του χώρου του ξενοδοχείου.
Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με εμπλοκή ιδιώτη στις σχολές, η κα Κεφαλογιάννη τόνισε ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία αναμένεται για να ξεκινήσει η διαδικασία εκμίσθωσης των κτιριακών εγκαστάσεων μέσω διεθνή διαγωνισμού, αναφέρει ρητά ότι ο μισθωτής δεν εμπλέκεται στην εκπαίδευση και δεν πρέπει να προβαίνει σε ενέργειες που να ζημιώνουν τη σχολή ή να εμποδίζουν το εκπαιδευτικό έργο.
«Με τις πρωτοβουλίες αυτές, επενδύουμε στο μέλλον του ελληνικού τουρισμού, ενισχύοντας την ποιότητα των υπηρεσιών, δίνοντας ένα ισχυρό υπόβαθρο για την εκπαίδευση των επαγγελματιών του τουρισμού της επόμενης γενιάς. Στόχος μας είναι η Ελλάδα να διατηρήσει τη θέση της ως προορισμός παγκόσμιας απήχησης και πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης», κατέληξε η κα Κεφαλογιάννη
Στελέχωση των σχολών τουρισμού με μόνιμες θέσεις εκπαιδευτικών
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η Υφυπουργός Τουρισμού, κα Αννα Καραμανλή, αναφέρθηκε στον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης στην προώθηση της επαγγελματικής σταδιοδρομίας των νέων και στην ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης, επισημαίνοντας την ανάγκη στήριξης των δομών με σύγχρονα προγράμματα σπουδών και βιώσιμες υποδομές.
Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι έχουν δρομολογηθεί μόνιμες προσλήψεις στις ΑΣΤΕ και ΣΑΕΚ του υπουργείου τουρισμού καθώς και 342 θέσεις ωρομισθίων εκπαιδευτικών.