Μια “ανάσα” η Αθήνα από τη διοργάνωση του διεθνούς συνεδρίου γαστρονομίας

της Σοφίας Παπαδέα

Η Αθήνα μετά την πρόκρισή της στο επόμενο στάδιο για τη διεκδίκηση της διοργάνωσης του 37ου Διεθνούς Συνεδρίου της Παγκόσμιας Ένωσης Ομοσπονδιών Αρχιμαγείρων (WACS – World Association of Chefs Societies) το 2016, προετοιμάζεται πυρετωδώς για μια δυναμική παρουσία στη Daejeon της Κορέας όπου διεξάγεται φέτος μεταξύ 1 & 5 Μαΐου το 35ο Συνέδριο της WACS.

Εκεί η Ομοσπονδία Αρχιμαγείρων Ελλάδος θα παρουσιάσει τη συνεδριακή υποδομή της πόλης, τις δυνατότητες διαμονής, εστίασης και φιλοξενίας, καθώς και τις γαστρονομικές της επιδόσεις, με απώτερο στόχο η Αθήνα να συναγωνιστεί επάξια, και στο τέλος, να βγει νικήτρια σε μία «αναμέτρηση» με τις άλλες δύο επικρατέστερες υποψήφιες, την Κωνσταντινούπολη και το Κέιπ Τάουν..  
Η Ομοσπονδία Αρχιμαγείρων Ελλάδος, επιθυμώντας να αξιοποιήσει με το καλύτερο δυνατό τρόπο τη μοναδική αυτή ευκαιρία να προβληθεί στη διεθνή γαστρονομική κοινότητα η Ελλάδα, η γαστρονομία της, ο πολιτισμός και οι παραδόσεις της, συσπειρώνει στην προσπάθεια αυτή εθνικούς και τοπικούς φορείς που μπορούν να συνεισφέρουν έμπρακτα στην επιτυχή έκβαση της, όπως είναι το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, το Δήμο Αθηναίων, το Athens Convention Bureau, τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, κ.α. Για το σκοπό αυτό, πραγματοποιήθηκε συντονισμένη συνάντηση μεταξύ της Ομοσπονδίας και των επίσημων φορέων την Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου στο Intercontinental στην Αθήνα.  
Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν τα οφέλη που θα προσδώσει η διοργάνωση στην Αθήνα αλλά και γενικότερα στον ελληνικό τουρισμό, αλλά και οι δυσκολίες για την τελική ανάθεση αφού η ελληνική υποψηφιότητα θα κληθεί να αντιμετωπίσει, στη Daejeon της Κορέας, τις υποψηφιότητες της Κωνσταντινούπολης και του Κέιπ Τάουν. 
Πρόκειται πραγματικά για μια δύσκολη αναμέτρηση, τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελλάδος κ. Μίλτος Καρούμπας ο οποίος επεσήμανε ότι υπολογίζει πολύ στην υποστήριξη των εθνικών και των τοπικών φορέων που ήδη έχουν εκφράσει τη στήριξη τους. Μεταξύ αυτών είναι το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, ο ΕΟΤ, το ACB, ο HATTA, ο HAPCO, το ΞΕΕ, η ΕΞΑ, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και πολλοί άλλοι. 
H ελληνική πρόταση για το Διεθνές Συνέδριο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων προβλέπει την πραγματοποίηση του στην Αθήνα στις 24 – 28 Μαΐου 2016.         
Το 37ο Διεθνές Συνέδριο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων εκτιμάται ότι θα παρακολουθήσουν 500 περίπου συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων διεθνώς αναγνωρισμένοι σεφ, καθώς και ανερχόμενα ταλέντα της γαστρονομίας που ενδεχομένως να έχουν για πρώτη φορά την ευκαιρία να γευθούν αυθεντικές ελληνικές γεύσεις. Καθώς η συγκεκριμένη διοργάνωση δεν έχει διεξαχθεί ποτέ σε ευρωπαϊκή πόλη της Μεσογείου θα αποτελέσει μία δυναμική προβολή για την Αθήνα, την Ελλάδα και τη μεσογειακή γαστρονομία, ενώ θα τονώσει οικονομικά τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις.
Το περιεχόμενο του Συνεδρίου περιλαμβάνει: 
  • Παρουσιάσεις από διακεκριμένους ομιλητές
  • Σεμινάρια
  • Διεξαγωγή διαγωνισμών μαγειρικής για καταξιωμένους αλλά και ανερχόμενους αρχιμάγειρες, μεταξύ των οποίων και ο τελικός του WORLD CHEFS CHALLENGE
  • Παράλληλες εκδηλώσεις στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή
  • Τουριστικές εκδρομές, που πραγματοποιούνται πριν και μετά το Συνέδριο
 Η WACS απαρτίζεται σήμερα από 87 μέλη – επίσημες εθνικές ομοσπονδίες αρχιμαγείρων παγκοσμίως. Είναι ο διεθνής επαγγελματικός σύνδεσμος που αναβαθμίζει τα πρότυπα της παγκόσμιας γαστρονομίας. Το διεθνές συνέδριο της WACS αποτελεί σημείο αναφοράς, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη συνάντηση διακεκριμένων επαγγελματιών του κλάδου και πραγματοποιείται από το 1928, ανά διετία σε διάφορες πόλεις του κόσμου. Ενδεικτικά, το Συνέδριο του 2014 διεκδίκησε επιτυχώς η Νορβηγία, του 2012 η Σεούλ (Κορέα), ενώ κατά τα έτη 2008 και 2010, πραγματοποιήθηκε στο Dubai (Η.Α.Ε.) και το Σαντιάγο (Χιλή), αντίστοιχα.
Σημαντικός αρωγός σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας αυτής, ως υπεύθυνη για τη σύνταξη του φακέλου διεκδίκησης και το συντονισμό των διαδικασιών για μια ολοκληρωμένη και άρτια παρουσίαση, είναι η εταιρεία ARTION Conferences & Events (Επαγγελματίας Διοργανωτής Συνεδρίων – PCO). 
Τέλος όλοι μπορούν να υποστηρίξουν την ελληνική υποψηφιότητα μέσω του επίσημου site της WACS στο www.wacs2000.org
Ο Νικητιάδης υποστηρίζει τη διοργάνωση του διεθνούς συνεδρίου γαστρονομίας

Τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού εξέφρασε ο Υφυπουργός Γ. Νικητιάδης, σχετικώς με τη διεκδίκηση της διοργάνωσης του 37ου Διεθνούς Συνεδρίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων (WACS – World Association of Chefs Societies) το 2016 στην Αθήνα, στο πλαίσιο της χθεσινής συνάντησης των αρμόδιων φορέων.
Ο κ. Νικητιάδης χαρακτήρισε πρόκληση την υποψηφιότητα της Αθήνας για το σημαντικό διεθνές συνέδριο στο οποίο θα συμμετάσχουν αναγνωρισμένοι σεφ και διακεκριμένοι επαγγελματίες του κλάδου καθώς η WACS απαρτίζεται από 87 εθνικές ομοσπονδίες αρχιμαγείρων. Ο Υφυπουργός τόνισε ότι είναι διατεθειμένος να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να υπάρξει θετική κατάληξη στο τελικό στάδιο της διεκδίκησης που θα διεξαχθεί στη Daejeon της Κορέας όπου και θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση της Αθήνας και των συνυποψήφιων Κωνσταντινούπολης και Κέιπ Τάουν κατά τη διάρκεια του 35ου Συνεδρίου της WACS (1 & 5 Μαΐου).

Ο Υφυπουργός εμφανίστηκε σίγουρος για την αναστροφή του κλίματος για τη χώρα μας σε παγκόσμιο επίπεδο και για τη βελτίωση της εικόνας της Αθήνας στις διεθνείς τουριστικές αγορές μετά την επίτευξη της συμφωνίας στο Eurogroup για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση. Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κάλεσε τους συμμετέχοντες να αξιοποιήσουν το κύμα συμπάθειας που εκδηλώνεται παγκοσμίως για την Ελλάδα και να υπενθυμίσουν στη διεθνή γαστρονομική κοινότητα το μοναδικό πολιτιστικό πλούτο μας. 

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.