Το Οργανωμένο Ταξίδι θέλει…τον Συνοδό του!

people-2157814_1280-pixabay

Είναι γνωστό ότι πολλοί ταξιδιώτες επιλέγουν τα οργανωμένα ταξίδια, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Άλλος για την καλύτερη τελική τιμή του συνόλου των υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στο πακέτο, άλλος για τη δυνατότητα κοινωνικοποίησης και γνωριμιών, άλλος γιατί είναι οργανωμένο από κάποιους που έχουν εμπειρία και γνώση του αντικειμένου και του προορισμού. 

Αυτό το στοιχείο από μόνο του, όπως και η ύπαρξη ενός συνοδού προσφέρει μια αίσθηση ασφάλειας, απαραίτητη σε κάθε ταξιδιώτη για να απολαύσει το ταξίδι του. Είναι όμως έτσι???
 

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. 

Δυστυχώς στον χώρο του τουρισμού η κρατική μέριμνα, νομοθεσία και έλεγχος είναι παρωχημένη και αυτό δεν αποτελεί είδηση. Οι τυπικές προϋποθέσεις για το άνοιγμα ενός γραφείου τουρισμού είναι απλές, εύκολες και τυπικές. Επιπλέον, λόγω του ελλιπούς νομικού πλαισίου στο χώρο και του έντονου ανταγωνισμού, κάποιοι επιχειρηματίες του χώρου αναγκάζονται συχνά να εφαρμόζουν αλχημείες έτσι ώστε να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πελάτες χωρίς να μπορούν να επενδύσουν σε μια σταθερή σχέση εμπιστοσύνης. 

Το αποτέλεσμα είναι να διαφημίζονται προγράμματα που η εκτέλεσή τους είναι αδύνατη πολλές φορές ή πρέπει να γίνει με σωρεία παρανομιών (π.χ. παραβίαση ωραρίου οδηγών, ορίου χιλιομέτρων ημερησίως κλπ). Φυσικά αυτό δεν γίνεται πάντα αντιληπτό από τον ταξιδιώτη ενώ συχνό είναι το φαινόμενο να απαιτεί ο ίδιος ο πελάτης τη χρήση του πούλμαν για ατελείωτες ώρες χωρίς να συνειδητοποιεί τον κίνδυνο για την ζωή του όταν ο ίδιος οδηγός για 18 ώρες βρίσκεται στο τιμόνι. Τουλάχιστον όμως θα διαθέτει κατάλληλη άδεια οδήγησης γιατί αυτό ελέγχεται πολλαπλά, ειδικά στο εξωτερικό. 

Τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα στο θέμα του συνοδού. Τα περισσότερα γραφεία διαφημίζουν και υπόσχονται «έμπειρο συνοδό» χωρίς αυτό να ορίζεται ακριβώς. Κάτι ανάλογο συνέβη τον περασμένο Ιούνιο (2011) με γραφείο της επαρχίας που έκανε ένα εξοντωτικό πρόγραμμα στην Κεντρική Ευρώπη. Ο «συνοδός» ήταν ουσιαστικά δεύτερος οδηγός καθώς τα χιλιόμετρα και οι ώρες ταξιδιού παραήταν πολλές για έναν. Καθώς όμως αυτός ο άνθρωπος δεν γνώριζε τις ευθύνες του συνοδού, ούτε διέθετε την ανάλογη ευαισθησία γι’αυτό, όταν παρουσιάστηκε ένα πρόβλημα υγείας σε μια ταξιδιώτισσα δεν το αντιμετώπισε εγκαίρως με αποτέλεσμα να εισαχθεί στα επείγοντα περιστατικά του νοσοκομείου της Πράγας (όπου και κατέληξε…). Η συνέχεια θα δοθεί σύντομα (εντός Φεβρουαρίου) στην αίθουσα των δικαστηρίων. 

Δυστυχώς, στην Ελλάδα του πνεύματος και του τουρισμού, σχολή με ειδικότητα τουριστικού συνοδού ιδρύθηκε μόλις πριν ελάχιστα (5-6) χρόνια, ενώ για τους απόφοιτούς της δεν έχει εκδοθεί ακόμα προεδρικό διάταγμα που να ορίζει τα επαγγελματικά τους δικαιώματα! Υπάρχει όμως το Σωματείο Τουριστικών Συνοδών, το οποίο είναι αναγνωρισμένο από το Πρωτοδικείο και επίσημος συνομιλητής των Υπουργείων Εργασίας, Τουρισμού, Οικονομίας, με θεσμοθετημένο ρόλο στην εκπαίδευση και τις εξετάσεις των κρατικών Σχολών!!

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.