Υπουργική Απόφαση για τον Προορισμό Βιώσιμου Ορεινού Τουρισμού

snowy mountain view in gulmarg kashmir

Με υπουργική απόφαση θεσμοθετήθηκε η νέα μορφή ειδικής τουριστικής υποδομής με την ονομασία “Προορισμός Βιώσιμου Ορεινού Τουρισμού”, που ενισχύει τη δημιουργία και λειτουργία χιονοδρομικών κέντρων ή καταφυγίων σε συνδυασμό με ξενοδοχειακό κατάλυμα καθόλη τη διάρκεια του έτους.

Η σχετική απόφαση της Υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη ( ΥΑ 1020/2025 ), δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και προβλέπει την από κοινού σε ενιαία έκταση λειτουργία καθ’ όλη την διάρκεια του έτους χιονοδρομικού κέντρου , καταφυγίου σε συνδυασμό με ξενοδοχειακό κατάλυμα. Ο «Προορισμός Βιώσιμου Ορεινού Τουρισμού» θα αναπτύσσεται σύμφωνα και σε εναρμόνιση με το χωροταξικό/πολεοδομικό πλαίσιο της περιοχής καθώς και κάθε πλαίσιο ειδικού καθεστώτος προστασίας περιοχών και δασικών εκτάσεων .

Τι προβλέπει η Υπουργική Απόφαση

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση:

  • Προσδιορίζεται ως εγκατάσταση ειδικής τουριστικής υποδομής της παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014 ο «Προορισμός Βιώσιμου Ορεινού Τουρισμού», ο οποίος λειτουργεί σε ενιαία έκταση υπό τη διαχείριση ενός φορέα εκμετάλλευσης.
  • Η εν λόγω εγκατάσταση ειδικής τουριστικής υποδομής αναπτύσσεται σε υψόμετρο άνω των εννιακοσίων
    (900) μέτρων, και σε ελάχιστη έκταση 5.000 στρεμμάτων.
  • Στην έκταση που καταλαμβάνει ο «Προορισμός Βιώσιμου Ορεινού Τουρισμού» αναπτύσσεται και λειτουργεί υποχρεωτικά α) Χιονοδρομικό Κέντρο της περ. δδ’ της παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014 και β) τουλάχιστον ένα Ορειβατικό Καταφύγιο της περ. ηη’ της παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014.
  • Επιτρέπεται στην έκταση που καταλαμβάνει ο «Προορισμός Βιώσιμου Ορεινού Τουρισμού», η λειτουργία ξενοδοχείων της υποπερ. αα’ της περ. α της παρ. 2 του άρθρου
    1 του ν. 4276/2014 ή οργανωμένης τουριστικής κατασκήνωσης πολυτελούς διαβίωσης (glamping) της υποπερ. ηη’, υπό την προϋπόθεση ότι ανεγείρονται με βάση τις ισχύουσες τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές.
  • Προϋπόθεση για την δημιουργία του «Προορισμού Βιώσιμου Ορεινού Τουρισμού» είναι η ύπαρξη έκτασης, με ιδιοκτησία ή παραχώρηση χρήσης, για τουλάχιστον είκοσι (20) χρόνια.
  • Οι τουριστικές δραστηριότητες των παρ. 3 και 4 αναπτύσσονται σε διακριτά σημεία εντός της ανωτέρω προσδιορισθείσας εγκατάστασης ειδικής τουριστικής υποδομής και δύνανται να λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ανεξάρτητα η μία από τις άλλες.
  • Ο «Προορισμός Βιώσιμου Ορεινού Τουρισμού» αναπτύσσεται σύμφωνα και σε εναρμόνιση με το ισχύον χωροταξικό/πολεοδομικό πλαίσιο της περιοχής ή άλλο πλαίσιο ειδικού καθεστώτος προστασίας περιοχών, όπως αυτές του κεφαλαίου Δ’ του ν. 1650/1986 και περιοχών
    σε δάση και δασικές εκτάσεις.
  • Για τη νόμιμη λειτουργία του «Προορισμού Βιώσιμου Ορεινού Τουρισμού», εκδίδεται απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Τουρισμού, υπό την προϋπόθεση ότι για το σύνολο των τουριστικών εγκαταστάσεων έχει προηγηθεί η προβλεπόμενη έκδοση Ε.Σ.Λ. ή έγκριση
    λειτουργίας ή γνωστοποίηση λειτουργίας των επιμέρους εγκαταστάσεων των παρ. 3 και 4 της παρούσας, καθώς και ότι πληρούνται όλες οι κατά νόμο τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές.

Το υπουργείο τουρισμού αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η πρωτοβουλία αυτή , μετά και το πρόγραμμα ενισχύσεων των χιονοδρομικών κέντρων μέσω του ταμείου ανάκαμψης και του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου για την λειτουργία αυτών καθόλη την διάρκεια του χρόνου εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ολιστικής στρατηγικής ανάπτυξης του ορεινού τουρισμού και επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου. Η θεσμοθέτηση της νέας υποδομής στοχεύει στη δημιουργία ενός βιώσιμου μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης, το οποίο θα ενισχύσει τις τοπικές οικονομίες, θα προστατεύσει τον φυσικό πλούτο και θα προσφέρει στους επισκέπτες αυθεντικές και υψηλής ποιότητας τουριστικές εμπειρίες.

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.