Θρησκευτικός Τουρισμός: Κατάνυξη και Αναψυχή στην Ελλάδα

Μέρες όπως αυτές μας κάνουν να σκεφτόμαστε το ρεύμα των τουριστών που μετακινείται για θρησκευτικούς λόγους, όπως να γιορτάσει τις Άγιες μέρες του Πάσχα.
Αν και την παράσταση “κλέβει” η Ιερουσαλήμ και οι Άγιοι Τόποι, κι άλλες περιοχές όπως η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Ρωσία βρίσκονται στο επίκεντρο των ημερών.

Όπως ανακοίνωσε η Βουλγαρική στατιστική υπηρεσία, περίπου 110 χιλιάδες άτομα θα επισκεφθούν τη χώρα για την Εβδομάδα των Παθών και τους εορτασμούς του Πάσχα εκ των οποίων 30 χιλιάδες Έλληνες, 65 χιλιάδες Ρουμάνοι και 25 χιλιάδες από Σερβία, Σκόπια και Μαυροβούνιο.

Επομένως, διάθεση για ταξίδια θρησκευτικού χαρακτήρα τόσο την περίοδο αυτή όσο και σε άλλες ορθόδοξες εκδηλώσεις υπάρχει, αυτό που πρέπει να ανακαλύψουμε είναι πώς θα κατευθυνθούν προς τη χώρα μας.

Όταν η εκκλησία αναλαμβάνει δράση τουριστική

Δυναμική είναι η παρουσία της εκκλησίας στο θέμα της ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού στη χώρα μας.

Μετά την επίσκεψη αντιπροσωπείας από την Εκκλησσία της Ελλάδος στη Ρωσία και τις επαφές της με τους αρμόδιους φορείς, έρχεται η παρουσίαση ενός προγράμματος δράσης για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού.

Όπως αποκαλύπτει η πύλη εκκλησιαστικών ειδήσεων amen.gr, στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται προτάσεις όπως:

  • ο ορισμός σε κάθε μητρόπολη εκπροσώπου - συνεργάτη για θέματα θρησκευτικού τουρισμού, 
  • δημιουργία dvd με τα προσκυνήματα ανά μητρόπολη, 
  • συνεργασία με την ένωση τουριστικών πρακτόρων της χώρας καθώς και με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού ενώ τέλος 
  • αναμένεται η υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας με την εκκλησία της Ρωσίας. 

Η Ορθόδοξη Εκκλησσία της Ελλάδος, επίσης, ένα χρόνο πριν είχε  ανακοινώσει την πρόθεσή της να συνεργαστεί με πανεπιστήμια της Ελλάδος και της Κύπρου για τη δημιουργία μεταπτυχιακών προγραμμάτων με αντικείμενο το θρησκευτικό τουρισμό.

Η ίδια η εκκλησσία δηλώνει ότι οι ενέργειες για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού γίνονται όχι για το εμπορικό κέρδος αλλά για την τόνωση και τη διατήρηση ζωντανού του αισθήματος της πίστεως και για τον αγιασμό των πιστών.

Καταγραφή 300 θρησκευτικών μνημείων

Το Δεκέμβριο του 2011 παρουσιάστηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού τα αποτελέσματα της τελικής έκθεσης για την ανάπτυξη και προώθηση του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού.

Σε πρώτη φάση έχουν καταγραφεί εκατό (100) θρησκευτικά μνημεία με στόχο ο τελικός αριθμός να ανέλθει σε τριακόσια (300) μνημεία σε ολόκληρη την Ελλάδα. 

Τα στοιχεία αυτά θα είναι σύντομα διαθέσιμα στους ενδιαφερόμενους από το διαδίκτυο, μέσω της σελίδας του ΕΟΤ, όπου θα μπορούν πέρα από την πληροφόρηση που θα έχουν να κάνουν και απευθείας κρατήσεις σε ξενοδοχειακά καταλύματα.

Η έκθεση αποτελεί ένα συνθετικό κείμενο από συζητήσεις και προτάσεις άτυπης γνωμοδοτικής επιτροπής, που είχε συγκροτηθεί με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Πολιτισμού & Τουρισμού κ. Γ ιώργου Νικητιάδη για την ανάπτυξη του θρησκευτικού και προσκηνυματικού τουρισμού. Το κείμενο περιλαμβάνει τέσσερις ενότητες που αφορούν στις περιηγήσεις σε μονές, στην ανάδειξη πολιτιστικών και θρησκευτικών στοιχείων, σε θρησκευτικές –εορταστικές εκδηλώσεις και στην οργάνωση ειδικών εκδηλώσεων που αναφέρονται στον θρησκευτικό τουρισμό(συνέδρια, σεμινάρια κλπ).

