ΣΕΤΕ: Απαιτούνται δράσεις για να αναστραφεί η οικονομική πραγματικότητα των τουριστικών επιχειρήσεων

euros-cafe-web

 

Παρά τα διψήφια ποσοστά των αυξήσεων στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας, κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2016, ο ΣΕΤΕ κρούει, ακόμη μία φορά, τον “κώδωνα του κινδύνου” για τα οικονομικά των τουριστικών επιχειρήσεων. Καλεί την πολιτεία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη μείωση της φορολογίας και την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και ζητά από τους τουριστικούς επιχειρηματίες να “οχυρωθούν” και να προετοιμαστούν όσο καλύτερα γίνεται σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και ρευστό περιβάλλον. 

Διψήφια αύξηση των αεροπορικών αφίξεων – Ελαφριά μείωση στις οδικές αφίξεις

Με βάση τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία των διεθνών αεροπορικών αφίξεων στα βασικότερα αεροδρόμια της χώρας, το 9μηνο Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2016 έκλεισε με θετικό πρόσημο +7,6% ή περίπου +1,06 εκατ. αφίξεις, στο σύνολο της χώρας. Παράλληλα, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων των οδικών αφίξεων στις βασικότερες πύλες εισόδου της χώρας, το 9μηνο του 2016 έκλεισε με πτώση -1,3% ή περίπου -129 χιλιάδες αφίξεις, σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2015.

Κατά τον μήνα Σεπτέμβριο του 2016, η Κρήτη, το Ιόνιο και οι Κυκλάδες υποστήριξαν δυναμικά το σύνολο των διεθνών αεροπορικών αφίξεων της χώρας με +11,3%, +12,2% και +10,1% αντίστοιχα, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2015. Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη εμφάνισαν θετικό πρόσημο +14,3% και +23,5% αντίστοιχα, ενώ η Κως, η Σάμος και η Μυτιλήνη κινούνται με αρνητικό πρόσημο –2,9%, -13,7% και -44,5%, αντίστοιχα.

Εκπτώσεις για τους ταξιδιώτες της “τελευταίας στιγμής”

Όπως τονίζει ο ΣΕΤΕ σε ανακοίνωσή του, η αύξηση των αφίξεων έχει επιτευχθεί κυρίως λόγω των εκπτώσεων και των ειδικών πακέτων που έχουν προσφέρει οι τουριστικές επιχειρήσεις, ώστε να κερδίσουν μερίδιο από τους ταξιδιώτες «τελευταίας στιγμής». Επιπρόσθετα, το ρεύμα «τελευταίας στιγμής» στις αφίξεις Σεπτεμβρίου, ενισχύθηκε εκτάκτως, από το γεγονός ότι βασικοί ανταγωνιστικοί προορισμοί αντιμετώπισαν σημαντική υποχώρηση της ζήτησης, ενώ παράλληλα, άλλοι ανταγωνιστές μας, ήταν ήδη πλήρεις και ως εκ τούτου και πολύ πιο ακριβοί στην όποια εναπομείνουσα διαθεσιμότητα, το συγκεκριμένο διάστημα.

Μείον σε έσοδα και ανταγωνιστικότητα

Την ώρα, ωστόσο, που οι αφίξεις δείχνουν πως θα επιτύχουν νέο ιστορικό υψηλό επίπεδο και τα φορολογικά έσοδα αυξάνονται λόγω και του διπλασιασμού του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, οι τουριστικές επιχειρήσεις πρέπει να διαχειριστούν μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών, οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στη καταγραφή ζημιών, για μία ακόμη χρονιά, αφού τόσο οι μειωμένες τιμές, όσο και η υπερφορολόγηση του τομέα υποβαθμίζουν την ανταγωνιστικότητα και υποσκάπτουν τη βιωσιμότητά τους.

Τουριστικές Επιχειρήσεις οχυρωθείτε!

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΕΤΕ, τονίζει, ότι είναι καθοριστικής σημασίας, η Πολιτεία να υλοποιήσει άμεσα ένα πλέγμα ενεργειών ανάτασης της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού τομέα με κυριότερο άξονα την επαναφορά των συντελεστών φορολόγησης σε χαμηλότερα επίπεδα, τη δημιουργία περιβάλλοντος προσέλκυσης επενδύσεων και την επανατροφοδότηση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Ταυτόχρονα, οι τουριστικές επιχειρήσεις πρέπει άμεσα να αντιληφθούν ότι είναι πλέον αναγκαίο να οχυρωθούν και να προετοιμαστούν όσο καλύτερα μπορούν ώστε να είναι σε θέση να επιχειρήσουν σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και ρευστό περιβάλλον.

Παναγιώτα Σουρτζή
Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.