Σύλλογος ΑΣΤΕ: Σημείο αναφοράς για αναβάθμιση των Σχολών η συνεργασία με Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Ως δράση περαιτέρω ανάπτυξης των Ανώτερων Σχολών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΑΣΤΕ) χαρακτηρίζουν τα μέλη του Συλλόγου Καθηγητών των ΑΣΤΕ το Πρωτόκολλο Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μιλώντας στο Tourism Press.

Παράλληλα, σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους, ο Σύλλογος χαιρετίζει την πράξη αυτή και πιστεύει στην εξέλιξη της, σαν σημείο αναφοράς για την αναβάθμιση και ανωτατοποίηση των ΑΣΤΕ, την ουσιαστική και παραγωγική για την Ελληνική Κοινωνία Τριτοβάθμια Τουριστική Εκπαίδευση σε διεθνή εκπαιδευτικά πρότυπα.

Τα μέλη του Συλλόγου, καταδικάζουν ως ανυπόστατες τις ανώνυμες κατηγορίες που δημοσιεύθηκαν εχθές στο Tourism Press για πιθανή απορρόφηση των Σχολών από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και δηλώνουν ότι τα Πρωτόκολλα συμφωνίας μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι μια παγκόσμια πρακτική και ότι θα έπρεπε οι ΑΣΤΕ να έχουν προβεί σε τέτοιες ενέργειες εδώ και πολύ καιρό.

Βασική επιδίωξη του Συλλόγου Καθηγητών των ΑΣΤΕ είναι να μπει η εκπαιδευτική διαδικασία των Σχολών σε τροχιά αναβάθμισης εμπλουτίζοντας τα τεχνοκρατικά- βιωματικά προγράμματα σπουδών με την ακαδημαϊκή έρευνα, ενισχύοντας τη στρατηγική σκέψη διοίκησης στους αποφοίτους τους.

Όπως αναφέρουν μέλη του Συλλόγου, η τεχνοκρατική – βιωματική εκπαίδευση που χαρακτηρίζει τα προγράμματα σπουδών καθώς και η εξιδείκευση στην ξενοδοχειακή διοίκηση των ΑΣΤΕ είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των Σχολών και δεν μπορούμε να τα χάσουμε. Ωστόσο, θα πρέπει ο απόφοιτος να έχει παράλληλα γνώσεις διοίκησης και στρατηγικής για την επίλυση προβλημάτων και λήψη αποφάσεων στο χώρο εργασίας, συμπληρώνουν.

Τι προβλέπει το Πρωτόκολλο Συνεργασίας ΑΣΤΕ – Πανεπιστημίου Αιγαίου

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε αρχές του μήνα στη Ρόδο μεταξύ εκπροσώπων και των δύο σχολών δρομολογήθηκαν ενέργειες όπως:

 • Διοργάνωση τουριστικών – Ξενοδοχειακών Προγραμμάτων Σπουδών, που οδηγούν σε τίτλους σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με το εθνικό πλαίσιο προσόντων.

 • Συνεργασία και συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε προγράμματα εκπόνησης Διδακτορικών Διατριβών.
 •  Ανταλλαγή προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών για σπουδές και έρευνα.
 •  Αξιοποίηση του θεσμού του «επισκέπτη» καθηγητή για την διοργάνωση σειράς διαλέξεων, διδασκαλία μαθημάτων κ.λπ.
 •  Διοργάνωση και προώθηση κοινών Θερινών Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων.
 •  Διοργάνωση και Ανάπτυξη μαθημάτων εξ’ αποστάσεως μέσω διαδικτύου (distance learning) κοινού ή συμπληρωματικού ενδιαφέροντος.
 •  Εγκαθίδρυση ευρύτερων παιδαγωγικών και πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ των Πανεπιστημίων, προς όφελος των φοιτητών/τριών αλλά και του συνόλου των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.
 •  Συνεργασία – δικτύωση μεταξύ των ερευνητικών εργαστηρίων και ομάδων των Ιδρυμάτων, και από κοινού αξιοποίηση υπαρχόντων υποδομών και τεχνογνωσίας.
 •  Διαμόρφωση πλαισίου που θα ενισχύει την έρευνα σε τομείς ειδικούς ενδιαφέροντος (εφαρμοσμένης ή βασικής έρευνας).
 •  Ενίσχυση της επιστημονικής συνεργασίας μέσω, για παράδειγμα, της ανταλλαγής δημοσιεύσεων, εκπαιδευτικού υλικού, δημοσιευμάτων, τεχνογνωσίας, δεδομένων κ.λπ., τηρουμένων των κανόνων που αφορούν την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.
 •  Υποβολή κοινών ερευνητικών προτάσεων.
 •  Οργάνωση κοινών επιστημονικών δραστηριοτήτων (π.χ. Workshops, Ημερίδων, Σεμιναρίων, Συνεδρίων, κ.λπ.) με την ενδεχόμενη συμμετοχή και άλλων Πανεπιστημίων και ερευνητικών φορέων.
 •  Διασύνδεση, δικτύωση και συνεργασία επιμέρους μονάδων, γραφείων ή επιτροπών των Ιδρυμάτων (ΕΛΚΕ, ΜΟΔΙΠ, Βιβλιοθήκη, Γραφείο Αποφοίτων κ.λπ.).
 •  Αλληλοεκπαίδευση – κατάρτιση διοικητικών υπαλλήλων.
 •  Ανάδειξη και παρουσίαση καλών διοικητικών πρακτικών, και χρήση αποτελεσματικών εργαλείων διοίκησης και διαχείρισης.
Στην πολύωρη συζήτηση ορίστηκαν εκπρόσωποι των παραπάνω δράσεων τόσο από πλευράς του Πανεπιστημίου όσο και από πλευράς του ΟΤΕΚ.
Στην Συνάντηση συμμετείχαν από πλευράς Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο Πρύτανης κος Πάρις Τσάρτας και η συνεργάτης του κα Μάγδα Βασιλείου, από πλευράς ΟΤΕΚ ο Πρόεδρος, κος Λοίζος Σορωνιάτης, η Αντιπρόεδρος, κα Κωνσταντίνα Μπόγρη, ο Διευθυντής της ΑΣΤΕΡ κος Κυριάκος Πετάκος, η Διευθύντρια της ΑΣΤΕΑΝ κα Ευαγγελία Σημαντηράκη, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων του ΟΤΕΚ κος Νίκολαος Θεοχάρης, ο Πρόεδρος και ο Ταμίας του Συλλόγου μας κοι Εμμανουήλ Κασέρης και Νικόλαος Τζιώρας.

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.