Συμβουλές

Δεξιότητες: Η νέα εργασιακή ανάγκη

stockvault--businessman-drawing-a-circle-around-people-icons178079-Jack Moreh-web

Πηγή φωτογραφίας: stockvault.com/Jack Moreh 


Τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια συζήτηση που καταλήγει σε πολλές διαφωνίες. Οι εργοδότες λένε «δεν βρίσκω προσωπικό» και η άλλη πλευρά λέει «με τόσα πτυχία τι άλλο ζητάνε;»

Τελικά τι ισχύει;

Είναι γεγονός ότι η αναζήτηση προσωπικού είναι πιο δύσκολη από παλιά και αυτό οφείλεται κατά βάση στην ελλιπή ανάπτυξη δεξιοτήτων (soft skills)  των υποψηφίων και στην επιτυχή παρουσίαση τους, και δεν αναφέρομαι στις τεχνικές δεξιότητες.

Οι «δεξιότητες» περικλείουν εύρος  δεξιοτήτων όπως «ομαδικότητα, αυτεπίγνωση, επικοινωνία». Αυτές οι δεξιότητες είναι πιο δύσκολο να αναγνωριστούν και να μετρηθούν εν συγκρίσει με τις τεχνικές. Αλλά είναι κριτικής σημασίας για την επιτυχία ή όχι του καθενός στο χώρο εργασίας.

Ο αριθμός των πτυχιούχων στην Ελλάδα είναι αρκετά μεγάλος και ειδικά των νέων που στην ηλικία των 30+ δεν έχουν καμία εργασιακή εμπειρία.

Παρόλο που οι εταιρείες έδωσαν έμφαση και απαιτούσαν πολλές τεχνικές γνώσεις, παρατήρησαν ότι αυτό δεν αρκούσε, ο ρυθμός της αποχώρησης των υπαλλήλων δεν μειωνόταν, αλλά δημιουργούνταν συγχρόνως άλλα εσωτερικά ζητήματα.

Παρατήρησαν ότι πολύ συχνά οι νέοι, λένε πράγματα που δεν θα έπρεπε στην λάθος στιγμή και αποτυγχάνουν  να ρωτήσουν αυτά που πραγματικά θα έπρεπε.

Τη μισή μέρα ήταν συγκεντρωμένοι στις συσκευές τους  (κινητό, tablet , computer) και δεν συγκεντρώνονταν στην δουλειά τους. Αυτό ήταν εμφανές κυρίως στην εξυπηρέτηση πελατών, για παράπονα νέων υπαλλήλων στην πρώτη γραμμή εξυπηρέτησης. Ήταν πολύ δύσκολο να κάνουν τις ομάδες να συνεργαστούν, να μεταφέρουν στους υπαλλήλους την κουλτούρα, τις αξίες της εταιρείας.

Παρατηρήθηκε ότι μεγάλο ποσοστό  ατόμων με γνώσεις, ταλέντο και θέληση να πετύχουν δεν μπορούσαν να προσαρμοστούν.

Έτσι πια δίνεται έμφαση σε αυτές τις δεξιότητες του καθενός.

Ουσιαστικά, οι νέοι με αρκετά χρόνια σπουδών, αλλά χωρίς εργασιακή εμπειρία ξεχνούν ότι εισέρχονται σε μια επιχείρηση με το δικό της όραμα, ιστορία, κανόνες και κουλτούρα . Όπου θα εμπλακούν με ομάδες και άτομα που έχουν της δική τους δυναμική, και κάποιοι μπορεί να αποτελούν μέρος αυτής της κοινότητας για πολλά χρόνια. Δυστυχώς, μερικές φορές η έλλειψη διαπροσωπικών δεξιοτήτων οδηγεί σε παρεξηγήσεις και συγκρούσεις.

Παρακάτω αναφέρω κάποιες από τις πιο σημαντικές δεξιότητες ανεξαρτήτως εργασιακού χώρου και αντικειμένου, που θεωρώ ότι πρέπει να δώσεις έμφαση στην επόμενη συνέντευξη σου και στην αρχή της νέας σου εργασίας.

  • Δεξιότητες Αυτοδιαχείρισης (Self-Management Skills): αναφέρεται κυρίως στην διαχείριση των συναισθημάτων σου, πως αντιλαμβάνεσαι τους άλλους και πως αντιδράς σε έντονες καταστάσεις. Σημαντική δεξιότητα, για τον λόγο αυτό, μια συνηθισμένη ερώτηση στις συνεντεύξεις είναι “Περιγράψτε μας ένα περιστατικό  που έπρεπε να διαχειριστείτε έντονης αντίθεσης – αντιπαλότητας με ένα συνάδελφο σας”.
  • Διαπραγματευτικές δεξιότητες (Negotiation skills): να είσαι ικανός να αντιλαμβάνεσαι τις προθέσεις και τα κίνητρα του άλλου και έτσι να επιτυγχάνεις μια συμφωνία – λύση που να σε ικανοποιεί και να διατηρεί την σχέση για μελλοντική αλληλεπίδραση.
  • Διαπροσωπικές δεξιότητες (Interpersonal relationship skills): αποτελεσματικός να κτίσεις σχέσεις εμπιστοσύνης, να έχεις ενσυναίσθηση και να δημιουργείς καλές σχέσεις.
  • Δεξιότητες ομαδικής εργασίας (Τeamwork skills): να είσαι ικανός να δουλεύειες αποτελεσματικά με οιονδήποτε με διαφορετικά χαρακτηριστικά, προσωπικότητα, στυλ εργασίας,  ή επίπεδο κινητοποίησης για την επίτευξη ενός ομαδικού καλού αποτελέσματος.
  • Αυτογνωσία (Self-awareness skills): να γνωρίζεις και να καταλαβαίνεις τι σε θυμώνει, τι σε κινητοποιεί, τι σε εμπνέει , τι σε ενοχλεί. Να παρατηρείς τον εαυτό σου αντικειμενικά σε δύσκολες συνθήκες και να καταλαβαίνεις πως αυτό επιδρά στις επιλογές σου.

Όλες οι παραπάνω δεξιότητες δεν αποκτώνται σε μια μέρα, ούτε μπορείς απλά να τις μάθεις παπαγαλία. Είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη (on going process), ανάλογα και με το εργασιακό μας περιβάλλον.

Θυμίσου… όπως έχεις τις δικές σου αξίες, κίνητρα, όραμα, έτσι έχουν και η κάθε εταιρεία και ο κάθε συνάδελφος σου.

Η επιτυχία είναι να τις σεβόμαστε και χρησιμοποιώντας τις δεξιότητες μας να επιτυγχάνουμε τους στόχους μας, με τις λιγότερες απώλειες.

Αυτό είναι και το κλειδί της επιτυχίας πλεόν στον εργασιακό χώρο.

Τόνια Τσιρογιάννη
Μοιραστείτε τα νέα

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.