Yachting: Χρόνια προβλήματα αναζητούν λύση

Αντιμέτωπες με τη φορολογία, τη γραφειοκρατεία, την παρωχημένη νομοθεσία και την έλλειψη υποδομών είναι οι επιχειρήσεις yachting που απευθύνονται στο μαζικό τουρισμό.

Το yachting, αν και περισσότερο συνυφασμένο με την πολυτέλεια, δεν είναι υποχρεωτικά απρόσιτο σε χαμηλότερες εισοδηματικές ομάδες.

Κι αυτό γιατί εκτός από τα μεγάλα πολυτελή μηχανοκίνητα σκάφη αναψυχής υπάρχουν και τα ιστιοφόρα σκάφη άνευ πληρώματος που παρέχουν τη δυνατότητα σε οικογένειες, παρέες και εν γένει λάτρεις της θάλασσας να κάνουν τις διακοπές τους στα Ελληνικά νησιά.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΣΙΤΕΣΑΠ, κ. Πάρις Λουτριώτης, μιλώντας στο Tourism Press, οι δυνατότητες ανάπτυξής αυτής της μορφής του yachting είναι πάρα πολλές. Θα μπορούσε κάλλιστα το Αιγαίο και το Ιόνιο πέλαγος να γίνουν κόμβος του yachting παγκοσμίως.

Αρκεί να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί μία μακροπρόθεσμη τουριστική πολιτική, να αναθεωρηθεί η νομοθεσία και να βελτιωθούν οι υποδομές.

Αντί για αυτό όμως, ο κλάδος στην Ελλάδα αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα ενώ υπάρχουν φόβοι για κλείσιμο εταιρειών μέχρι τον Οκτώβριο. 

Το παρόν άρθρο βασισμένο κυρίως στη συζήτηση που είχαμε με τον πρόεδρο του ΣΙΤΕΣΑΠ κ. Πάρη Λουτριώτη, καθώς και με άλλους εκπροσώπους του συνδέσμου, αναδεικνύει τα κυριότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος καθώς σε λίγες γραμμές δεν μπορεί το θέμα να καλυφθεί πλήρως.

Συμβολή στις τοπικές οικονομίες

Το yachting με ιστιοφόρα πλοία συμβάλλει στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών καθώς ο επισκέπτης έχει άμεση επαφή με τον τόπο και τις επιχειρήσεις του. Από τον εφοδιασμό του σκάφους με καύσιμα και τρόφιμα μέχρι τις συναλλαγές του στις τράπεζες, την επίσκεψη μουσείων και αρχαιολογικών χώρων καθώς και την ενοικίαση αυτοκινήτου ή άλλου χερσαίου μέσου.

Σύμφωνα με ανεπίσημη έρευνα, κάθε άτομο δαπανά περί τα 30 ευρώ μέσο όρο, σε επιχειρήσεις της περιοχής που επισκέπτεται.

Επίσης, το yachting συνδυάζει τις περισσότερες μορφές τουρισμού όπως ο καταδυτικός, ο θρησκευτικός, ο πολιτιστικός κ.ο.κ.

Θέσεις εργασίας

Ο συγκεκριμένος κλάδος δημιουργεί θέσεις εργασίας καλύπτοντας ειδικότητες από πολλούς τομείς, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχουν χαθεί αρκετές θέσεις εργασίας εξαιτίας της υφιστάμενης κατάστασης.

Στην κατηγορία σκαφών άνευ πληρώματος απασχολούνται κατά μέσο όρο 3-4 άτομα ανά σκάφος. Το καλοκαίρι δε αυτός ο αριθμός των εργαζομένων διπλασιάζετα ή σε κάποιες περιπτώσεις και τριπλασιάζεται καθώς προστίθενται οι καθαριστές, οι τροφοδότες, οι μηχανικοί, οι ηλεκτρολόγοι και άλλοι.

Ποιό είναι το κόστος συντήρησης και επένδυσης

Οι εταιρείες σκαφών άνευ πληρώματος είναι κατά βάση μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες, ωστόσο, επωμίζονται με μεγάλο κόστος συντήρησης της επένδυσής τους καθώς πρόκειται για πλωτά μέσα και θα πρέπει να διατηρήσουν υψηλά τα επίπεδα ασφάλειας.

Η αγορά ενός σκάφους μπορεί να ξεκινήσει απο 50 χιλιάδες ευρώ και να φθάσει 1 εκ. και παραπάνω. Εξαρτάται από το budget που έχει να διαθέσει ο κάθε επιχειρηματίας.

Μαρίνες: Η μεγάλη πληγή!

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του κλάδου είναι η έλλειψη μαρινών με υψηλές προδιαγραφές ποιότητας.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην Ελλάδα περίπου 13 μαρίνες που παρέχουν υποτυπώδεις υπηρεσίες, όπως αναφέρουν εκπρόσωποι του κλάδου.

Γραφειοκρατεία: Ταλαιπωρία για επιχειρήσεις και επιβάτες

 Η ισχύουσα νομοθεσία υποβάλλει ιδιοκτήτες εταιρειών επαγγελματικών σκαφών καθώς και τους πελάτες τους σε σημαντική ταλαιπωρία καθώς ο έλεγχος της νομιμότητας γίνεται κατόπιν παρουσίας των τελευταίων στα κατά τόπους λιμεναρχεία και όχι εν πλω.

Αυτό, όπως τονίζει και ο πρόεδρος του ΣΙΤΕΣΑΠ δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό αφού οι παρανομίες γίνονται στη θάλασσα και όχι στο λιμάνι. Για το λόγο αυτόν, προτείνει η ακτοφυλακή να διενεργεί ελέγχους την ώρα που το σκάφος βρίσκεται εν πλω.

Επαγγελματικές άδειες: Στις 299 ναυλώσεις αναστέλλονται

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, αν ένα πλοίο μέσα στην 5ετία που ισχύει η επαγγελματική του άδεια δεν έχει πραγματοποιήσει 300 ναυλώσεις, ακόμα κι αν κριθεί αξιόπλοο, αναστέλλεται η άδειά του και θα πρέπει ο ιδιοκτήτης του να προβεί σε εκ νέου ενέργειες για την απόκτησή της.

Αυτό, όπως μας εξηγεί ο κ. Λουτριώτης, αποτελεί σημαντικό πρόβλημα καθώς τα πρώτα 5 χρόνια όταν το σκάφος είναι καινούριο, η προϋπόθεση αυτή καλύπτεται πιο εύκολα από ότι όταν κλείσει τα 10 χρόνια και πάνω.

Εταιρείες yachting στα πρόθυρα κατάρρευσης;

Επιφυλάξεις υπάρχουν για το μέλλον των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο καθώς κάποιες αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας εξαιτίας των τραπεζικών δανείων. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία που να δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος.
Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, ο κλάδος βρίσκεται σε αναμονή για το τι μέλλει γενέσθαι, έχοντας κάπου κρυμμένη και μία νότα αισιοδοξίας μετά και τη δήλωση της Υπουργού Τουρισμού κας Όλγας Κεφαλογιάννη για την προτεραιότητα στο θαλάσσιο τουρισμό.
Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.