Μ.Κόνσολας: Να εξαιρεθούν τα καταλύματα από την καταβολή πνευματικών δικαιωμάτων για τη χρήση της τηλεόρασης

Manos Konsolas

Το ζήτημα της εξαίρεσης ξενοδοχείων, τουριστικών καταλυμάτων και ενοικιαζόμενων δωματίων από την υποχρέωση καταβολής πνευματικών δικαιωμάτων για τη χρήση τηλεόρασης στα δωμάτιά τους, αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε προς τις Υπουργούς Πολιτισμού και Τουρισμού, ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Επισημαίνει ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ανέδειξαν την αναγκαιότητα συνολικής επαναθεώρησης του πλαισίου λειτουργίας των εταιρειών που εισπράττουν πνευματικά δικαιώματα αλλά και της αντιμετώπισης στρεβλώσεων, όπως αυτής που υποχρεώνει ξενοδοχεία, μικρά τουριστικά καταλύματα και ενοικιαζόμενα δωμάτια να καταβάλλουν πνευματικά δικαιώματα για τη χρήση των τηλεοράσεων στα δωμάτια τους.

Ο κ. Κόνσολας αναφέρει ότι ζητούνται από ξενοδοχεία και μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις να καταβάλλουν μεγάλα ποσά για πνευματικά δικαιώματα από τη χρήση των τηλεοράσεων στα δωμάτια τους, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να  δημιουργούνται επιβαρύνσεις και επιπρόσθετα προβλήματα σε αυτές τις επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ήδη πληγεί με αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ, στο ΦΠΑ και στους φόρους.

Τονίζει, επίσης, ότι υπάρχει νεώτερη απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που αποφαίνεται ότι το άρθρο 8, παράγραφος 3, της οδηγίας 2006/115/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Δεκεμβρίου 2006, σχετικά με το δικαίωμα εκμίσθωσης, το δικαίωμα δανεισμού και ορισμένα δικαιώματα συγγενικά προς την πνευματική ιδιοκτησία στον τομέα των προϊόντων της διανοίας, έχει την έννοια ότι η παρουσίαση στο κοινό ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών μέσω συσκευών τηλεοράσεως εγκατεστημένων σε δωμάτια ξενοδοχείου δεν συνιστά παρουσίαση πραγματοποιούμενη σε μέρος όπου η είσοδος επιτρέπεται στο κοινό έναντι καταβολής αντιτίμου.

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.