Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ideate για τη βελτίωση των δεξιοτήτων στον τουρισμό

ideate

Διαδικτυακή πλατφόρμα εκπαίδευσης στον τουρισμό πρόκειται να δημιουργηθεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος ideate με στόχο τη βελτίωση των δεξιοτήτων των εργαζομένων του κλάδου και των ιδιοκτητών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η παρουσίαση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα από την Ακαδημία Επιχειρηματικότητας, στα γραφεία του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Παρόντες ήταν η κα Σίλβια Μπαρόνε, εκπρόσωπος της Federturismo Confidustria, ο κ. Αλεσάντρο Καρμπόνε, διευθυντής Τουρισμού της Ακαδημίας Επιχειρηματικότητας, ο κ. Ανδρέας Στεφανίδης,  πρόεδρος της Ακαδημίας Επιχειρηματικότητας και ο κ. Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου “Aldemar Resorts” και μέλος του ΣΕΤΕ και ΞΕΕ.

Το πρόγραμμα Ideate συγχρηματοδοτείτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και βασικό αντικείμενο του είναι η δημιουργία καινοτόμου διαδικτυακής πλατφόρμας e-learning, με εξειδικευμένο εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο θα απευθύνεται αφενός σε  άτομα που αναζητούν εργασία στον κλάδο του τουρισμού και αφετέρου στις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου).

Πρόκειται για ένα έργο 18 μηνών με 10 εταίρους από 6 Ευρωπαϊκές Χώρες (με την Ιταλία να είναι συντονίστρια χώρα της κοινοπραξίας, ενώ συμμετέχουν οι Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Βέλγιο και Φιλανδία), όπου αναπτύσσει ένα βιώσιμο μοντέλο διασύνδεσης των κύριων παραγόντων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού (άτομα που αναζητούν εργασία, υποψήφιους εργοδότες και ΜμΕ, εκπαιδευτικά ιδρύματα, δημόσιες αρχές) με σκοπό τη διευκόλυνση τους στην εύρεση υψηλών και ποιοτικών θέσεων εργασίας, μαθητείας και πρακτικής άσκησης στον τομέα του τουρισμού σε ολόκληρη την ΕΕ.

“O συνδυασμός του προγράμματος #IdEATE με το πρόγραμμα Erasmus Νέοι Επιχειρηματίες μπορεί να έχει άμεσα και πολλαπλασιαστικά οφέλη για τον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό”, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ανδρέας Στεφανίδης.

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και των μαθημάτων, οι δικαιούχοι του προγράμματος θα μπορούν να αποκτήσουν εξειδικευμένες δεξιότητες  με υψηλή ζήτηση από τους εργοδότες, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες τους για απασχόληση σε θέσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Η λειτουργία της πλατφόρμας αναμένεται προς τα τέλη του τρέχοντος έτους, όπως υπογράμμισε ο κ. Αλεσάντρο Καρμπόνε, Διευθυντής Τουρισμού της Ακαδημίας Επιχειρηματικότητας, αναφερόμενος στις τεχνικές λεπτομέρειες του προγράμματος. Μάλιστα επισήμανε ότι αναπτύσσεται σε συνεργασία με την ελληνική καινοτόμο και πολυβραβευμένη startup εκπαιδευτικής τεχνολογίας LearnWorlds.

Η κα Σιλβια Μπαρόνε, εκπρόσωπος της Federturismo Confidustria επεσήμανε ότι ο τουρισμός μπορεί να συνεισφέρει τα μέγιστα στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Μέσω του προγράμματος, όπως επεσήμανε η κα Μπαρόνε, θα δοθεί η δυνατότητα στους εκπαιδευόμενους, να αντιληφθούν με το πλέον ξεκάθαρο τρόπο σε πιο τομέα του τουριστικού κλάδου μπορούν να δραστηριοποιηθούν στην ΕΕ.

Τέλος,  στην παρέμβαση του ο κ. Αλέξανδρος Αγγελόπουλος υπογράμμισε, ότι στην Ελλάδα υπάρχουν μεγάλα περιθώρια εκπαίδευσης του προσωπικού των ξενοδοχείων, ενώ οι ανάγκες για ικανά και εκπαιδευμένα στελέχη είναι μεγάλες. Μάλιστα επεσήμανε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν εξειδικευμένες πανεπιστημιακές σπουδές με επίκεντρο τον τουρισμό και όσοι θέλουν να ασχοληθούν με την οικονομία της φιλοξενίας κατευθύνονται σε άλλα πανεπιστημιακά τμήματα. Την ίδια στιγμή στάθηκε και στα κενά στην ξενοδοχειακή αγορά με κορυφαίο παράδειγμα αυτό της Ρόδου, όπου στην αρχή της περιόδου υπάρχουν πάνω από 1.200 θέσεις κενές.

  

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.