Παράλληλα το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού έχει εκδώσει έντυπο για την προβολή του Θρησκευτικού τουρισμού.

Πάσχα στην Ελλάδα

 

Το Πάσχα είναι μόνο μία από τις αφορμές για να επισκεφθεί κανείς τη χώρα μας με τις τόσες μονές, εκκλησίες και θρησκευτικά μνημεία και παράλληλα να ζήσει την Ελληνική φιλοξενία τόσο στην ηπειρωτική όσο και στη νησιωτική Ελλάδα.

Αν και ο εσωτερικός τουρισμός είναι μέχρι στιγμής κυρίαρχος στον Ελληνικό χώρο τις μέρες αυτές, υπάρχουν πάνω από 2 εκ. Ορθόδοξοι σε όλο τον κόσμο που θα μπορούσαν να γιορτάσουν το Πάσχα στη χώρα μας, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή σε άλλες χώρες.

Ενθαρρυντικό είναι ωστόσο, ότι όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα στον Τύπο ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, πρόκειται να επισκεφθεί το Άγιο Όρος τις μέρες του Πάσχα.

Στη συνέχεια αναφερόμαστε εν συντομία σε τρεις περιοχές της Ελλάδος με έντονο θρησκευτικό χαρακτήρα.

Άγιο Όρος

Το Άγιο Όρος θεωρείται το παγκόσμιο κέντρο του Ορθόδοξου Χριστιανικού μοναχισμού. Εκεί ζουν ορθόδοξοι μοναχοί από όλο τον κόσμο, έλληνες, ρώσοι, σέρβοι, βούλγαροι, ρουμάνοι αλλά και από πολλές άλλες εθνότητες.

Οι Άγιες Μέρες του Πάσχα στο Άγιο Όρος, λέγεται ότι είναι μία πραγματικά μοναδική εμπειρία που μόνο ο αντρικός πληθυσμός μπορεί να βιώσει καθώς ως γνωστόν απαγορεύεται η επίσκεψη γυναικών στην περιοχή.

Ιερές ακολουθίες και επιβλητικές λιτανείες των αγίων εικόνων προκαλούν συγκίνηση, δέος και αγαλλίαση στον κάθε προσκυνητή.

Μετέωρα

Σύμφωνα με τοπικούς παράγοντες της Καλαμπάκας, τα Μετέωρα αποτελούν το δεύτερο θρησκευτικό προορισμό της χώρας μετά το Άγιο Όρος. Το πρόβλημα, ωστόσο, που εντοπίζουν, είναι ότι οι επισκέπτες αυτοί δεν διαμένουν στα ξενοδοχεία της περιοχής με αποτέλεσμα να μην αποδίδει η μορφή αυτή τουρισμού στην τοπική οικονομία. 


Παρόλα αυτά, την περίοδο αυτήν, τα μοναστήρια των Μετεώρων αποπνέουν τη δέουσα ατμόσφαιρα. Πολλά έχουν γραφτεί τόσο από γνωστούς Έλληνες λογοτέχνες, όπως ο Παπαδιαμάντης, όσο και λαογράφους για τη Μεγαλη Πέμπτη στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ και τους λαμπρούς εορτασμούς την Ανάσταση και τη Λαμπρή στην Καλαμπάκα.

Πάτμος

Το Πάσχα γιορτάζεται με ιδιαίτερη κατάνυξη στο νησί της Απόκαλυψης ενώ ιδιαίτερο θρησκευτικό χρώμα έχουν και οι ακολουθίες της Εβδομάδας των Παθών.

Ξεχωρίζουμε την τελετή του Νιπτήρα, την Μ.Πέμπτη το πρωί σε κεντρική πλατεία του νησιού, όπου γίνεται η αναπάρασταση του Μυστικού Δείπνου.

Η Ανάσταση γίνεται στη Μονή του Αγίου Ιωάννη ενώ οι εκδηλώσεις τελειώνουν την Τρίτη του Πάσχα με την περιφορά των εικόνων του Μοναστηριού.

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.