Το Νομοσχέδιο συζητήθηκε στο θερινό τμήμα της Βουλής στις 22 Ιουλίου 2014 και αναμένεται να ψηφισθεί μία μέρα μετά (23 Ιουλίου 2014).
Ήταν Παρασκευή πρωί, 27 Ιουνίου 2014, όταν κατατέθηκε στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Τουρισμού, με τίτλο: «Απλούστευση διαδικασιών λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων και τουριστικών υποδομών, ειδικές μορφές τουρισμού και άλλες διατάξεις».
Αν και ο τουριστικός κόσμος το περίμενε, από μέρα σε μέρα, οι βουλευτές που κλήθηκαν να το διαβάσουν και να το συζητήσουν, παραπονέθηκαν ότι δεν είχαν το χρόνο μια και η διαδικασία που ακολουθήθηκε (την Παρασκευή κατατέθηκε και τη Δευτέρα έγινε η πρώτη συνεδρίαση) έμοιαζε με αυτήν του κατεπείγοντος. Το γεγονός αυτό, έκανε έξαλλη την Υπουργό Τουρισμού, κα Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία κατά την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης της Επιτροπής, εξηγούσε ότι κάτι τέτοιο προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής και ότι το Σχέδιο Νόμου δεν έχει τη μορφή του κατεπείγοντος.
Άλλωστε, όπως τόνισε η κα Κεφαλογιάννη, δεν υπάρχει κάτι το “ύποπτο” στο γεγονός ότι το Νομοσχέδιο κατατέθηκε για να συζητηθεί στα θερινά τμήματα της Βουλής καθώς πέρσι τέτοιο καιρό, συζητούσαν για ένα άλλο Σχέδιο Νόμου, το Νόμο- πλέον- 4179/2013 με τίτλο: “Απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον τουρισμό, αναδιάρθωση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και λοιπές διατάξεις.”
Ας είναι και ας περάσουμε στην ουσία του θέματος. Στο Σχέδιο Νόμου, λοιπόν, που συζητήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Βουλή:
- Ορίζονται οι τουριστικές επιχειρήσεις
- Αναφέρονται οι διαδικασίες χορήγησης Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) για τις τουριστικές επιχειρήσεις
- Επανακαθορίζεται η διαδικασία κατάταξης τουριστικών καταλυμάτων και αρμόδιος φορέας ορίζεται το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος
- Ορίζονται θέματα τουριστικών λιμένων, χιονοδρομικών κέντρων και ειδικών μορφών τουρισμού
- δίνεται η δυνατότητα στον ΕΟΤ να δέχεται χορηγίες καθώς επίσης να έχει έσοδα από την ιστοσελίδα visitgreece.gr
- Καθορίζονται ειδικά θέματα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και της Τουριστικής Εκπαίδευσης.
“Θεωρούμε ότι με την νέα νομοθετική πρωτοβουλία κάνουμε ακόμη ένα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό και τη θεσμική θωράκιση του ελληνικού τουρισμού. Πρόκειται για μια σημαντική μεταρρύθμιση. Συνέχεια της περσινής νομοθετικής μας πρωτοβουλίας. Στηρίζουμε ουσιαστικά το πιο προβεβλημένο εθνικό προϊόν σε θεσμικό επίπεδο, τη δραστηριότητα που στα επόμενα χρόνια αναμένεται να συμβάλει τα μέγιστα στην μεγάλη εθνική προσπάθεια για ανάκαμψη και ανάπτυξη. Με την εισαγωγή νέων διαδικασιών και ευκαιριών για την τουριστική επιχειρηματικότητα, με την συστηματοποίηση της προώθησης και προβολής του ελληνικού τουρισμού. Ευελπιστούμε έτσι, ότι η χώρα μας θα παραμείνει στα επόμενα χρόνια ως ένας από τους κύριους προορισμούς παγκοσμίως, και ότι ο ελληνικός τουρισμός θα καταστεί κινητήριος δύναμη για τη την ανάκαμψη της οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής.”
