Συνάντηση απεργών ξενοδοχοϋπαλλήλων με τον πρόεδρο της ΠΟΞ

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ. Γιάννη Ρέτσο, είχαν σήμερα το πρωί αντιπροσωπεία της ΠΟΕΕ-ΥΤΕ, η οποία πραγματοποιούσε εκδήλωση διαμαρτυρίας στην είσοδο των γραφείων της Ομοσπονδίας στη Σταδίου.

Οι απεργοί ξενοδοχοϋπάλληλοι αντιδρούν για τις μειώσεις των συμβάσεων εργασίας ενώ σε ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για  “σχέδιο ανάπτυξης – εφιάλτη του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ)”, το οποίο “βιώνουν με τον πιο οδυνηρό τρόπο”.

Επίσης, κατηγορούν τους ξενοδόχους ότι: “Μετά την περυσινή καλύτερη Τουριστική περίοδο των τελευταίων ετών με αύξηση τουριστικής κίνησης και εσόδων κατά 10% οι εργοδότες λυμαίνονται πλέον με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο τον καταιγισμό των αλλεπάλληλων μέτρων καταρράκωσης των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, απαιτώντας με βιαιότητα υποταγή στις απαιτήσεις τους ή έξοδο στην ανεργία.”

Μάλιστα, αναφέρουν ότι οι θέσεις εργασίας τους κινδυνεύουν από:

• Αθέμιτο ανταγωνισμό από χιλιάδες μαθητές – ανέργους της Ανατολικής Ευρώπης που υποτίθεται πραγματοποιούν πρακτική άσκηση ενώ εργάζονται με τριτοκοσμικές αποδοχές εκτοπίζοντας τους επαγγελματίες.

• Ανασφάλιστη εργασία, με το ΣΕΠΕ να διαπιστώνει πλέον σε ορισμένες περιοχές ποσοστά ακόμη και 60% παράνομης και αδήλωτης εργασίας.

• Πλασματική μετατροπή των όρων της ατομικής τους σύμβασης και κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας περί της εποχιακής λειτουργίας των επιχειρήσεων και της υποχρέωσης επαναπρόσληψης, όπου συνήθως δηλώνεται απασχόληση ορισμένου χρόνου λίγων ωρών αντί της ωμής πραγματικότητας της σύγχρονης δουλείας 10 – 12 ωρών εργασίας 6 ή 7 ημερών την εβδομάδα.

• Υπεξαίρεση αποδοχών κάθε είδους με άτυπες διαδικασίες ή ταχύτατη σύσταση ενώσεων προσώπων εργοδοτικών ανδρείκελων που δεσμεύουν εκατοντάδες εποχιακό προσωπικό σε επιχειρησιακές συμβάσεις με όρους και αποδοχές ανειδίκευτου εργάτη.

Γ.Ρέτσος: “Γνώμονας η διαμόρφωση κλίματος εργασιακής ειρήνης”

Ο κ.Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος ΠΟΞ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΞ, ο κ. Ρέτσος, αμέσως μετά τη συνάντηση δήλωσε:

“Είναι γνωστό σε όλους μας το εξαιρετικά δυσχερές περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται η εθνική οικονομία και στο οποίο καλείται να λειτουργήσει η αγορά. Η ΠΟΞ καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την ΠΟΕΕ-ΥΤΕ για την υπογραφή νέας κλαδικής συλλογικής σύμβασης για τα ξενοδοχεία της χώρας, έχει λειτουργήσει με γνώμονα τη βιωσιμότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, τη διατήρηση ή και αύξηση των θέσεων εργασίας και τη διαμόρφωση κλίματος εργασιακής ειρήνης. Προς αυτή την κατεύθυνση θα εξαντληθούν όλα τα χρονικά περιθώρια της Μεσολάβησης και του διαλόγου προκειμένου να υπάρξει συμφωνία και να μην καταστεί αρρύθμιστη η αγορά εργασίας από τις 19 Ιουλίου και μετά”.  

Σχετικά με τα επεισόδια στην Κέρκυρα

Απαντώντας, επίσης, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις καταγγελίες που έγιναν τη Δευτέρα από μεγάλο ξενοδοχειακό όμιλο περί βιαιοπραγιών εναντίον στελεχών της Διοίκησης και εργαζομένων του, ο Πρόεδρος της ΠΟΞ δήλωσε τα εξής:

“Πρόκειται για σοβαρές καταγγελίες που πρέπει να διερευνηθούν. Είμαστε βέβαιοι ότι η Δικαιοσύνη, στα χέρια της οποίας βρίσκεται πλέον η υπόθεση αυτή, διαθέτει όλα τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να κρίνει και να αποφανθεί.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε ότι περιστατικά άσκησης σωματικής ή ψυχικής βίας, ως μέσα επιβολής απόψεων και καταστάσεων, από όπου και αν προέρχονται και όπου και αν κατευθύνονται, από οιονδήποτε προς οποιονδήποτε, δεν μπορεί παρά να είναι άμεσα καταδικαστέα και κοινωνικά απαράδεκτα”.

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.