Ψηφιακή απεικόνιση της Αρχαίας Κορίνθου από Google & CyArk

ancient-corinth-digital-google-cyark

Το Google Arts & Culture συμπράττει με την CyArk, μια εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχει δημιουργήσει το μεγαλύτερο και πληρέστερο τρισδιάστατο ψηφιακό αρχείο μνημείων του πλανήτη που διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο εξαφάνισης.

Συγκεκριμένα, η Google δίνει ψηφιακή πρόσβαση σε όλους στη βάση των δεδομένων που έχει συλλέξει η CyArk ανά τον κόσμο μέσω του Google Arts & Culture. Πλέον, ο καθένας μπορεί να έρθει σε άμεση επαφή με τα μεγάλα έργα του παγκόσμιου πολιτισμού είτε μέσω της ιστοσελίδας του “Open Heritage” project του Google Arts & Culture είτε μέσω της δωρεάν εφαρμογής για iOS ή Android.

Από την Ελλάδα έχει συμπεριληφθεί η πόλη της Αρχαίας Κορίνθου, η οποία καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό από σεισμούς το 365 π.Χ. και το 375 π.Χ., ωστόσο ανοικοδομήθηκε εντυπωσιακά γρήγορα κατόπιν.

Στη συνέχεια, ένας ακόμα σεισμός το 856 μ.Χ. σκότωσε περίπου 45.000 ανθρώπους.

Μέχρι τη δεκαετία του 1800 η αρχαία πόλη είχε καλυφθεί από νέες υποδομές, ενώ ο σεισμός του 1858 κατέστρεψε ολόκληρη την πόλη και οδήγησε στην έναρξη των αρχαιολογικών ανασκαφών.

Η ψηφιοποίηση του μνημείου, που βρίσκεται υπό διαρκή απειλή, διαφυλάττει για τις επόμενες γενιές ό,τι έχει απομείνει από την ελληνική και ρωμαϊκή αρχιτεκτονική της περιοχής.

Μάλιστα, λόγω της συνεχιζόμενης δραστηριότητας ανασκαφών, συγκεκριμένες αρχαιολογικές περιοχές δεν είναι ανοικτές στο κοινό αυτή τη στιγμή, επομένως η ψηφιακή απεικόνιση επιτρέπει στους επισκέπτες να ξεναγηθούν στο σημείο, δίνοντας για πρώτη φορά πρόσβαση σε αυτό το αρχαίο αρχιτεκτονικό θαύμα.

Τα τελευταία 7 χρόνια η Google έχει συνεργαστεί με περισσότερα από 1.500 μουσεία σε πάνω από 70 χώρες για να δώσει εύκολη πρόσβαση μέσω Ίντερνετ σε ακόμα περισσότερα κειμήλια του παγκόσμιου πολιτισμού, ενώ το συγκεκριμένο project σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του Google Arts & Culture, καθώς είναι η πρώτη φορά που η πλατφόρμα φιλοξενεί έργα πολιτιστικής κληρονομιάς σε τρισδιάστατη μορφή.

Επιπλέον, προκειμένου να διευκολύνει τη δουλειά των ερευνητών, των εκπαιδευτικών και ολόκληρης της κοινότητας που εργάζεται για τη διατήρηση της κληρονομιάς μας, η Google δίνει πρόσβαση στη βάση των δεδομένων που έχει συλλέξει η CyArk ανά τον κόσμο, ούτως ώστε ο χρήστης να μπορεί να κάνει αίτηση για να κατεβάσει τα δεδομένα με τη βοήθεια της πλατφόρμας Google Cloud. Πλέον, ο καθένας μπορεί να έρθει σε άμεση επαφή με τα μεγάλα έργα του παγκόσμιου πολιτισμού είτε μέσω της ιστοσελίδας του “Open Heritage” project του Google Arts & Culture είτε κατεβάζοντας δωρεάν την εφαρμογή για iOS ή Android.

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.