Όλγα Κεφαλογιάννη, Υπουργός Τουρισμού
Ποιες διατάξεις δέχθηκαν την περισσότερη αρνητική κριτική;
Όπως γίνεται συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, το Σχέδιο Νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή, δέχθηκε έντονη κριτική τόσο από τους βουλευτές που συμμετείχαν στην Επιτροπή όσο και από το Σύλλογο Υπαλλήλων του ΕΟΤ, ο οποίος τόνισε γι άλλη μία φορά την πρόθεση του κράτους να απαξιωθεί ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού. Η βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, κα Ραχήλ Μακρή καθώς και ο κ. Περικλής Κατσώτης του ΚΚΕ δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν το Σχέδιο Νόμου.
- Πωλήσεις και εκμισθώσεις σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων. Μέχρι στιγμής, οι μεταβιβάσεις ή εκμισθώσεις των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων και των τουριστικών κατοικιών ήταν δυνατές μόνο μετά την ολοκλήρωσή τους. Το άρθρο 17 παράγραφος 5, του παρόντος Σχεδίου Νόμου δίνει τη δυνατότητα να γίνεται η μεταβίβαση ή εκμίσθωση αμέσως μετά την έκδοση των σχετικών αδειών και εγκρίσεων, χωρίς απαραίτητα να έχει ξεκινήσει ή ολοκληρωθεί το τουριστικό κατάλυμα. Βουλευτές της αντιπολίτευσης επέκριναν το σημείο αυτό, καθώς τόνισαν ότι ευνοούνται οι επενδύσεις σε “έργα-μακέτες”.
- Χορηγίες ΕΟΤ. Από το άρθρο που αναφέρεται στη δυνατότητα του ΕΟΤ να δέχεται χορηγίες, η βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κα Ραχήλ Μακρή, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θα δέχεται χορηγίες είτε σε είδος είτε σε χρήμα, οι οποίες θα αποτιμούνται πολύ περισσότερο από την πραγματική τους αξία, δίνοντας την ευκαιρία στον χορηγό να φοροδιαφεύγει “νόμιμα”. Επίσης, έκανε λόγο για προσλήψεις ημετέρων στο Συμβούλιο χορηγιών που θα συσταθεί για το σκοπό αυτόν, τη στιγμή που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στελέχη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.
- Κατάταξη Αστεριών με αρμόδιο φορέα το ΞΕΕ. Η ανάληψη της διαδικασίας κατάταξης των ξενοδοχείων σε αστέρια από το ΞΕΕ πυροδότησε, μεταξύ άλλων, τις αντιδράσεις του Συλλόγου Εργαζομένων του ΕΟΤ, οι οποίοι διερωτώνται πώς το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο θα αναλάβει ένα τέτοιο έργο τη στιγμή που δεν διαθέτει το ανάλογο προσωπικό. Την απάντηση στη Βουλή έδωσε ο πρόεδρος του ΞΕΕ, κ. Γιώργος Τσακίρης, ο οποίος ερωτώμενος από το βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς, κ. Θωμά Ψύρρα, απάντησε ότι θα χρησιμοποιηθεί προσωπικό από πιστοποιημένες ιδιωτικές εταιρείες προς όφελος των μελών του Επιμελητηρίου. Διευκρίνισε ότι ο τρόπος αυτός προβλέπεται με τον πρόσφατο Νόμο Χατζηδάκη.
«Αντί να ενισχυθεί ο ΕΟΤ ως η μοναδική μιας στάσης αρμόδια υπηρεσία για όλες τις τουριστικές δραστηριότητες, να αξιοποιηθεί η υφιστάμενη δομή του και η εμπειρία και τεχνογνωσία των στελεχών του, γίνεται πολυδιάσπαση των τουριστικών αρμοδιοτήτων, με αποτέλεσμα να περιπλέκεται η τουριστική επενδυτική δραστηριότητα με την εμπλοκή πάρα πολλών υπηρεσιών και φορέων (Υπουργείο Τουρισμού, Υπουργείο Οικονομικών, Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υπουργείο Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων, Περιφέρειες, Δήμοι, ΞΕΕ κ.λπ.).»,
Σύλλογος Υπαλλήλων ΕΟΤ
Τι είπαν οι φορείς
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, ο πρόεδρος του ΞΕΕ, κ. Γιώργος Τσακίρης, ο πρόεδρος της ΣΕΕΔΔΕ, κ. Κωνσταντίνος Μπρεντάνος και εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού & Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων κλήθηκαν στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για να τοποθετηθούν επί του Σχεδίου Νόμου. Σε γενικές γραμμές, η στάση των φορέων ήταν θετική επί του συνόλου του Νομοσχεδίου.
