Θεσσαλονίκη: Μεγάλη πτώση ο τουρισμός το α΄εξάμηνο 2012

Πτώση στις διανυκτερεύσεις εμφανίζουν Έλληνες και ξένοι στη Θεσσαλονίκη, κατά το α’ έξαμηνο του έτους, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Ξενοδοχείων Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο του 2012 και σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, οι Έλληνες μειώθηκαν κατά 17,20% και οι αλλοδαποί κατά 6,28%, εξαιρουμένων των Λίβυων τραυματιών που χαρακτηρίζονται ως ευκαιριακό φαινόμενο. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία των διανυκτερεύσεων που έχει στη διάθεσή της η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης και τα οποία προέρχονται από τα ξενοδοχεία – μέλη της, φέτος σημειώθηκαν 407.346 διανυκτερεύσεις Ελλήνων έναντι 491.974 πέρυσι, ενώ στην πρώτη θέση της κατάταξης με τους περισσότερους αλλοδαπούς βρίσκεται η Λιβύη με 130.057 διανυκτερεύσεις, με αμφίβολα όμως αποτελέσματα λόγω των γνωστών οικονομικών προβλημάτων που έχουν ανακύψει στην αποπληρωμή των οφειλόμενων ποσών. Ο συνολικός αριθμός των διανυκτερεύσεων των υπόλοιπων ομάδων αλλοδαπών μειώθηκε από 279.222 σε 261.688

Αίσθηση προκαλούν τα νούμερα από το Ισραήλ, το οποίο παρουσιάζει δραματική πτώση (-48,35%) και από την πρώτη θέση στην κατάταξη των αλλοδαπών κατρακύλησε στην έβδομη. Αξιοσημείωτη είναι η μείωση σε σχέση με τον απόλυτο αριθμό διανυκτερεύσεων και για τους Βαλκάνιους γείτονές μας, δηλαδή Αλβανούς (-39,77%), Βούλγαρους (-17,49%), Σέρβους (-13,44%) και Ρουμάνους (-18,26%), ενώ σε πτώση βρίσκονται και οι λεγόμενες μεγάλες παραδοσιακές τουριστικές αγορές όπως το Ηνωμένο Βασίλειο (-10,77%), η Γερμανία (-6,84%), οι ΗΠΑ (-5,51%) και η Ιταλία (-3,93%).

Αντίθετα, αξιοσημείωτη αύξηση εμφανίζουν οι διανυκτερεύσεις από τη Ρωσία που το πρώτο εξάμηνο του 2012 σκαρφάλωσαν στις 21.929 (αύξηση 43,11%) και την Ουκρανία (46,02%), ενώ μικρή αλλά σταθερή αύξηση συνεχίζουν να παρουσιάζουν οι διανυκτερεύσεις από την Κύπρο (5,49%). Από την άλλη πλευρά, παρατηρείται «κόπωση» στο ρυθμό αύξησης των Τούρκων τουριστών που έφτασαν τις 18.673 διανυκτερεύσεις (10,96% αύξηση φέτος σε αντίθεση με 65,72% αύξηση πέρυσι). 

Η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης θεωρεί πως ο τουρισμός κινδυνεύει να βρεθεί σε κατάσταση ελεύθερης πτώσης, με επιπτώσεις στην ευρύτερη τοπική οικονομία. Για άλλη μία φορά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι θα προκληθεί μεγάλο πλήγμα στην εισροή αλλοδαπών τουριστών, εάν διεθνείς αεροπορικές εταιρείες που σκέφτονται να διακόψουν ή να μειώσουν πτήσεις προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία», υλοποιήσουν τα σχέδιά τους. Απευθύνει δε, έκκληση στους αρμόδιους φορείς και την Πολιτεία να συντονιστούν άμεσα και να αναλάβουν δράση, ώστε να αποτραπεί το φαινόμενο που θα οδηγήσει σε αποκλεισμό της Θεσσαλονίκης από τον υπόλοιπο κόσμο.

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.