Θα εφαρμοστεί ή όχι ο φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία από το 2018;

hotel-1979406_640-pixabay

“Σύγχυση” επικρατεί στον τουριστικό κόσμο μετά τις δηλώσεις της Υφυπουργού Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου σχετικά με την εφαρμογή του φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία από 1.1.2018 και την εξέταση των συνεπειών ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του. Έκκληση στην κυβέρνηση για μη εφαρμογή του φόρου απευθύνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) ενώ “άδικο” και “παράλογο” χαρακτηρίζει τον φόρο ο τομεάρχης τουρισμού της Ν.Δ., Μάνος Κόνσολας. 

Η Υφυπουργός
Οικονομικών,
κα Κ. Παπανάτσιου

Η Υφυπουργός Οικονομικών απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Δ.Κρεμαστινού, δήλωσε σχετικά με το φόρο διαμονής ότι “ως προς τον φόρο διαμονής θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι η εφαρμογή του μέτρου θα ισχύσει από 1.1.2018 και επομένως για την επόμενη τουριστική περίοδο. Ως εκ τούτου, τα δημοσιονομικά αποτελέσματα και οι τυχόν επιπτώσεις του μέτρου θα φανούν στο τέλος του επόμενου έτους και τυχόν αναπροσαρμογή της νομοθεσίας θα συζητηθεί με βάση αυτά τα αποτελέσματα.”

“Η πρόσφατη δήλωση της αρμόδιας Υφυπουργού, πως ο Φόρος Διαμονής θα ισχύσει το έτος 2018 και οι όποιες επιπτώσεις του θα αξιολογηθούν στο τέλος της χρονιάς, έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις άλλων κυβερνητικών στελεχών, τα οποία είχαν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο  να επανεξεταστεί το συγκεκριμένο ζήτημα.”, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΞ.

“Σημείο Τριβής” με τους Tour Operators ο φόρος διαμονής

 Στην ανακοίνωσή της η ΠΟΞ τονίζει τις επιπτώσεις που θα έχει η πιθανή εφαρμογή του φόρου διαμονής, κυρίως για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους  λιγότερο δημοφιλείς τουριστικά προορισμούς καθώς επίσης και στην όποια προσπάθεια διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου.

 Ήδη, αναφέρει η ΠΟΞ, αυτό το ζήτημα αποτελεί σημείο τριβής και με τους Tour Operators, που προειδοποιούν ότι η καταβολή του Φόρου Διαμονής από τους πελάτες,  θα είναι μία σημαντική αύξηση του κόστους των πακέτων και θα λειτουργήσει αρνητικά για τα ελληνικά ξενοδοχεία και τον ελληνικό τουρισμό.

 Η Π.Ο.Ξ. απευθύνει ύστατη έκκληση στην κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της και να μελετήσει προσεκτικότερα τις επιπτώσεις που θα έχει αυτός ο οριζόντιος  φόρος ΠΡΙΝ την εφαρμογή του και όχι ένα χρόνο ΜΕΤΑ. Τότε, θα είναι πια πολύ αργά, καθώς θα έχει ανακοπεί η δυναμική της τουριστικής ζήτησης για την Ελλάδα και  θα έχει ζημιωθεί ανεπανόρθωτα το σύνολο της τουριστικής οικονομίας της χώρας.

Μ.Κόνσολας: “Θα μειώσει ακόμη περισσότερο την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού”

Μάνος Κόνσολας
Ο τομεάρχης τουρισμού
της ΝΔ,
κ. Μάνος Κόνσολας

Ο τομεάρχης τουρισμού της Ν.Δ. τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι η επιβολή του “άδικου, παράλογου και οριζόντιου φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια”, όπως τον χαρακτηρίζει, “είναι βέβαιο ότι θα μειώσει ακόμα περισσότερο την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού μας”.

Παράλληλα, υπενθύμισε τη δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την αποκλιμάκωση των φορολογικών επιβαρύνσεων που έχουν επιβληθεί τα δύο τελευταία χρόνια στο ελληνικό τουριστικό προϊόν: Η κατάργηση του φόρου διαμονής, η σταδιακή αποκλιμάκωση του Φ.Π.Α. στη διαμονή και την εστίαση, καθώς και η μείωση, μέσα σε δύο χρόνια, του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 20%.

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.