Βίντεο: Τοποθέτηση των φορέων στη Βουλή,
Πηγή: Βουλή των Ελλήνων
Ο κ. Ανδρεάδης δήλωσε ότι ο ΣΕΤΕ θεωρεί ότι το Σχέδιο Νόμου βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση. Εξέφρασε, ωστόσο, την ένστασή του για τη διάταξη που αφορά στη δυνατότητα του ΕΟΤ να παράγει έσοδα από την ιστοσελίδα του. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, τόνισε ότι για το σκοπό αυτόν υπάρχει το Marketing Greece, το οποίο αποτελεί μη κερδοσκοπικός οργανισμός και ο ρόλος του είναι να συνεργάζεται με το Δημόσιο για την προβολή του ελληνικού τουρισμού καθώς και να κάνει αυτό που δεν μπορεί ο ΕΟΤ (σ.σ. την παραγωγή εσόδων από διαφημίσεις).
Απάντηση σε όσους αναρωτιούνται πώς το ΞΕΕ θα εφαρμόσει την κατάταξη των ξενοδοχείων σε αστέρια, μη έχοντας το απαραίτητο προσωπικό, έδωσε ο πρόεδρός του κ. Γιώργος Τσακίρης. Δήλωσε ότι σύμφωνα με τον πρόσφατο Νόμο Χατζηδάκη το ΞΕΕ έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει πιστοποιημένες ιδιωτικές εταιρείες προς όφελος των μελών του. Επίσης, επίστησε την προσοχή των βουλευτών στην πρόθεση του ΟΟΣΑ να υποβαθμίσει το ρόλο του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου. Τέλος, ζήτησε, να αναλάβει το ΞΕΕ την κατάταξη σε κατηγορίες κλειδιών των ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων.
Ο κ. Μπρεντάνος, ζήτησε να προβλεφθεί η δυνατότητα στη ΣΕΕΔΔΕ να κατατάσσει τα μέλη του σε κατηγορίες κλειδιών. Ωστόσο, αν αυτό, δεν είναι εφικτό, τότε ζήτησε να διατηρηθεί η διαδικασία στις ΠΥΤ έως ότου γίνουν μέλη του ΞΕΕ.
Η εκπρόσωπος της ΠΟΕΕ – ΥΤΕ επέμεινε στη σημασία της μετεκπαίδευσης για τους εργαζόμενους του κλάδου καθώς, όπως αναφέρθηκε, είναι αρκετοί που στερούνται τυπικών προσόντων.
“Είπαμε να απλουστεύσουμε τις διαδικασίες αδειοδότησης τουριστικών επιχειρήσεων αλλά να μην μετατρέψουμε τον τουρισμό τσιφλίκι μονοπρόσωπης εξουσίας”,
Θωμάς Ψύρρας, βουλευτής Δημοκρατικής Αριστεράς
«Το νομοσχέδιο αποτελεί συνέχιση των θλιβερών μνημονιακών πολιτικών στον τουρισμό, όπως αυτές έχουν υλοποιηθεί με το ν. 4179/2013, την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και τις δεκάδες υπουργικές αποφάσεις ενδιαμέσως: διάλυση της μικρής επιχειρηματικότητας προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων, νομιμοποίηση των αυθαιρεσιών σε μαρίνες και χιονοδρομικά κέντρα για την προσέλκυση μεγάλων επενδυτών με επαίσχυντους όρους ξεπουλήματος, συρρίκνωση των αρμοδιοτήτων του Δημοσίου σε εκπαίδευση και προβολή, κτλ.»,
Μιχάλης Κριτσωτάκης, βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ.
Στο τελικό κείμενο που οδεύει για την ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο Νόμου παρουσιάζει ορισμένες αλλαγές στις κυρώσεις, στη σύνθεση του Συμβουλίου χορηγιών καθώς και στην παράγραφο που αναφέρεται στα έσοδα του ΕΟΤ από την ιστοσελίδα του.
Κατεβάστε το Σχέδιο Νόμου και το Πρακτικό της Βουλής